Така си е, лесно се готви цяло агне, бутче или цяла плешка, нали? :)
Да, ама не всеки е от село или пък може да хвърли 40 - 50 - 150 лв. накуп, за да си достави това удоволствие, нищо че е само два пъти в годината - на Великден и на Гергьовден...
В повечето случаи трябва да се справяме с килограм до килограм и половина от този (вече)деликатес.
Ще ви дам една идея как хем да хапнете невероятно вкусно агнешко, хем да не се разорите от това.
1 1/2 кг. агнешко - всякакво - котлети, от плешката, от бутчето,
0,300 кг. спанак,
5 вр. пресен лук, само перата
1 вр. пресен чесън, главичките цели
1 вр. киселец,
1 вр. лапад (може и без него, но с него става доста по-вкусно:),
2 вр. пресен джоджен (е, без него не може...),
1 вр. пресен девесил,
2 вр. магданоз,
1 ч.чаша ориз,
сол (аз употребявам подправка МАГГИ Вълшебен вкус - 10 зеленчука)
черен пипер,
100 гр. краве масло,
6 - 8 с.л. олио.
Нарязваме месото на подходящи порции и го сваряваме 10 мин. (от завирането) в 1 1/2 л. леко подсолена вода. След това прехвърляме месото в подходяща тава, поливаме го с 3 с.л. олио, добавяме и 1 ч.чаша от бульона и хвърляме тавата в нагорещената предварително до 200°С фурна, по средата на фурната, за 15 минути. След тези 15 минути на най-висока температура, завиваме тавата с фолио и печем още 35 мин. на 130-140 градуса (горе и долу на 2). Докато чакаме, запретваме ръкави, сипваме си една студена (кой каквато си пие...ама аз препоръчвам...) "Загорка" и се захващаме с една твърде досадна дейност - измиване няколко пъти (препоръчвам в дълбока кофа) и почистване на спанака. Нарязваме го на средноситно в легенче, че ще има още доста зеленчуци... Към спанака добавяме и нарязания на средно пресен лук, както и всички останали зелени подправки и зеленчуци, но по-наситно. Само чесънът, ако е вързал на главички - го оставяме на цели главички, за шик и неотразим вкус... :))Прехвърляме бульона в купа, измиваме и подсушаваме тенджерата, изсипваме останалите 5 с.л. олио, оставяме да се загрее добре, изсипваме нарязаните наситно зеленчуци и започваме да ги пържим (задушаваме със съвсем малко от бульона), докато зеленчуците омекнат и рязко намалят обема си. Посоляваме зеленчуковата смес по вкус и изсипваме ориза, но след съответната баня - промиваме го, докато пусне чиста вода. Бързо разбъркваме и наливаме 3 чаши от бульона, 1 с.л. светъл оцет (балсамико или ябълков), отново разбъркваме и оставяме на среден огън, под капак, да се задушава всичко за 12 - 15 минути. Периодически разбъркваме.
Изключваме загряването и оставяме всичко на котлона.
Време е да се извади месото.
Изваждаме тавата от фурната, отстраняваме фолиото и изваждаме месото в чиния. Задушените зеленчуци с ориза изсипваме в тавата, разбъркваме ги с мазнината в нея, подреждаме месото отгоре, поливаме го с разтопеното масло, поръсваме с по много малко сол и бял пипер и връщаме тавичката в горещата фурна до запичане на месото, за около 20 мин..
Когато месото хване тен, а това обикновено става след двадесетина минути, изваждаме тавичката и оставяме яденето за 10 мин. да си поеме топлината.
През това време правим огромна купа зелена салата, може и с останалите от Великден яйца, наливаме по голяма чаша студена бира и сервираме яденето в предварително подгрети (по-големи...:))) ) чинии.
Гарнираме с клонче магданоз.
Рецептата ми е съвсем нетрадиционна (както и повечето ми рецепти...), но, уверявам ви, по-вкусно агнешко едва ли сте яли... :))
Да, ама не всеки е от село или пък може да хвърли 40 - 50 - 150 лв. накуп, за да си достави това удоволствие, нищо че е само два пъти в годината - на Великден и на Гергьовден...
В повечето случаи трябва да се справяме с килограм до килограм и половина от този (вече)деликатес.
Ще ви дам една идея как хем да хапнете невероятно вкусно агнешко, хем да не се разорите от това.
1 1/2 кг. агнешко - всякакво - котлети, от плешката, от бутчето,
0,300 кг. спанак,
5 вр. пресен лук, само перата
1 вр. пресен чесън, главичките цели
1 вр. киселец,
1 вр. лапад (може и без него, но с него става доста по-вкусно:),
2 вр. пресен джоджен (е, без него не може...),
1 вр. пресен девесил,
2 вр. магданоз,
1 ч.чаша ориз,
сол (аз употребявам подправка МАГГИ Вълшебен вкус - 10 зеленчука)
черен пипер,
100 гр. краве масло,
6 - 8 с.л. олио.
Нарязваме месото на подходящи порции и го сваряваме 10 мин. (от завирането) в 1 1/2 л. леко подсолена вода. След това прехвърляме месото в подходяща тава, поливаме го с 3 с.л. олио, добавяме и 1 ч.чаша от бульона и хвърляме тавата в нагорещената предварително до 200°С фурна, по средата на фурната, за 15 минути. След тези 15 минути на най-висока температура, завиваме тавата с фолио и печем още 35 мин. на 130-140 градуса (горе и долу на 2). Докато чакаме, запретваме ръкави, сипваме си една студена (кой каквато си пие...ама аз препоръчвам...) "Загорка" и се захващаме с една твърде досадна дейност - измиване няколко пъти (препоръчвам в дълбока кофа) и почистване на спанака. Нарязваме го на средноситно в легенче, че ще има още доста зеленчуци... Към спанака добавяме и нарязания на средно пресен лук, както и всички останали зелени подправки и зеленчуци, но по-наситно. Само чесънът, ако е вързал на главички - го оставяме на цели главички, за шик и неотразим вкус... :))Прехвърляме бульона в купа, измиваме и подсушаваме тенджерата, изсипваме останалите 5 с.л. олио, оставяме да се загрее добре, изсипваме нарязаните наситно зеленчуци и започваме да ги пържим (задушаваме със съвсем малко от бульона), докато зеленчуците омекнат и рязко намалят обема си. Посоляваме зеленчуковата смес по вкус и изсипваме ориза, но след съответната баня - промиваме го, докато пусне чиста вода. Бързо разбъркваме и наливаме 3 чаши от бульона, 1 с.л. светъл оцет (балсамико или ябълков), отново разбъркваме и оставяме на среден огън, под капак, да се задушава всичко за 12 - 15 минути. Периодически разбъркваме.
Изключваме загряването и оставяме всичко на котлона.
Време е да се извади месото.
Изваждаме тавата от фурната, отстраняваме фолиото и изваждаме месото в чиния. Задушените зеленчуци с ориза изсипваме в тавата, разбъркваме ги с мазнината в нея, подреждаме месото отгоре, поливаме го с разтопеното масло, поръсваме с по много малко сол и бял пипер и връщаме тавичката в горещата фурна до запичане на месото, за около 20 мин..
Когато месото хване тен, а това обикновено става след двадесетина минути, изваждаме тавичката и оставяме яденето за 10 мин. да си поеме топлината.
През това време правим огромна купа зелена салата, може и с останалите от Великден яйца, наливаме по голяма чаша студена бира и сервираме яденето в предварително подгрети (по-големи...:))) ) чинии.
Гарнираме с клонче магданоз.
Рецептата ми е съвсем нетрадиционна (както и повечето ми рецепти...), но, уверявам ви, по-вкусно агнешко едва ли сте яли... :))