tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post7422342451022733059..comments2024-03-17T10:38:00.878+02:00Comments on Sapiens - the Cook: Тетевенска саламураSapienshttp://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-21534607461793619182015-03-16T20:28:43.893+02:002015-03-16T20:28:43.893+02:00Д-р Тони, със сигурност става вкусна чорба с таков...Д-р Тони, със сигурност става вкусна чорба с такова изобилие от продукти, но НЕ Е ТЕТЕВЕНСКА САЛАМУРАAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-37319647923319227992014-04-28T12:14:59.064+03:002014-04-28T12:14:59.064+03:00Нищо не крият.Единственият секрет е-изпичането на ...Нищо не крият.Единственият секрет е-изпичането на рибата на жар,ако не се изпече на жар-коренно се променя вкуса на супата.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-63443216480852393592013-09-16T08:56:37.216+03:002013-09-16T08:56:37.216+03:00Чичо докторе, благодаря ти за споделените мисли и ...Чичо докторе, благодаря ти за споделените мисли и опит! :)) Любо<br />P.S. ...Апропо, ако не направиш саламурата с планинска или дестилирана вода, не се ли изяжда "до капка"?... :))Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-69300858858671883332013-09-15T14:18:23.997+03:002013-09-15T14:18:23.997+03:00Sapiens, Много си прав за това, че трябва да се го...Sapiens, Много си прав за това, че трябва да се готви с вдъхновение и любов. Както викат в къщи за мен "Тоя готви с шемет и винаги става готино." <br />Помня, че преди много години веднаж жена ми се възстановяваше от пневмония и когато температурата и спадна изведнаж огладня, а беше изключително кльощава и не беше яла като хората от дни. За съжаление бяха трудни години за нас и в къщи нямаше нито месо, нито наденица или птица за по-питателна храна. Имаше само консерва скумрия с доматен сос, половин глава лук, 2 стръка пресен, бурканче с доматен сос и няколко кисели краставички. Откъм подправки бях добре, а имаше и цял лимон и 1/3 бутилка Мискет в миниатюрния хладилник. <br />Запретнах ръкави окрилен от веселия поглед на жена ми, която вече не се мъчеше и дишаше леко за първи път от десетина дни. нактълцах лука на дребно, задуших го в зехтин, след минутка и зеления лук беше готов и полетя при стария, добавих малко брашънце и червен пипер. Угасих го с по 2 лъжици от сока от краставичките и мискета. Не съм слагал никаква сол заради солените съставки. Накълцах 2 краставички много на ситно и ги добавих. Тогава намерих и малко консервирани гъбки от едно наченато бурканче. Отлетяха и те в дълбокото тиганче и ги захлупих. Когато реших че са почти готови, изсипах и косервата с рибата и доматения сос и приготвих наситнен копър, девисил и счуках 3 скилидки чесън. Нарязах и лимона. Изсипах подправките в тигана с 2 дафинови листа и ги залях със 1 каф. чашка смес от мискет и сок от краставичките. Разбърках и го свалих от огъня, а жена ми, опиянена от звърченето и миризмите вече беше скочила от леглото и цвилеше възбудено из кухнята. Метнах лимоновите резенчета под капака и подредихме масата за двама. За 15 минути смърцафясахме и манджата и мискета. От тогава рядко минават 2 седмици без да си го сготвим. Нарекохме го "Риба-рибария" и жена ми настоява винаги да слагам и малко пресен лук и тя пържи картофки, кото изсипва до гъстата манджа в чиниите. Някак си много върви с чашка леден мискет. <br />Наздраве от д-р Тони.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-82768703931334658282013-09-15T13:38:41.266+03:002013-09-15T13:38:41.266+03:00Не мисля, че крият. Просто има страшно много вариа...Не мисля, че крият. Просто има страшно много варианти (като с пасирането в ресторанта в центъра на града и с най- различни корени за супа и подправки от чесън до резени лимон в чинията. Винаги става чудесна и винаги е малко различна. Добре е да се използува пъстърва и мека планинска вода, но и без тях става. Аз я правя зверски кисела, люта и солена и всички я харесват и си досипват. Уханието на пушека от скарата се смесва с това на рибата и подправки и корени в някаква вълшебна комбинация. Това е. <br />Наздраве от чичо доктор.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-72708092972615034232013-09-15T13:25:35.250+03:002013-09-15T13:25:35.250+03:00Може би отговорът е целина и девисил + 2-3 несчупе...Може би отговорът е целина и девисил + 2-3 несчупени ореха или вместо тях няколко капки йод (колкото и идиотски да звучи) в супата. Аз я правя с консерва доматен сос вместо домати. Има и зимен вариант с доматен сок и сок от кисело зеле. Може да се направи и вариант със задушени ситно нарязани кисело зеле, лучец или праз, 1 морков, целина, пащърнак и най важния корен за супа- магданозен корен. Задушавам ги в зехтинец с малко морска сол и ги прибавям към доматената вода. (За някои пуристи на мората това е кощунство, тъй като според тях саламурата (мора) се прави без никаква мазнина.) Също така, след като препечената риба и раци цвръкнат във водата, аз ги изваждам и ги почиствам от костиците и черупките, за да няма неприятни изненади. Костиците заедно с люспите от белените чушки, 2-3 дафинови листа и няколко зърна чер пипер ги завръзвам в тензухче и ги пускам във водата да умирисват и овкусяват бульона. Жена ми много я обича и когато я яде гореща, обича да си добави не само чесън а и 1-2 лъжици майонеза. Варианти има безброй, но винаги става чудно вкусна както прочутата рибена чорба на баба Буябейз от Марсилия. Задължителните съставки са риба и чушлета на скара, домати (или доматен сок, сос, консервирани домати), и нещо киселичко- оцет, лимонтузу или армеева чорба. За мен почти задължителни са орехите, девисилът и магданозеният корен и понякога съм ги заменял с респективно няколко капки йод, естрагон (тарос) и ситно надробени магданозени дръжки. Много обичам да слагам целина. При приготвянето на бульона- глави или стебла, а преди свалянето от огъня- листа заедно с девисила. В този момент много хора добавят и копър. Ако се опекат на скарата малки пресни люти червени чушлета, се пуска по едно във всяка паница и ако не го разтриваш с лъжицата, чорбата почти не се подлютява. Който не обича люто си го изважда, а останалите си ги разтриваме и ни става горещо до хълцукане. Понякога и аз си въобразявам, че меката, планинска вода има значение и често пъти я готвя дори с дестилирана вода, на което в къщи ми се кикотят, ама саламурата после се изяжда до капка както винаги. <br />Наздраве от д-р ТониAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-90440719395154562342013-07-12T15:45:14.258+03:002013-07-12T15:45:14.258+03:00И аз мисля, че все пак нещичко крият...И аз мисля, че все пак нещичко крият...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-22865664784349627602013-01-04T14:23:56.112+02:002013-01-04T14:23:56.112+02:00тази рецепта е уникална и наистина си залужава да ...тази рецепта е уникална и наистина си залужава да се опита но има и нешто друго някаква друга тънкост която тук не е споделена тук за тази саламура нещо липсва Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-12451388921347770912013-01-01T17:32:21.159+02:002013-01-01T17:32:21.159+02:00Че тетевенската саламура в това заведение е неверо...Че тетевенската саламура в това заведение е невероятно вкусна - не оспорвам. Това е най-вкусната рибена чорба, след тази на баба ми / отгледана съм в малко рибарско селце на морето/. Но там не я приготвят като в горната рецепта. Два пъти се отбивах там, и през 2011, и през 2012 г., но в заведението на центъра я приготвят като пасирана, отделните съставки са пюрирани и не се познава какви са, аз например чак сега разбирам, че има задължително и раци. Това не пречи обаче пак да е невероятно вкусна!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-18075734732012513732012-12-14T10:46:01.422+02:002012-12-14T10:46:01.422+02:00Сега вече, от дистанцията на времето, съм съгласна...Сега вече, от дистанцията на времето, съм съгласна със Sapiens. По това време, преди трийсетина години, готвенето все още не ми беше по мерак. Направо си се мъчех. Но продължавам да твърдя, че и водата е фактор. Благодаря за саламурата. Ще се прежаля със софийската вода.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-73895393769692574792012-06-09T13:37:18.358+03:002012-06-09T13:37:18.358+03:00:)) Страхувам се, че ще разбия илюзиите ти - твоит...:)) Страхувам се, че ще разбия илюзиите ти - твоите и на въпросното готвачка... Никаква вода не е виновна. Всичко е въпрос на мерак, когато се готви без любов, без мерак и настроение, няма на света такова ядене, което да стане вкусно. Това най-отговорно го твърдя и 100%-ово съм сигурен от години в това. Самият аз некога не готвя без настроение, защото съм кулинарен чичо Скрудж и не обичам да хабя продукти...:))Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-38487336833075078552012-06-09T12:34:12.822+03:002012-06-09T12:34:12.822+03:00не бях яла по-вкусна рибена чорба и то при условие...не бях яла по-вкусна рибена чорба и то при условие, че не хапвах риба, до преди да изсърбам няколко паници от това невероятно удоволствие в Рибарица, в дома на готвачката на военната почивна станция. Жената много подробно ми обясни приготовлението й и щом се прибрахме у дома я направих. Е, ми не беше същата...Тогава ми светна, че водата е виновнааа .. И е така - каквато вкусотия съм хапвала по селата и градовете, не става същата в София.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-62524929533397903332011-07-22T08:59:56.083+03:002011-07-22T08:59:56.083+03:00Е, т'ва е чорбата!!! Бях в Тетевен преди полов...Е, т'ва е чорбата!!! Бях в Тетевен преди половин година, и седнах в заведение на центъра да обядвам. Не бях чувал за саламура, но сервитьорката ми обясни, че е рибена чорба. Поръчах от любопитство и не останах разочарован! После поръчах още една... Страхотно нещо!Anonymousnoreply@blogger.com