Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

18 май 2011 г.

Вкусно мезе или закуска

Универсално мезе или закуска
Кашкавал нарязваме на големи жулиени, примерно със сечение 2/2 см. и дължина 6-7 см..
Приготвяме си гъсто тесто от яйца, сол и смлян бял пипер плюс равни обемни части брашно,олио и вода. Спокойно можем да ползваме готово тесто от магазина, макар че няма да е като нашето...
Правим тънка пластинка от тестото, без да се вживяваме особено, и завиваме в нея парченце кашкавал и прищипваме добре крайщата. Изпържваме до леко зачервяване от двете страни в тиган с малко мазнина. Може да се изпече и на фурна, след като намажем тестото от всички страни с малко мазнина, а в тавичката единствено много леко намазваме дъното.
Печем на 180° до леко порозовяване.

Невероятна закуска!

От дебела 2,5 см. филия бял хляб, точно в центъра, избождаме средата с подходяща чаша с тънък ръб.
Така подготвената филия намазваме с по малко масло от двете страни. Запържваме от едната страна в тефлонов тиган. Обръщаме филията от другата страна и чукваме в отвора едно яйце, като гледаме да не спукаме жълтъка. Посоляваме, поръсваме с малко сол самардала и червен пипер по яйцето и по филийката, намаляваме огъня, покриваме с капак и изчакваме, докато белтъкът на яйцето побелее и се втвърди, а жълтъкът е едва-едва сгъстен.
Става по-бързо от прочитането на рецептата...
 
Обаче, да си призная, тази рецепта не е оригиналната ми...
Честно казано, най-хубаво е хлябът да е на три дни поне и предварително да е нарязан на филии. После да се натопи за 10 сек. в подсолено прясно мляко с разбито яйце вътре - на чаша мляко едно яйце. След това да се запържи в тиган с масло от едната страна 5 мин. и като се обърне, чак тогава да се избуши дупката, да се чукне яйцето в отвора и да се пържи още пет мин. на слаб огън, без капак.
Това е истинската ми рецепта, обаче е "калорична бомба", затова я "конвертирах" в по-здравословен вариант, макар и с известни компромиси в деликатесния вкус.
Аз съм известен с това, че не правя компромиси с вкуса, а винаги търся максимума, но в случая го направих в името на здравословното.Акови харесва "хард"-варианта, направете го, домашните ви дълго ще ви молят да им направите "от същото" за закуска, обяд или вечеря... :))

Месо с картофи - бързо ядене

ПРОДУКТИ:
500 г. месо (филе -свинско, телешко или пилешко)
5-6 средни картофа
2 глави лук
сол, черен пипер
1/2 опаковка майонеза "Light"

1/2 чаша бира
Месото нарязваме напречно на парчета, които, след начукването, трябва да получат размер на малък котлет, примерно 8/8 см.
Картофите обелваме и нарязваме на не много дебели кръгчета.
Лукът нарязваме на ивички и леко посоляваме.
Приготвяме си по-дълбочка тавичка и намазваме дъното с малко мазнина. Изсипваме половината от картофите, посоляваме и изсипваме половината от лука, плюс месото, посолено и подправено със всякакви любими подправки. След това отново лук и останалите картофи.
Разреждаме майонезата с половин чаша бира и намазваме, по възможност равномерно.
Печем в загрята до 180° фурна 35 мин.
Това ядене става много вкусно и без месото.