tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post4592228528546024410..comments2024-03-17T10:38:00.878+02:00Comments on Sapiens - the Cook: БакпулверSapienshttp://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-38134684767624118452011-08-03T16:34:27.728+03:002011-08-03T16:34:27.728+03:00Благовадаря за отговорите!
Между другото и без кис...Благовадаря за отговорите!<br />Между другото и без киселина се получава набухване, но крайният продукт не става за консумация. Не знам доколко получените химически съединения са вредни, но това би трябвало да бъде отбелязано на опаковката като предупреждение.<br /><br />Колкото до микровълновата печка - всичко става бързо, по мое мнение - и вкусно, при това не е необходима кой знае каква сръчност.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-75855945132624979372011-08-03T12:17:08.613+03:002011-08-03T12:17:08.613+03:00За мене не стана ясно защо е било необходимо да се...За мене не стана ясно защо е било необходимо да се слага такава комбинация, при това - в микровълнова печка...<br />На първия въпрос - нормално е.<br />На втория въпрос - разбира се, напълно е възможна употребата на сода бикарбонат, зависи за какво ще я ползвате... Например, като бактерицидно съединение или като средство за почистване и полиране на сребърни украшения, може да си я ползвате и "натюр".<br />Но, ако ви трябва като набухвател, задължително трябва да я комбинирате с някакъв вид киселина, за да се проявят качествата й на основа и да се отделят мехурчетата въглероден диоксид, които довеждат до набухване. Всъщност, всичко това съм обяснил най-подробно в темата и отговорите към нея, съветвам Ви да прочетете внимателно отново всичко по темата, което съм писал.Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-10443257824969254572011-08-01T16:59:55.320+03:002011-08-01T16:59:55.320+03:00Направих следното: смесих брашно, вода и сода бика...Направих следното: смесих брашно, вода и сода бикарбонат и набутах тази смес в микровълновата печка и след пет минути получих нещо отвратително. Впоследствие установих, че сода бикарбонат при загряване се разлага на сода карбонат, която от своя страна дразни всички видове лигавици. Така, че в момента ме мъчат следните въпроси:<br /><br />1.Защо (нормално ли е) полученият продукт да се оцветява в жълто?<br /><br />2.Възможно ли е да се използва сода бикарбонат без кисело мляко?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-74319107215966193042011-07-16T23:01:51.562+03:002011-07-16T23:01:51.562+03:00Благодаря за отговора:)), да всъщност имах в предв...Благодаря за отговора:)), да всъщност имах в предвид амонячната сода. Колкото пъти съм я пробвала в сладкиши мирише ужасно. Отмирисва се едва на следвашия ден и все се питах дали аз нещо греша и защо се използва в сладкарството след като бакпуловера върши същата работа.Жаниhttps://www.blogger.com/profile/06823866596704699474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-56814901767986976042011-07-16T21:57:59.825+03:002011-07-16T21:57:59.825+03:00Отговор на IvanKata:
Наистина, принципно царевичн...Отговор на IvanKata: <br />Наистина, принципно царевичното нишесте би трябвало да е без глутен, ако се спазва точно технологията на производството му.<br />В реалния случай, не може да се избегне някакви количества глутен, лактоза и фосфати.<br />Още повече, че на бакпулверите не пише (традиционно)нито пропорционалния състав, още по-малко пък, какво нишесте е употребено...<br /><br />Отговор на Жани: Знам доста за амониевата киселина, но тя не се използва в хранителната промишленост... Вероятно имаш предвид амонячната сода или амониевия бикарбонат. Содата за хляб е натриев бикарбонат, а амонячната сода е амониев бикарбонат. При висока температура от амонячната сода се отделя и амоняк - като газ, който насища тестото с много фини мехурчета амоняк. Както вече обясних, мехурчетата, независимо от какъв произход, служат за "арматура" на мекото тесто, докато се втвърди при запичането. Това, че мехурчетата са от амоняк не пречи на сладкишите с амонячна сода, защото миризма на амоняк има само докато сладкишът е топъл, като престои на открит въздух, всяка миризма на амоняк изчезва. Содата, смесена с някакъв кисел агент, например кисело мляко, оцет или във вид на бакпулвер, просто отделя мехурчета от въглероден двуокис, а амонячната сода, при загряване отделя мехурчета от амоняк, които вършат същата работа. Прието е амонячната сода да се употребява в сладкиши с маслено тесто, а бакпулверът - в останалите тестени изделия. Амонячната сода, бакпулверът и хлебните дрожди (маята)вършат едно и също - насищат тестото с мехурчета, за да му придадат обем докато се втвърди при печенето.Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-1153373960839049222011-07-16T14:19:56.442+03:002011-07-16T14:19:56.442+03:00ако нишестето е царевично, то бакпулвера трябва да...ако нишестето е царевично, то бакпулвера трябва да е безглутенов, но обикновено на опаковката няма такава информация...IvanKatahttps://www.blogger.com/profile/11672396619545787622noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-44280781049656487162011-07-16T10:48:17.050+03:002011-07-16T10:48:17.050+03:00Здравей,прочетох с интерес информацията.А знаеш ли...Здравей,прочетох с интерес информацията.А знаеш ли нещо относно амониевата киселина?<br /> В сладкарството например понякога се използва амониева киселина.В кои случаи тя се предпочита пред бакпуловера и по какво се рзличават?<br />Приятен слънчев и усмихнат ден!Жаниhttps://www.blogger.com/profile/06823866596704699474noreply@blogger.com