Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

20 юли 2015 г.

Краставичена лютивка

Уникална рецепта, особено за летните горещини. 
Всъщност, според мен, най-страхотното мезе за ракия.
ПРОДУКТИ:
30 зелени люти чушки ("яко 'юто...")
2 вр.копър
4-5 средни млади краставици
7 скилидки чесън

1 ч.л. захар
5 ч.л. сол
6 с.л. оцет
6 с.л. олио
500 мл. вода


1. Изпичаме (или опукваме в много малко мазнина) лютите чушлета и ги поливаме с кипнатата и поизстинала смес от вода, захар, сол, олио и оцет.

Обелваме и нарязваме на много тънки филийки скилидките чесън и ги добавяме при чушлетата. На дъното на буркана поставяме копъра ненарязан, на китка, вързана с конец. 
2. Настъргваме обелените краставици на едро ренде и ги добавяме върху чушлетата. Затваряме с капачка и обръщаме буркана обратно.
Оставяме да престои 3 дни в хладилник, обръщаме буркана и мезето е готово за консумация.
Тайната на рецептата е, в това, че като мезе се ползва само отцедената от маринатата настъргана краставица. Когато изконсумираме настърганата краставица, отново настъргваме и добавяме в маринатата. До изчерпване на лютивината на чушлетата. :)) Накрая се ползват и самите чушлета, които вече съвсем не са толкова люти и са добили фантастичен пикантен аромат от краставицата и копъра.
Забележка: Копърът се добавя към саламурата на чушлетата и не бива да се смесва с краставицата, единствено се използва неговият аромат в саламурата. Затова се поставя ненарязан, като китка, за предпочитане на дъното на буркана.