Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

15 януари 2011 г.

Просто, но много вкусно ядене

 Както е известно, всичко гениално е и много просто...
Яденето е толкова елементарно, че просто не видях смисъл да го оформям като подредена рецепта... Това е само идея с обяснение на технологията на приготвянето.
Но поне му дадох заглавие...:))

Много вкусно и бързо ядене
(за една порция)
Вземате 100 г. хубаво твърдо (важно е да е твърдо) сирене (аз използвах овче сирене на Маджаров, но става и краве на Лакрима, козе или биволско, не е важно толкова сиренето, колкото технологията на приготвянето му...). Поставяте го в купичка и го заливате с вода, колкото да го покрие с един пръст и го поставяте в микровълновата за 3-4 мин. на пълна мощност.
Изваждате купичката и изваждате внимателно от водата омекналото сирене в чинийка. Оставяте го да изстине много добре, така отново се втвърдява, но вече с друг вкус и друга консистенция.
Отделно, нарязвате на много ситно парче праз около десетина см. и го посолявате леко. Оставяте го така 5 до 10 мин., за да се поосоли и леко да пусне сок.
Пролетно-лятно-есенния сезон можете да заместите праза много успешно с пресен лук.
Отваряте малка кутия белени домати (аз използвах 400 мл., италиански), отцеждате ги от сока и, след като ги нарежете на парченца и ги изсипвате върху праза. Разбира се, да не споменавам, че в подходящите сезони, най-добре е да се ползват добре узрели пресни домати, но при тях "играчката" е по-голяма - ще трябва да ги бланширате и обелите, да ги срежете и да им махнете семенната част.
Поливате с 1-2 ч.л. зехтин или олио, каквото предпочитате. Аз предпочетох зехтин екстра върджин, какъвто ползвам (по принуждение...) вече доста години.
Сиренето единствено нарязваме на филийки, доматите само леко разбъркваме с праза и зехтина.
Препичаме си 3 филийки пълнозърнест хляб, наливаме си чаша хубаво червено вино и пристъпваме към удоволствието, наречено ядене...
Да ви е сладко!

Забележка: Така третираното сирене частично добива вида, вкуса и консистенцията на сирене Халуми.
Ако е за мезе, това сирене може да бъде поръсено с малко олио и поръсено с червен пипер, може и лют, но в случая го сервираме "натюр".

ДОПЪЛНЕНИЕ
Понеже виждам, че има твърде голям интерес към тази рецепта, реших да си призная за още една -  още по-просто и съвсем не по-малко вкусно ядене...:))
Вземате една тетрапак - опаковка 100% доматен сок и добре я разклащате преди да я отворите.
След като я отворите, отливате  2/3 от сока  от нея в подходяща чаша.
Разбивате една кофичка кисело мляко от марката и качеството, което най-много харесвате и го наливате внимателно (в идеалния случай с фунийка :))...) в тетрапак-опаковката.
Затваряте капачката и разклащате енергично...
Консумира се в комплект с любимите ми "Bake Rolls" със спанак и сирене (или който и да е от останалите видове...).
Уверявам ви, не съществува по-вкусна, здравословна и суперприятна закуска, обяд, вечеря или просто похапване, изключително далеч от всякакви мазни банички, шоколадови вафли и подобни... :))
Опитайте и ще ми бъдете безкрайно благодарни за идеята!

МНОГО СЪЩЕСТВЕНО ДОПЪЛНЕНИЕ 

Днес установих, че и най-простото ядене може да бъде направено още по-просто... :))
В каничката на пасатора нарязваме до 2/3 от нивото домати на средни парченца, поръсваме със сол, но не много, добавяме на вкус олио или зехтин ( най-добре в безсрамно количество...), догоре попълваме със сирене, каквото имаме ( разбира се, най-добре е овче пълномаслено, веднъж се живее...), най-отгоре, като купол на камбанария, поставяме една главичка лук, нарязана на едри парчета.
И какво ни остава - да натиснем с пасатора всичкото това и да го пасираме до състоянието на едросмляна гъста кашичка. Гъстотата регулираме с количеството сирене. По-нататък със сигурност няма нужда да ви обяснявам, но, понеже съм "Мара Подробната", нека да си кажа...
По-нататък си отрязваме поне три дебели филии хляб, от вида, който най-много обичаме - ръжен, типов, пълнозърнест или бял, препичаме го, наливаме си: чаша бира (чаша бяло вино, чаша червено вино или любимото ми "просташко" питие - 2/3 висока чаша с бял пелин, долята догоре с газирана вода и две капки лимонов сок... Срам, срам, изтънченият кулинар Sapiens какви просташки яденета с какви питиета консумира...).
И отпочвате с лъжица направо от каничката на пасатора.
Всъщност, ако се направите на много изтънчени, може да си изсипете направеното в дълбока супена чиния или купичка и така да си го консумирате, от това вълшебният вкус изобщо няма да пострада... :))
Ами, това е,  това е любимото ми лятно ядене...
Нека да се знае и помни! :))