Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

24 октомври 2013 г.

Как да хапнем крехък октопод или калмари

От октопода всички, освен живеещите в морските области, се плашат.
Стига се до твърде екзотични и странни методи за окрехкотяването му - например, да се бие по сто пъти в скалите (бетонов под, кухненски плот и т.н. твърди повърхности...), че и между биенията да се влачи по скалите или бетона... Вероятно, този метод има смисъл само тогава, когато става дума за октопод на скара.
А иначе, работата е проста:
1. Вари се на принципа "50 мин. за 1 кг." или, средноголям октопод се вари точно 40 мин.в много малко количество вода, примерно 200-300 мл. или 1 чаша, а като подправки можете да използвате няколко ситнонарязани скилидки чесън и стрък целина.
2. Ако искате малко по-гурмански вариант, можете да смесите чаша вода с чаша вино (аз предпочитам бяло), плюс чесън, плюс целина, плюс малко парченце хрян.
След тази обработка можете да го правите всичко, което ви дойде на ума - салата, паниране, леко запържване или просто така, натюр, с малко подходящ сос или просто горчица, която е по вкуса ви по сила и интензивност.

Описанието и рецептата за Аджика е осъвременено и допълнено