tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post6354709410596933259..comments2024-03-17T10:38:00.878+02:00Comments on Sapiens - the Cook: ЗОНАТА. Състояние на перфектно здраве и жизненост чрез оптимизиране на ежедневното ни хранене. Живот без лекарства и болести.Sapienshttp://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-50410994290209496412015-02-10T11:23:13.845+02:002015-02-10T11:23:13.845+02:00Много добра статия! Бихте ли ми изпратили таблицит...Много добра статия! Бихте ли ми изпратили таблиците на zheru.runa@gmail.com<br />Благодаря Ви предварително. <br />С уважение,<br />НадяAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-11052069250223597422015-01-24T09:01:29.141+02:002015-01-24T09:01:29.141+02:00Сега разбрах за Зоната, може ли да ми пратите табл...Сега разбрах за Зоната, може ли да ми пратите таблиците на nas2@abv.bg.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-45787874779998103152015-01-12T11:30:37.140+02:002015-01-12T11:30:37.140+02:00СТРАХОТНА СТАТИЯ :) МОЖЕ ЛИ И НА МЕН ТАБЛИЦИТЕ / i...СТРАХОТНА СТАТИЯ :) МОЖЕ ЛИ И НА МЕН ТАБЛИЦИТЕ / iyordanova @mail.bg/ БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНОAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-89725032986870759262014-11-02T16:04:41.192+02:002014-11-02T16:04:41.192+02:00Между другото, в тази тема съм описал много подроб...Между другото, в тази тема съм описал много подробно всичко, което ти е необходимо, затова бих те посъветвал да я изчетеш, ако трябва и три пъти последователно...Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-73892835381415789722014-11-02T16:00:49.198+02:002014-11-02T16:00:49.198+02:00Здравей, Тодоре! Не само, че може, но и трябва...:...Здравей, Тодоре! Не само, че може, но и трябва...:)) По-късно, когато попрочетеш и ти стане малко по-ясно, ще разбереш защо трябва. Ще ти изпратя на имейла всичко, което имам по въпроса. Моят съвет е, първо да се снабдиш с книгата на д-р Бари Сиърс за Зоната или с добре преведената книга "Хранене в Зоната" на д-р Мария Генкова - Папазова и колектив. Да натрупаш малко информация и да направиш (сам!) изчисленията, които е необходимо да направиш. В началото ще ти се стори "ужас!", но по-късно ще разбереш, че повечето неща и изчисления са твърде елементарни, както и изчисленията за храненето. Всичко около Зоната по-скоро плаши с някаква математическа трудност, но , можеш да ми вярваш, това след година (ако издържиш, разбира се... :)) ), става такъв навик, че само с поглед ти става ясно от кое колко да вземеш. Ако сериозно си загрижен за здравето си, съветвам те да започнеш. Но, ако искаш само да свалиш десетина килограма, по-добре не започвай. Храненето в Зоната изисква изключително сериозно и съвестно отношение и се отплаща с уникални резултати - сериозни и хронифицирани болести, които хората влачат с години и си мислят, че ще си отидат с тях, просто за 2-3 месеца изчезват. От шепата с десетина - дванайсет таблетки дневно, просто остават само 1-2, че и то наполовина намалени по сила. Изобщо не се шегувам, изпитал съм всичко на гърба си. Прочети всичките коментари към темата и най-вече тези, които ще ти изпратя. Успех и ако нещо не ти е ясно - питай. Любо. Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-12987476064637208452014-11-02T12:00:59.023+02:002014-11-02T12:00:59.023+02:00Здравей,
Аз доста късно разбрах за този начин на х...Здравей,<br />Аз доста късно разбрах за този начин на хранене. На всичко отгоре съм диабетик (тип 2, засега само на Глюкофаж). Моля за мнение и съвет - мога ли и има ли някакви особености. Ако не е нахално - изпрати ми материалите, които трябва да изчета и прилагам. E-mail: thristoskov@gmail.com<br />Почитания,<br />Тодор ХристосковTodor_Hrhttps://www.blogger.com/profile/09222417429013185842noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-37322436424296220622014-05-09T03:29:34.657+03:002014-05-09T03:29:34.657+03:00Антонио, отговорих ти веднага и ти изпратих всичко...Антонио, отговорих ти веднага и ти изпратих всичко, относно Зоната, но ми върнаха имейла. Най-вероятно имаш нещо сгрешено в този адрес, който си ми дал.Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-73561609022030186162014-05-06T08:37:43.480+03:002014-05-06T08:37:43.480+03:00Здравей! "Розочарован"-защото вече само...Здравей! "Розочарован"-защото вече само ще си говорим за "вратняци "и онези готини картофи в микровълновата ,сушено (кайзеровано)филеи др.Все храни присъствали до скоро на нашата скромна маса.Весели празници.<br /><br /><br />С почит :А.ЙотовскиAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-87763136329771400722014-05-05T21:33:04.330+03:002014-05-05T21:33:04.330+03:00Здравей, Антонио! Благодаря ти за хубавите думи, н...Здравей, Антонио! Благодаря ти за хубавите думи, но не разбрах от кое точно си останал разочарован... Любо :)) Разбира се, веднага ти пращам таблиците и всичката си кореспонденция относно Зоната.Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-87165732575162403852014-05-05T21:02:27.841+03:002014-05-05T21:02:27.841+03:00Sapiens,здравей!Да си призная малко (само малко)съ...Sapiens,здравей!Да си призная малко (само малко)съм разочарован .Аз до скоро(2 месеца)редовно преглеждах твоите рецепти и съжденията върху тях.Но моя личен лекар ме насочи към този начин на хранене и живот.Да живот ,защото и аз съм от големия отбор на битовите алкохолици (малко но редовно) и лапачи .Много обичам да приготвям храна за мен и хората край мен.Това си има и своите минуси.Но в момента се чувствам много добре,не си меря кръвното и се кефя на факта ,че не съм гладен и консумирам по малко.Прочетох статията и разсъжденията -няма начин да не се съглася с теб.Приветствам всички от ЗОНАТА ,смело и само напред.Ефекта от този начин на живот и хранене върху мен е много благоприятен .Редовно си въртя педалите ,вървя и пеша доста,абе с две думи добра е схемата.Sapiens, ще сям ти благодарен да получа твоите (без съмнение прецизни) таблици.<br />Бъди здрав и все така прецизен и полезен за нас които те четем.Поща:www.toni2toni@abv.bg<br /><br />С почит:Антонио ЙотовскиAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-64491126228096566682013-08-21T14:59:21.163+03:002013-08-21T14:59:21.163+03:00 Относно киселото мляко - много го обичам и много... Относно киселото мляко - много го обичам и много го ям съответно.<br />Но не 0,1%, а 2%. Не ям повече от кофичка дневно, а през лятото още<br />по-малко. Много ли анти-зонално е..?<br /><br />И това с обезмасленото сирене - ами то като гледам какво се продава<br />в магазините, едва ли е много маслено, няма ги вече едновремешните сирена<br />и кашкавали от истинско мляко..Аз си хапвам краве сиренце и чат-пат по малко<br />кашкавал - не Балкански обаче;) Разучавам все още рецепти за манджички, за да<br />си изберя някакви по-лесни и бързи, и да започна стабилно да се зонирам.<br /><br />Хубав блог, поздравления!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-54448970435273597872013-04-28T16:49:27.297+03:002013-04-28T16:49:27.297+03:00В една кофичка кисело мляко от 400 г с 0,1% маслен...В една кофичка кисело мляко от 400 г с 0,1% масленост (на 100 г, разбира се...)се съдържат протеини и въглехидрати като за 2 хранителни блока, т.е. това е възможно най-естествено балансираната храна, която можете да употребявате без да се замисляте изобщо. Разбира се, и въглехидратите, и протеините зависят много от производителя и могат да варират доста силно, но аз говоря за нормално, истинско кисело мляко, от истинско краве мляко, а не за уникалните ментета, които се продават в опаковка за кисело мляко... Значи, моето мнение е, че в една кофичка кисело мляко се съдържат 2 хранителни блока (ХБ) от по равни (приблизително, но пренебрежимо минимално) количества мазнини, въглехидрати и протеини. Значи, една чаша, или половин кофичка е 1 ХБ.Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-23821413775649273062013-04-28T09:30:20.343+03:002013-04-28T09:30:20.343+03:00Харесва ми блога ти Сапиенс.И аз имам проблем с ки...Харесва ми блога ти Сапиенс.И аз имам проблем с киселото мляко - колко грама са правилното количество?tisavroshttps://www.blogger.com/profile/00379533519602949865noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-73293752307868028432013-04-28T09:28:44.986+03:002013-04-28T09:28:44.986+03:00Много ми хареса блога ти Сапиенс.И аз се обърках с...Много ми хареса блога ти Сапиенс.И аз се обърках с киселото мляко - в крайна сметка какъв грамаж да ползваме. tisavroshttps://www.blogger.com/profile/00379533519602949865noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-83995322053342211222013-04-18T16:25:54.434+03:002013-04-18T16:25:54.434+03:00Здравейте..и аз се опитвам да спазвам зоната,но ср...Здравейте..и аз се опитвам да спазвам зоната,но срещам и доста объркваща информация.<br />например да вземем киселото мляко.при таблицата на спиърс един 1 блок е 120 грама.<br />в книгата на папазова е 220 грама.ще ви помоля да ми изпратите вашите таблици и всичко свързано със зоната.предварително ви благодаря..имейла ми е,,niko488@abv.bgAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-52218208448855133282013-01-23T16:23:15.782+02:002013-01-23T16:23:15.782+02:00Здравей, Георги! В скоро време ще ти отговоря на п...Здравей, Георги! В скоро време ще ти отговоря на посочения имейл и ще ти изпратя таблиците и моята кореспонденция, от която много хора са научили доста повече и по-ясно нещата, относно Зоната, отколкото от прочитането (обикновено незадълбочено и небрежно...) на книгите на д-р Бари Сиърс и д-р Мария Генкова - Папазова...<br />Пожелавам ти големи успехи във възстановяване на здравето ти, защото мазоли ми излязоха вече да повтарям, че основното цел на храненето в Зоната съвсем не е ОТСЛАБВАНЕТО, както повечето си мислят погрешно, а именно - ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПАРАМЕТРИТЕ НА ЧОВЕШКИЯ МЕТАБОЛИЗЪМ ЧРЕЗ ОПТИМИЗИРАНЕ НА РАБОТАТА НА ХОРМОНАЛНАТА СИСТЕМА НА ЧОВЕКА.<br />Отслабването е само и единствено косвен, страничен, но присъщ ефект на уникалната система на храненето в Зоната. <br />Моля всички, които се занимават със Зоната или тепърва проявяват интерес и започват с тази система, да осъзнаят тази огромна разлика.Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-15941236362263669522013-01-23T16:21:31.302+02:002013-01-23T16:21:31.302+02:00Този коментар бе премахнат от автора.Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-77999740637368278052013-01-23T15:48:50.752+02:002013-01-23T15:48:50.752+02:00Здравейте Любо,
Кавам се Георги и от края на окто...Здравейте Любо,<br /><br />Кавам се Георги и от края на октомври 2012 започнах да се храня по Зоната. Първостепенната ми цел бе да намаля теглото си, което бе 99 кг. защото имам двустранна коксартроза. В момента съм 85 кг и с цели 14 см. по-малка талия. Прочетох с голям интерес първата книга на д-р Сиърс "Зоната" и книгата на д-р Папазова "Ние и зоната" и много от нещата станаха ясни. Все пак имам някои въпроси, на които още не съм намерил отговор. Ще ги споделя тук и се надявам да ми отговорите.<br /><br />1.Относно количеството на даден продукт като един блок протеин, въглехидрат или мазнина. Какво имам впредвид. В таблиците, които се дават за зоната заст от продуктите се дават в грамове и тук няма никакво двусмислие. Но примерно 3бр. маслини е 1 блок мазнини - има малки маслини, има и много големи маслини. Считам, че не е коректно опеделянето по този начин. Как аз реших за себе си този казус - постарах се и намерих от сайт http://www.bb-team.org/hrani състава на различни храни и изчислих, че 10 гр. маслини ми е 1 МБ. Прав ли съм да постъпя така?<br /><br />2.Някои от продуктите имат кора. Дали като се каже например, че 60 гр.киви е 1ВБ, то това е теглото на кивито с или без кората му?<br /><br />3.Бях изчислил по данни на по-горе цитирания сайт, че суровото зеле 1ВБ е 273 гр.(На сайта на BB Team за зеле(сурово) се дават 5,8 г. въглехидрати на 100 гр. зеле и 2,5 гр. фибри, т.е чистите въглехидрати без фибрите са 3,3 гр. което прави (100/3,3)*9 около 273 гр. зеле за 1БВ). Обаче в таблицата за зоната зелето 1ВБ е 400 гр. Защо се полуава така? Аз ли не мога да изчислявам, не са ми верни изходните ли данни? За мен е важно да мога да изислявам правилно по етикета на даден продукт колко грама от този продукт е 1 ВБ,ПБ или МБ. В крайна сметка ако изчисленията са грешни няма да се получи балансиране на блоковете и от там няма да се постигне очакваното действие - влизане в Зоната. Затова ще Ви помоля да ми изпратите Вашите таблици на е-мейл gogoiv@abv.bg.<br /><br />4. Чудех се дали след термична обработка на даден продукт се променя съдържанието на въглехидратите, протеините и мазнините. От отговор по-горе се разбра, че въпреки че теглото на продукта се променя, съдържащите се в него въглехидрати, протеини, мазнини остават същите. Този факт улеснява изключително много изчисляването на грамажа за блок сготвен продукт. Например ако имаме 100 гр. сурово пилешко филе това е 100/28 = 3,571 блока протеини. След обработка на това филе то става примерно 70 гр. Тогава 70/3,571 = 19,6 гр за 1 БП<br /><br />Вероятно по нататък ще имам и други въпроси.<br />Поздрави,<br />ГеогиAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-8841298383740479052013-01-19T00:11:53.987+02:002013-01-19T00:11:53.987+02:00Здравейте, много искам да вляза в Зоната, но нещо ...Здравейте, много искам да вляза в Зоната, но нещо не ми стана ясно. Моя дневен прием на блокове е 7 блока. Разделих 7 блока на 5 хранения и получих 1.5блока протеин на 1 хранене. Сега вече не разбирам как да си изчисля количеството храна на едно ядене. Например закуската...разбирам, че трябва да е в равни количества ПВМ, но не знам какъв е грамажа. Както и за обяд, следобедна закуска, вечеря и нощната закуска. Ще ви бъда благодарна за отговора!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-9605927667813425482013-01-16T20:54:46.745+02:002013-01-16T20:54:46.745+02:00Много хубав блог,с удоволствие го разглеждам. Аз с...Много хубав блог,с удоволствие го разглеждам. Аз съм в Зоната от почти една година, и не мога да се позная вече, като един младеж съм. Намерих един много подробен сайт за зоната, от там си взимам грамажите за всички храни. www.vzonata.com въпреки че вече почти ги знам на изуст :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-50437957007318519992012-11-28T23:25:33.353+02:002012-11-28T23:25:33.353+02:00Разбира се, с удоволствие ще Ви изпратя таблиците ...Разбира се, с удоволствие ще Ви изпратя таблиците и всичко, което имам относно Зоната. Поздрави! Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-59338708221019461942012-11-24T20:00:44.719+02:002012-11-24T20:00:44.719+02:00Аз искренно съжалявам ,че не открих по- рано вашат...Аз искренно съжалявам ,че не открих по- рано вашата публикация,преди да прочета книгата на Бари Сиърс,щеше да ми е много по- лесно със всичките тези мед.обяснения,но все пак се спревих след повторното препрочитането на някои глави в книгата;) Мн благодаря за яснотата ,с която сте представили всичко тук,ще съм ви Мн благодарна и ако ми изпратите споменатите по- горе таблици с продукти на адрес da_nee@abv.bg. Чест и почитания : ДаниAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/01252228031191929128noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-15048661127075007152012-11-24T19:51:46.554+02:002012-11-24T19:51:46.554+02:00Аз мн харесвам публикацията ви и искренно съжалява...Аз мн харесвам публикацията ви и искренно съжалявам ,че не я открих преди да прочета книгата на Бари Сиърс,защото тук наистина всичко е доста по- достъпно и ясно за възприемане от обикновения читател,за което ви благодаря! Ще съм ви и мн благодарна ,ако ми изпратите и споменатите по- горе от вас таблици за продуктите на адрес da_nee@abv.bg Чест и почитания : ДаниAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/01252228031191929128noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-14128222433866442302012-05-17T22:32:31.868+03:002012-05-17T22:32:31.868+03:00Радвам се, че започвате отново със Зоната, но не с...Радвам се, че започвате отново със Зоната, но не се радвам, че това става принудително, вече като необходимо и окончателно лекарство... Лично аз, въпреки, че принципно съм изключително стриктен като събирам информация за нещо, едва след третото щателно прочитане на "Храненето в Зоната", успях да вникна във величината, подробностите и гениалността на идеята на д-р Бари Сиърс. <br />Първо, не във всички таблици и не всичко абсолютно продукти, включително и от месата са дадени с грамажи в сурово състояние. Принципно е така, дават се грамажите на несготвен суров продукт за 100 г., но има много таблици, в които има и риба, и меса, и други продукти, които са термично обработени. Това леко обърква, не не е трагедия.<br />Разбира се, след като поставяш въпроса за месото, (извинявай, без предупреждение минавам на "ти", не от просташко фамилиарнечене, а защото така е прието при контактуването в Интернет...), трябва да си наясно, че същият проблем сто и при абсолютно всички продукти, включително и най-вече и при всички видове зеленчуци. В крайна сметка, дадените грамажи са нещо относително, макар и точно. Много по-важно е съдържанието на продукта, класифицирано в хранителни блокове или на основните основните "атоми" - съдържанието на протеини, въглехидрати и мазнини в съответните 100 г. суров продукт. След преработката на продукта те остават същите, само дето продуктът е намалил обема си. Затова, примерно, ако има някакви данни за 100 г. прясно зеле, те ще бъдат едни, да кажем Х, а ако имаме същите данни за вече сготвено прясно зеле, то те би трябвало да бъдат 1/4 или 1/10 от Х (съвсем условно казано), защото просто продуктът си е смалил обема, обикновено за сметката на течностите в него. Абсолютно същото разсъждение се отнася и за останалите продукти, включително и за месата. Поздрави и много, много успехи! Любо<br />Апропо, имейл-адресът ми го има в началото на блога и ако потърсиш повече неща като съвети, ползвай го спокойно, аз се старая винаги да отговарям на писмата до мене своевременно и доколкото мога - компетентно. :))Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-38324546410480989912012-05-15T14:03:27.205+03:002012-05-15T14:03:27.205+03:00Здравейте,отдавна съм запозната със Зонта и съм аб...Здравейте,отдавна съм запозната със Зонта и съм абсолютно убедена ,че това е правилния начин на хранене.Преди 4 години я започнах,но както се казва за "ден до пладне".От 25 дни обаче се храня стриктно по Зоната, след като разбрах ,че имам изключително сериозен здравословен проблем, както се казва "като се обърне колата,пътища много"- в моя случай само един. Препрочетох си отново книгите на д-р Бари Сиърс и д-р Мария Папазова и я подкарах.Имам някой съмнения относно готвенето.Всички продукти в таблиците са в сурово състояние - месо и зеленчуци.След като се сготвят теглото им вече не е същото .Това особено важи за месото.Няма ли това да доведе до промяна на грамажа при пресмятане на точното количество продукти?meramagicnoreply@blogger.com