tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post3330980342627040896..comments2024-03-17T10:38:00.878+02:00Comments on Sapiens - the Cook: Чеснова или чесново-орехова майонезаSapienshttp://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-34493119180280241312010-11-06T22:18:14.211+02:002010-11-06T22:18:14.211+02:00Благодаря ти за коментара!
Въпреки всичко, аз чист...Благодаря ти за коментара!<br />Въпреки всичко, аз чисто принципно съм против пърженето на чесъна. Според моите кулинарни разбирания и личен вкус, когато се пържи чесън, миризмата му се трансформира от пикантно-свежа в доста тежка, като в дългогодишна шкембеджийница...<br />Подобна рецепта за пилешко ползвам и аз, но при нея чесънът вече е отдал в дълбочината на месото аромата си при мариноването и при печенето само нищожна част от този аромат, в прякото съприкосновение с огъня се трансформира в тежка, което е незебележимо.<br />Въпросът за лещата е чесънът е много специфичен.<br />Да, винаги слагам чесън, но и през ум не ми минава да го пържа, а го слагам 15 мин. преди сваляне от огъня и то във вид на цели необелени скилидки, нещо което създава невероятен вкусов колорит на моята рецепта за леща. Идеята ми е подарък от моя приятелка - панагюрка и е много стара и автентична.Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-52176884231301686242010-11-06T08:55:48.822+02:002010-11-06T08:55:48.822+02:00Термичната обработка на чесън ми харесва. Ето какв...Термичната обработка на чесън ми харесва. Ето какво правя. Винаги печа месото на дървени въглища и шашлици. Едно пиле го разфасовам на по-големи парчета , около 5 см. Поставям го в марината , която за 1 кг месо е 3 глави ситно нарязан лук , 5-6 скилидки чесън и около 200 гр счукани орехи. Достатъчни са 2-3 часа. Плътно нанизвам парчетата върху шашлика, намазвам го с майонеза и го печа. Изпечените парчета ги поставям в затворен съд и ги наръсвам със сол и хмели-сунели (сам съм си я правил с 13 вида подправки и билки).<br /> В силно сгорещено олио запържвам последователно сърца, воденички, дробчета, сместа от маринатата (лук, чесън, орехи) и накрая пак хмели-сунели.<br /> Нима когато готвиш леща не слагаш чесън?<br /> При правилна термична обработка, било тя печене, пържене или варене, чесънът придава спечифичен колорит.Anonymousnoreply@blogger.com