Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

17 май 2011 г.

Тетевенска саламура

Тетевенската саламура, която е много характерна за Тетевенския край, всъщност е вид рибена чорба от различни видове дребна речна риба и речни раци. Страшно мезе за ракия. Много вкусна и много люта. Обикновено се яде студена, но в Тетевенския край има две антагонистични течения - едните категорично твърдят, че се яде само студена и като мезе, а другите - че се яде само много солена, много кисела, много люта и много гореща, след яко препиване. Критерият  на последните за качеството на чорбата е: "Ако след третата лъжица по челото ви няма пот и не се сърба звучно, значи саламурата не е направена както трябва...".
И нещо много важно - независимо от драматичния си състав, тази саламура не вреди на хора с гастрити, язви и колити, защото всички целулозни люспи се отстраняват предварително. А точно те дразнят стомаха.
Ето и малко подробности за мераклии.

ПРОДУКТИ:
за 1 литър вода
1 и 1/2 с.л. (33 г.) сол
2 с.л. (32 мл.) винен оцет
7 речни рибки
2 речни рака
2 зрели домата
3-4 препечени сухи люти чушлета
5 скилидки чесън
по половин връзка магданоз и копър

Приготвянето:
Всичко трябва да става едновременно.
Най-напред изпичаме добре доматите, обелваме ги, намачкваме ги и ги заливаме с малко от подсолената вряла вода. Връщаме доматите в тенджерата.
Докато водата отново завира, изпичаме рибките (става и с пържени), раците и лютите чушлета.
Изпечените рибки и раци, направо от огъня, хвърляме във врящата вода (трябва да цвръкнат....). Изпечените люти чушлета счукваме в дървена гаванка и изсипваме във врящата чорба. В същата гаванка, заедно с четвърт ч.л. сол, счукваме и скилидките чесън. Остъргваме счукания чесън с лъжица и добавяме в чорбата.
Последно добавяме оцета и сваляме от огъня. Едва след това добавяме нарязаните магданоз и копър. Зелените подправки не се варят - губят аромата си.
Саламурата е готова. 
Ракията е изстудена и сложена на масата. 
Битката започва.:))

За Пиле саламура и Саламурика вижте ТУК .