tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post1194691898957292738..comments2024-03-17T10:38:00.878+02:00Comments on Sapiens - the Cook: Легендарните "симиди" или "симити" с мая (квас) от нахутSapienshttp://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-14841034076493117982016-01-18T23:54:42.365+02:002016-01-18T23:54:42.365+02:00И аз си правя такива хлебчета... от 2010-т6а не съ...И аз си правя такива хлебчета... от 2010-т6а не съм купувал хляб....Niki Savchevhttps://www.blogger.com/profile/15223745255632821025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-82707758951760081472015-12-20T20:18:46.256+02:002015-12-20T20:18:46.256+02:00Здравейте, Невена! В самото описание на рецептата ...Здравейте, Невена! В самото описание на рецептата има отговор на въпроса ви, цитирам: "2 обемни части фино бяло брашно, 3/4 обемна част хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 с.л. олио (зехтин), 1 об.част от маята" - при 1 чаша брашно, маята трябва да бъде 1/2 чаша. Разбира се, всичко се измерва в обемни, а не в тегловни части. Солта, захарта и олиото са предвидени като за около 800 гр. брашно, а това означава, че за да се спазят пропорциите, на около (различните брашна поемат различно, затова винаги пиша "около")800 до 1 кг. брашно количеството мая е от 400 до 500 гр. мая. но не е добре маята да е прекалено много. Поздрави! Любо.Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-7513571559583255602015-12-19T12:58:05.077+02:002015-12-19T12:58:05.077+02:00Не разбрах само маята колко трябва да бъде,след ка...Не разбрах само маята колко трябва да бъде,след като брашното е една чаша примерно,маята колко ще бъде?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03338469417676217413noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-46192757815738218612011-11-04T04:39:36.081+02:002011-11-04T04:39:36.081+02:00Под "обемни части" винаги се разбира няк...Под "обемни части" винаги се разбира някакъв обем, с който се мери, примерно - чаша, кафена чаша, купичка, лъжица и т.н., т.е., нещо, което има обем. Значи, "две обемни части" брашно може да бъдат две водни чаши брашно, също така и 2 с.л. брашно, както и 2 каф.чашки брашно, изборът си е изцяло твой с какъв обем ще мериш - ако искаш да стане повече - с по-голям обем, ако искаш само да пробваш какво ще стане - може и с по чаени лъжички... :))Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-78973608858133550672011-11-04T01:42:56.625+02:002011-11-04T01:42:56.625+02:00Много интересна статия,вече съм забъркала кваса и ...Много интересна статия,вече съм забъркала кваса и ще чакам за положителен жив заквас.Нещо не ми е ясна с тези обемни части при приготвянето на хляба,2 обемни части на колко брашно се равнява?3/4 обемна част хладка вода,1 об.част от маята на колко се равнява?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-79584021552672678382010-12-24T10:08:39.983+02:002010-12-24T10:08:39.983+02:00Много,ама много благодаря!Ял съм он този хляб като...Много,ама много благодаря!Ял съм он този хляб като дете и ве мога да го забравя!Ще намеря нахут и ще опитам!В Б.Слатина го правеха само старите туркини и не казваха рецептата.Anonymousnoreply@blogger.com