Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

8 януари 2011 г.

Кремсупа от броколи с ньоки

Супата е много приятна не само за лятно, но и за студеното зимно време, защото е с плътна консистенция и може да се консумира гореща и леко подлютена с черен пипер и чесън.
Ньоки - това са бадемовидни фигурки от картофено пюре  или от тестено-картофено-яйчена смес.
Но, за нуждите на супата, спокойно могат да бъдат заместени от някакъв вид паста, избодени топчета от картофи или просто нарязани на кубчета картофи. 
ПРОДУКТИ:
500 г. замразено броколи
250 г. готови ньоки (или вид паста, например кускус или избодени картофени топчета. А, бе..., може и обикновени кубчета...)
1-2 с.л. сухо прясно мляко
3 ч.л. сол (или 2 с.л. подправка МАГИ - Вълшебен вкус "Десет зеленчука")
2 с.л. зехтин
на върха на ножа гранулиран чесън
1/4 ч.л. смлян бял пипер
прясно масло, колкото лешник


В тенджера наливаме 1 л. вода, зехтина, добавяме 2-те с.л. от подправката и оставяме да заври. Изсипваме дълбокозамразеното броколи и варим 15 мин.
Сваляме от огъня и пасираме с пасатор или блендер до пюре.
Доливаме още литър вода и връщаме отново на огъня, за да заври. След като заври, добавяме 1-2 с.л. сухо прясно мляко.
Като поври 5 мин., отпенваме и добавяме ньоките, респективно пастата или картофите и варим 10 - 15 мин., в зависимост от големината на пастата или картофените кубчета (топчета).
Преди сваляне от огъня, поръсваме със смлян бял пипер и мъничко гранулиран чесън.
След като свалим от огъня, добавяме прясното масло за аромат.