tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post3758917909861541605..comments2024-03-17T10:38:00.878+02:00Comments on Sapiens - the Cook: Може ли едно кюфте за скара да бъде сочно, без да е прекалено мазно?Sapienshttp://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-71270564909293775052016-09-08T17:25:48.926+03:002016-09-08T17:25:48.926+03:00Защо пък квартални? И...магазинчета?Щом сте привър...Защо пък квартални? И...магазинчета?Щом сте привърженик на големите магазини...ами идете в Метро, купете си месо от щанда за месо, смелите го отново там и използвайте някоя от рецептите в интернет. Аз лично пробвах няколко пъти кебапчетата от блага на Лозари. По подобен начин направих и кюфтета на скара. Е, по-вкусно нещо от доста години не бях яла. А в годините, благодарение на професията ми - музикант, съм опитвала скалите в повечето заведения в България.Ц. Велеваhttps://www.blogger.com/profile/06050926738433064353noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-31711481960120305012016-09-08T17:23:47.217+03:002016-09-08T17:23:47.217+03:00Защо пък квартални? И...магазинчета?Щом сте привър...Защо пък квартални? И...магазинчета?Щом сте привърженик на големите магазини...ами идете в Метро, купете си месо от щанда за месо, смелите го отново там и използвайте някоя от рецептите в интернет. Аз лично пробвах няколко пъти кебапчетата от блага на Лозари. По подобен начин направих и кюфтета на скара. Е, по-вкусно нещо от доста години не бях яла. А в годините, благодарение на професията ми - музикант, съм опитвала скалите в повечето заведения в България.Ц. Велеваhttps://www.blogger.com/profile/06050926738433064353noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-2233591000063025572016-08-07T03:46:01.096+03:002016-08-07T03:46:01.096+03:00Здравейте, г-н Атанасов! Моите рецепти са авторски...Здравейте, г-н Атанасов! Моите рецепти са авторски и отразяват моето виждане за кулинарията и отношението ми към качеството на всички продукти. Не смея да споря с професионалист, аз съм аматьор, но държа в МОЯ блог да отразявам МОЕТО мнение за кулинарията и всичко, свързано с нея. Поздрави!Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-31934692034108362242016-08-07T03:42:10.048+03:002016-08-07T03:42:10.048+03:00Благодаря за информацията. Известна ми е отдавна. ...Благодаря за информацията. Известна ми е отдавна. Продължавам да съм на мнението, че т.н. "стандарт" Стара планина единствено прекратява злоупотребата със соеви гранулати, но затова пък, широко отваря вратите за злоупотреби със сланина и прат, и е благодат за некоректните търговци. Да сте чували за продукта "прат", внасян от Швейцария във вид на 25-килограмови кубове? Със сигурност не. Ами, попрочетете, понаучете и тогава давайте акъл толкова ларж... Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-89806069199769789972016-08-07T03:33:27.057+03:002016-08-07T03:33:27.057+03:00Здравей, Дядо Йоцо! Според Вазов, дядо Йоцо е сляп...Здравей, Дядо Йоцо! Според Вазов, дядо Йоцо е сляп, но не е глупав. В твоя случай, явно е и двете... Винаги съм казвал, че моите рецепти и съвети са препоръчителни и търпят в най-голяма степен модифициране. Всеки има правото да готви както си иска, резултатите са си за негова сметка. Както и всеки има правото да бъде глупав колкото му позволяват менталните възможности...<br />Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-26703947259368644692016-07-30T18:28:59.047+03:002016-07-30T18:28:59.047+03:00Homo Sapiens, казвам се дядо Йоцо, и гледам че има...Homo Sapiens, казвам се дядо Йоцо, и гледам че имаш раздвоение на личността, сигурно е от ядене на прекалено много домашни кюфтета по "оригинални" рецепти. <br />Какво значение има, че стандарт 'Стара Планина' е наблъскана със сланина, при положение, че най-хубавите кюфтета стават с над 50% сланина според твоята рецепта? <br />Затова винаги ще предпочитам да си купувам кайма по горе споменатия стандарт, защото освен, че е минала всички регулации, тествания и изследвания, можеш да бъдеш сигурен в състава и, за разлика от селските "майстори", които като нищо да ти продадат кучешко вместо свинско, мляно в кой знае каква мизерия с 0 процента гаранция за начин на приготвяня, условия и срок на годност.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-18807406079939960452016-07-28T14:01:25.836+03:002016-07-28T14:01:25.836+03:00http://www.babh.government.bg/bg/Page/175/index/17...http://www.babh.government.bg/bg/Page/175/index/175/%D0%A3%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%20%EF%BF%BDAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-75782430707644041352016-07-28T13:57:36.209+03:002016-07-28T13:57:36.209+03:00За кюфтетата съм съгласен, но с последният комента...За кюфтетата съм съгласен, но с последният коментар НЕ. Линк към сайта на БАБХ, където бихте могли да се запознаете със стандарта "Стара планина".<br />Поздрави, с пожелания за малко повече оптимизъм.<br />Т.Атанасов ресторантьор и производител на месни продукти.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-26375010701306035042014-06-02T15:32:28.721+03:002014-06-02T15:32:28.721+03:00:)) Много ми се събрахте вече тук анонимните, не з...:)) Много ми се събрахте вече тук анонимните, не зная как да се обръщам към всики, сигурно ще трябва с Анонимен 1, Анонимен 2 и т.н....<br />Както и да е, Анонимен Последен, съжалявам, че се налага да те разочаровам в твърдата ти и непреклонна убеденост в това, че Държавата не лъже... Напротив, даже точно обратното. Понятието "кайма" вече абсолютно навсякъде означава неопределима смес от НЕЩО с ДРУГО НЕЩО ИЛИ НЕЩА, В КЕТО СЪВСЕМ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПРИСЪСТВА МЕСО. Но това твърде отдавна е известно на всеки гражданин на тази страна. Въпросът е за стандартът "Стара Планина" - това е поредната официална лъжа и заблуда. В сместа по този прословут стандарт наистина не присъства вече СОЯ, но за сметка на това, беше абсолютно широко отворена вратата и е абсолютно ненаказуемо, да блъскаш колкото ти душа иска - СЛАНИНА. Така че, в сместа по стандарта "Стара Планина" наистина няма соя, но пък има огромно количество сланиа, което я прави многократно по-вредна от предишната, със соята. Соята поне е абсолютно чист растителен протеин и е определено полезна, а не вредна. Но производителите пък доволно потриват ръце, защото гордо блъскат евтината, но безкрайно вредна сланиа, особено като държавата им помогна да вдигнат поне двойно цените, използвайки пословичната тъпотия на българския народ.Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-67421747732758392282014-06-01T01:53:19.001+03:002014-06-01T01:53:19.001+03:00Въпрос на терминология. Явно каймата в нашето съвр...Въпрос на терминология. Явно каймата в нашето съвремие се налага като понятие за мляно месо с включени добавки или изобщо смес от нискокачествени животински продукти. ОК. Само, че има и кайма със стандарт "Стара планина", която струва 10-12 лв/кг. И е много по-качествена от всички "домашно-приготвени" рецепти по знайни и незнайни квартални магазинчета.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-33205695972129417312014-05-08T09:50:29.748+03:002014-05-08T09:50:29.748+03:00Всички познаваме такива баби и дядовци. Но те жив...Всички познаваме такива баби и дядовци. Но те живеят някъде в дивотията, работят от сутрин до мрак (а не се разлагат по кафенетата и пред телевизорите, като градските баби и дядовци) и хапват това, което са произвели. Там е разковничето - много движение и истинска храна. Разбира се - и домашно червено вино! :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-56189257187711439252013-04-27T14:29:38.575+03:002013-04-27T14:29:38.575+03:00Рядко,практически и подробно изразено мниние!Прият...Рядко,практически и подробно изразено мниние!Приятно е да се чете написаното от Вас.Относно кюфтета на скара мога да препоръчам видяна и много използвана рецепта от мен;<br />0.700гр.не тлъсти св.гърди или врат,0.300гр.сланина,лук нарязан на ситно-около 400гр.(аз слагам около 0.500гр.).Месото и сланината се кълца със сатър до получаване на добра пихтиесто подобна маса(добре смляно) добавям лука +черен пипер,кимион,червен пипер и кориандър смлени+сол -подправките на вкус.Започва се едно месене около 10 мин.После на студено -най малко 12ч.Преди печене се омесва отново.Аз го правя на кюфте (по лесно),ако имате плосък шиш може и там.За печенето не се наемам да коментирам след прочита на вашите указания.Нпълно съм солидарен със "светата троица"-лимон ,горчица и алкохол(джин) за пържоли 2.5см.дебели престояли наръсени със стар лук една нощ.С уважение към Вас. Антонио ЙотовскиAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-28458190427311738682013-02-25T17:10:29.147+02:002013-02-25T17:10:29.147+02:00Благодаря, че си споделил съкровеното си мнение за...Благодаря, че си споделил съкровеното си мнение за пристрастията си към политиците и жените. :)) Въпросът е каква е връзката на твоите пристрастия с кюфтетата?... :))Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-50271308587621049502013-02-24T21:59:07.815+02:002013-02-24T21:59:07.815+02:00Харесвам мазни политици и сочни жени!Харесвам мазни политици и сочни жени!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-33953963763105743972012-08-20T19:45:17.016+03:002012-08-20T19:45:17.016+03:00Абсолютно заставам зад мнението на Любо и съм съгл...Абсолютно заставам зад мнението на Любо и съм съгласен с него по въпроса за сочноста на мазните кюфтета.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-86472898545127377862011-08-31T09:50:14.833+03:002011-08-31T09:50:14.833+03:00ПП: Поздравления, в блога ти има много интересна и...ПП: Поздравления, в блога ти има много интересна информация!pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-32090516273770491142011-08-31T09:49:46.641+03:002011-08-31T09:49:46.641+03:00И тези факти съвсем не са единични. Но винаги, ког...И тези факти съвсем не са единични. Но винаги, когато се замисля за тях, първото, което се сещам е, че те не са живели по часовник. И са готвели веднъж седмично месо. Къде ти повече?... <br />Не вярвам да е по-нездравословно да закусиш филия с мас, отколкото едно пилешко бутче, купено, натъпкано с анти- и пробиотици, потопено в незнам си какво, за да бъде замразено и съхранявано не знамси колко време..... <br />Всяко нещо е полезно, когато е с мярка. Това гледам да спазвам. Въпреки, че точно с месото не успявам :))pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-56081797468726492912011-07-22T13:19:11.115+03:002011-07-22T13:19:11.115+03:00Ха-ха-ха, напълно съм съгласен!
Преди време аз с п...Ха-ха-ха, напълно съм съгласен!<br />Преди време аз с пяна на уста защитавах тезата, че не трябва да се консумира мас и изобщо животински мазнини. Обаче, една от моите опонентки съвсем кротко сподели, че баба й и дядо й са над 90 години, живеят в някакво планинско село, и откакто ги помни, сутрин закусват с дебела филия домашен бял хляб, намазана с един пръст свинска мас, като редували поръсване със захар и поръсване с червен пипер и сол...<br />Е, какво да говорим за хранителните табута и принципно "здравословното" хранене, след като има ей-такива факти...Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-38898918424482160212011-07-22T08:13:10.248+03:002011-07-22T08:13:10.248+03:00Факт е, че повечето вкусни неща са вредни... Вредн...Факт е, че повечето вкусни неща са вредни... Вредни, ама вкусни :) Обаче познавам хора на около 80 години, които редовно нагъват кебапчета, кюфтета, шкембе чорба, свинско, и всичкото го поливат обилно с алкохол... И са си живи и здрави. Иначе наистина по-мазничките кюфтенца са по-сочни. Като видях темата се сетих и за култовата фраза на Георги Русев (бог да го прости) от филма "Вилна зона" - "Аз може и да не съм прав, ама кюфтета без лук не признавам". <br />Аз лично предпочитам да преобладава телешко, слагам доста подправки и задължително нарязана люта чушка.Anonymousnoreply@blogger.com