tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post7484609495292692007..comments2024-03-17T10:38:00.878+02:00Comments on Sapiens - the Cook: Изчерпателно за ЧИМЕНАSapienshttp://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-76158457626453178442013-04-12T11:56:19.936+03:002013-04-12T11:56:19.936+03:00Здравейте!Поздравления за сполучливите рецепти.По ...Здравейте!Поздравления за сполучливите рецепти.По въпроса за чимена.Живея в чужбина и го купувам от арабските магазини под името "ALHOLVA",на зърна в опаковка от 180 гр.Излиза около 1.50 евро.Арабите са известни с подправките си и държат ниски цени.Въпреки,че не е по темата, течен пушек се намира в "Carrefour" в секцията за латиноамерикански стоки(ако има такава в България).Нарича се "Humo liquido","Sabor a leña".В малки шишенца около 150 мл.Пробвал съм го и върши резултат за хората,които нямат пушилня.Когато започнах експериментите си в опушване на месо минах през течния пушек,опушване в екстенджера под налягане и накрая завърших с преносима пушилня.topalski65noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-78843950260578355112013-01-19T15:33:45.840+02:002013-01-19T15:33:45.840+02:00Благодаря за коментара, много е полезен за всички,...Благодаря за коментара, много е полезен за всички, които обичат изчерпателната информация...<br />На практика, семената на сминдуха, или на практика - чимена, са неупотребяеми като семена, освен ако се варят... Защото са невероятно твърди и страхотно трудно се смилат до фин прах, което е силата им в употребата. А и защото ароматът е толкова силен, че трудно мога да си представя, че може да се употреби по-голямо количество...<br />Известно е, че преди много години, в Армения, където много се употребява тази поздправка и се прави един вид концентрирана паста от него, е било забранено след яденето на такава паста, да се излиза и ходи на гости една седмица. Ароматът е толкова мощен, че се излъчва една седмица от всички пори на тялото...Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-64140394017135523532013-01-19T12:23:29.509+02:002013-01-19T12:23:29.509+02:00Здравейте! Първо - поздрави за блога и за безкомпр...Здравейте! Първо - поздрави за блога и за безкомпромисния стил. <br />И аз да се включа за чимена с малко "знаете ли, че". <br />Понеже си купувам чимен от билкова аптека (под името "сминдух - семе / trigonella foenum-graecum L."), на етикета пише: <br />Действие.Стимулира обмяната на веществата, снижава нивото на кръвната захар, подобраява апетита,възстановява силите на организма. <br />Приложение. При недоимък на витамин PP, захарна болест, белодробни заболявания, бавнозарастващи рани. <br />Така, че освен незаменим в кухнята е и лековит ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10743638608459708093noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-64048723100384345452013-01-06T17:25:50.856+02:002013-01-06T17:25:50.856+02:00Благодаря за линка, аз съм завършил руска филологи...Благодаря за линка, аз съм завършил руска филология и едва ли руският ще ме затрудни...:)) Апропо, детелината може да няма аромата на чимена, но пък много успешно става на салата. И е много вкусна.Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-77391364989882559502013-01-06T01:42:36.001+02:002013-01-06T01:42:36.001+02:00Здравейте, ако се справяте с руския - можете да по...Здравейте, ако се справяте с руския - можете да погледнете тази статия: http://www.ehau.ru/utskho-suneli там се разказва надълго и нашироко за уцхо-сунели (който се прави от връхчетата, съответно влючващо и семената на Пажитник голубой), както и за разликата между пажитник сенной (Trigonella foenum-graecum) или голубой (Trigonella caerulea). В крайни случаи може пажитник сенной да замени пажитник голубой, но трябва да е в по-малки пропорции.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-19905578721938898332010-10-14T13:06:22.724+03:002010-10-14T13:06:22.724+03:00Благодаря за коментара!
Наистина е така, нещата ок...Благодаря за коментара!<br />Наистина е така, нещата около чимена продължават да бъдат все толкова неясни...<br />дори скоро открих още едно наименование в Русия - "Чаман", което е много близко като звучене до "чимен".<br />За мене съществуват две форми - стъблената форма, на "фенугрек" или "гръцко сено", или Foenum Grecum, или Пажитник голубой, което у нас се нарича Сминдух и семенната форма, която заради формата си на равностранна пирамида или на правилен тетраедър, се нарича и "Trigonella Foenum-Graecum". При което, смлените семена (ужасно твърди са и се мелят много трудно)вече наричаме у нас подправката Чимен. Дотук съм успял да избистря информацията си за тази уникална и малко известна у нас подправка.<br />Колкото до "Уцхо Сунели", тя изцяло е чимен, защото по идея се ползва точно както чимена, с тази интензивност на аромата, ако беше по-скоро сминдух, т.е., смляната стъблена част, количествата, употребени като подправката Уцхо щяха да бъдат по-големи. Това е според мене.<br />Но не е невъзможно в Уцхо Сунели да присъства цялото смляно растение, стъблото и семената, което би трябвало да бъде точно това "изсушените и смлени връхчета", което включва и семената, така няма да има никакво противоречие, като се каже, че изцяло е Пажитник Голубой. <br />Колкото до Trifolium, това е най-обикновената наша детелина, която също е от сем. Бобови, но е далеч от чимена като аромат.Sapienshttps://www.blogger.com/profile/05917186409579512876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3561658481191519702.post-57956026267376907822010-10-12T16:00:10.347+03:002010-10-12T16:00:10.347+03:00Здравейте.
Поздравления за блога. Събрани са чудес...Здравейте.<br />Поздравления за блога. Събрани са чудесни рецепти. Някои от тях са уникални не само като резултат, но и като простота.<br /><br />Сега, за чимена.<br />За тази тайнствена подправка има толкова много противоречиви данни, че все едно няма никакви...<br />Аз лично по едно време се заинтересувах от грузинската кухня, и, естествено, по тази нишка скоро стигнах и до чимена.<br />Обаче на български език в Мрежата могат да се прочетат толкова противоречащи си мнения, колкото са и авторите. Единодушни са единствено по приложението му за кайзероване.<br />Бъркотията е голяма и при руснаците:<br />В пълния състав на грузинската смес от млени подправки "хмели-сунели" фигурира "пажитник", но не винаги е определен като "голубой". А имат и други пажитници... Към 130 вида били.<br />Донник (Melilotus) и клевер (Trifolium) са роднини на сминдуха, но не са същото. "Уцхо-сунели" е от грузински, но се твърди, че представлява "изсушените и смлени връхчета", а под "чимен" у нас пък определено се разбират семената. Зелената маса на цялото растение се води отделна подправка. На всичкото отгоре явно в различни случаи семената се ползват цели или смляни, като по този повод им слагат и отделни имена...<br />Та, искайки да си сътворя хмели-сунели и досега не съм разбрал кое точно от горните пъхат там грузинците...Anonymousnoreply@blogger.com