Принципно, повечето хора познават отдавна изчезналата консерва рибна закуска "Ропотамо" и мислят, че в домашната зимнина Салата "Ропотамо" задължително трябва да присъства И риба, обикновено скумрия, маринована по подходящ начин. Всъщност, зимнината Салата "Ропотамо" е отдавна известна като зимнина и то задължително постна, без риба. Прави се много лесно и е много спорна.
ПРОДУКТИ:
1 кг. сварен боб
500 гр. сварен (или от консерва) грах
1 буркан кисели краставички
1/2 кг. моркови, сварени в посочената по-долу марината
2 кг. печени и обелени червени чушки
2,5 кг. домати, обелени, настъргани или пасирани, изпарени
една люта чушка
100 мл. препържен (загрят и изстинал) зехтин (олио)
МАРИНАТАТА ЗА МОРКОВИТЕ:
1/2 л. зехтин или олио
100 мл. оцет
100гр. захар
40 гр. сол
Към сварения и изстинал боб постепенно добавяме останалите съставки - граха, киселите краставички на кубчета или къси ивички, нарязаните на малки парчета или ивички чушки, доматите, изпарени и сгъстени достатъчно , както и морковите, сварени в маринатата до омекване, изстинали и нарязани на кубчета, една люта чушка много на ситно и не едва ли не най-важното - олиото.
Всичко се обърква и се пълни в бурканчета от по 0,400 кг.
Стерилизира се 15 мин. от завирането.
ЗАБЕЛЕЖКА:
Принципно, времето за правене на рецептата може да бъде съкратено драстично, ако се използват консервирани продукти - освен граха и краставичките, от консерва може да бъдат и бобът, червените чушки и доматите ("Белени в собствен сос", "Белени, нарязани на кубчета" или просто качествена (италианска) доматена пасата). Така погледнато, остава единствено да се мариноват морковите, да се изпарят доматите и да се препържи олиото. Т.е., рецептата на практика може да бъде изпълнена за изключително кратко време, което е огромен плюс.
Дозата е дадена принципно, заради пропорциите.
Количествата може да се увеличават пропорционално, а маринатата може да се използва многократно, за по-голямо количество моркови.
Салатата е изключително вкусна, може да се използва през зимата не само като салата или гарнитура, а и като основно, твърде приятно, ядене.
По мое лично мнение, може да се добави ситно нарязани листа от целина или магданоз, но това е въпрос на вкус.