tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post5281591272721130965..comments2024-03-17T10:38:00.878+02:00Comments on Sapiens - the Cook: Домашна лютеницаSapienshttp://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-72714552756827924592012-12-20T16:49:07.053+02:002012-12-20T16:49:07.053+02:00:)) Здравей! (Не е фамилиарничене, просто в Интерн...:)) Здравей! (Не е фамилиарничене, просто в Интернет е прието да се контактува на "ти" :)))...<br />Думата "лютеница" предполага като основен продукт червени месести чушки - капия. Но това не е догма, правят се и лютеници само от зелени чушки...<br />Принципно, лютениците са два вида- едните са с варени, по-точно задушени или печени на фурна червени чушки и останалите зеленчуци, а другите - с доминиращи печени и обелени червени чушки, с добавени задушени и изпарени относително малко количество домати и други зеленчуци, като впоследствие тази смес се доизпарява в голям съд при непрекъснато бъркане.<br />За мене истинската лютеница е от 80% печени на котлон, чушкопек или тенекия и после обелени чушки, плюс 20% обелени и смлени домати, изпарени почти до гъсто пюре, чесън, люти чушки, с или без магданоз, и предварително препържено олио. Тази смес се изпарява до определена гъстота и се насипва в бурканч<br />ета. Принципно не се стерилизира, защото всичките й съставки са толкова концентрирани, че няма нужда. Но може да се затвори гореща или да се стерилизира 1-2 мин. от завирането за сигурност.<br />За мене повече от 20% домати, добавянето на подправки като черен пипер и особено кимион, правят някакво бледо подобие на истинската лютеница... <br />Обикновено, когато се описват лютеници е достатъчно само изброяването на продуктите, защото се предполага, че домакини, които поне веднъж са правили лютеница, вече са наясно с технологията.<br />Тази рецепта за домашна лютеница е нещо средно - приблизително 50:50 чушки и домати, доста количество моркови1, както и лук, което не е специфично за лютеници, и люти чушлета, и особено картофите, което я прави доста лека като лютеница и доста спорна.<br />Технологията е следната - освен вече описаното бланширане, обелване и смилане на чушките, останалата технология е като при лютениците с варене - доматите се бланшират, смилат и изпаряват отделно до пюре, морковите също се сваряват до омекване заедно с лука и нарязаните на ситни кубчета картофи. Всичко се смесва, добавят се и смлените люти чушлета и сместа започва да се изпарява, някъде към края на изпаряването се добавя и препърженото олио (не по-рано, за да не пръска гореща мазнина...) и всичко се хомогенизира.<br />Но имай предвид, че всичките зеленчуци, включително и чушките, са с най-голямото си водно съдържание, затова ще ти се наложи доста дълго изпаряване при непрекъснато бъркане... Това е една много спорна и приятно лека лютеница. Разбира се, ако семейството ти не обича много люто, чушлетата могат да се редуцират като количество до оптималната за вас лютивина.<br />Поздрави и успехи! Любо :))Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-72923913207654972982012-12-19T14:10:04.578+02:002012-12-19T14:10:04.578+02:00Здравейте! С голямо удоволствие чета блога ви,койт...Здравейте! С голямо удоволствие чета блога ви,който безспорно е уникален! Продуктите за тази рецепта предполагат един безкрайно вкусен резултат,а аз съм ревностна почитателка на домашната лютеница. Никога не съм опитвала да я приготвя сама,но ще ми бъде интересно и забавно,ако е по вашата рецепта,сигурна съм,че ще стане невероятна! Затова ви моля-ДОВЪРШЕТЕ рецептата,като опишете технологията на приготвяне!!!Предполагам,приготовлението не се свежда само до изпичане и смилане на чушките:-)В кръга на шегата:-) БЛАГОДАРЯ ви предварително и очаквам пълната рецепта:-)Anonymousnoreply@blogger.com