Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 април 2011 г.

Ориз на фурна с карамелизиран и пресен лук - невероятен постен деликатес -

 Едно изключително и деликатесно ядене, гордея се с него - и в постния, и в месния му вариант...
Хм, май би трябвало това ядене да се нарича "Гордостта на Sapiens"... :))


ПРОДУКТИ:
5 едри глави лук
перата от 4 вр. пресен лук
3 с.л. зехтин или олио
1 чаша ориз
4 чаши вода
2 ч.л. подправка МАГИ "10 зеленчука"
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. оцет


 Най-напред само подготвяме главното в рецептата - карамелизираме лука.
Дъното на тавичка се намазва с малко мазнина, която харесвате.
Нарязвате на дебели около сантиметър резени 4-5 глави лук и с тях покривате плътно дъното на тавичката. Не се притеснявайте, ако се припокриват, когато омекне лукът всичко ще си дойде на мястото.
Поръсвате резените лук с по малко захар (по по-малко от четвърт ч.л. на резен лук), след това посолявате със сол, също с мярка, и поръсвате с по 1/2 ч.л оцет. Може и балсамов...
Отгоре поръсвате с по малко зехтин или олио и печете 1 час на дъното на загрята до 200° фурна, като горният нагревател е на 2, а долният - на 4.
Дотук само карамелизирате лука, затова не се притеснявайте, че леко ще прегори, точно такава е целта, все пак, резените са около сантиметър дебели, а лукът доста трудно (въпреки заблуждаващият му вид...) омеква до степен да бъде фин и мек, затова, не го жалете...
След това в малко мазнина леко задушавате нарязаните зелени пера от 4 връзки пресен лук, наливате 4 чаши бульон, който приготвяте като във врялата вода разтваряте 2 ч.л. подправка МАГИ "Десет зеленчука", оставяте да заври и добавяте 1 чаша ориз, поръсвате с 1/2 ч.л. черен пипер, разбърквате и изсипвате върху лука в тавичката.
За да разпределите ориза, леко раздрусайте тавичката хоризонтално, но повече не бъркайте, за да остане запеченият и карамелизиран лук на дъното.
Печете ориза във фурната 20 мин. при 150°, по средата на фурната.
Невероятно вкусно и напълно постно ядене, опитайте.

ЗАБЕЛЕЖКА:  По принцип, аз правя това ядене с пилешко, агнешко или фино свинско месо, като покривам вече подготвения за карамелизиране лук (а не вече карамелизиран, както е в рецептата!) с предварително добре овкусени и леко запържени парчета месо.
Овкусяването обикновено правя със сол, черен и червен пипер, малко лют червен пипер, малко чимен и съвсем малко смлян бахар. Когато използвам пилешко месо, добавям и малко майорана. При свинското можете да добавите много малко чубрица или риган, а при агнешкото - задължително джоджен, освен другите подправки. Но малко.
При този вариант вече печете по средата на фурната, на 180°, за около 35-50 мин., в зависимост от големината на парчетата месо. За това време лукът ще се карамелизира в присъствието на отделената от месото мазнина и сок и ще стане още по-вкусен.