Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

30 декември 2011 г.

Пилешки бутчета в панировка, запечени върху прясно зеле на резени, печено покрито със синьо и топено сирене

Здравейте! Почти всеки ден някой ми се "кара", че не публикувам нови рецепти.
Причината е много проста - нямам настроение, а оттам и вдъхновение.
А, както знаете, готвенето, както и всичко творческо, се прави единствено с любов и настроение, иначе не се получава. Дори и с много майсторлък...
А защо нямам настроение? Ами, защото съм много слънчев човек, т.е., много обичам слънцето и буквално от дъното на душата си ненавиждам зимата, студа, мъглите и мрачното време, особено смрачаването в 4 ч. след обяд...
Винаги съм твърдял, че съм нормален човек единствено когато грее слънце и съм по тениска и дънки. Да не коментирам останалото време, тогава, по мнението на много хора, съм доста противен досадник и мрънкало...
Ама това си е чисто злословие.
Та, това е причината да бъда в лошо настроение и съответно, да нямам вдъхновение.
Всички, които обичат слънцето, ще ме разберат...
За днес и като новогодишен подарък съм ви приготвил една много вкусна и оригинална рецепта -
ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА, ЗАПЕЧЕНИ В ПАНИРОВКА, ВЪРХУ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПЕЧЕНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ НА РЕЗЕНИ, ПОКРИТИ СЪС СИНЬО И ТОПЕНО СИРЕНЕ
Заглавието е дълго, защото обичам рецептата да се изразява още в заглавието и да става ясно какво ще готвите. всъщност, това са две съвсем отделни яденета и ще ви помоля да ги възприемате така. Можете да си направите спокойно бутчетата самостоятелно, както и фантастичното прясно зеле.
Продуктите са елементарни, затова няма да ви давам списък и грамажи.
Най-напред запичаме само зелето до почти пълна готовност. За целта ни трябва една прясна зелка, някъде около килограм и осемстотин грама.
Нарязваме зелката напречно на двусантиметрови резени. Кочанът не пречи, пече се достатъчно дълго и всичко омеква прекрасно.
При рязането обикновено горните листа се отделят и разпиляват, но това не трябва да ви притеснява. Не се старайте да ги задържите, дори умишлено ги отделете и нарежете на едри парчета. С тях ще запълним неизбежните дупки при подреждането на кръглите резени.
Ще ви се наложи да използвате по-голяма от средна тава заради по-голямата площ на зелето.
Застилате дъното на тавата с хартия за печене, намазана с малко мазнина, която предпочитате.
Един съвет: Когато покривате тава с хартия за печене, винаги предварително намокряйте дъното на тавата. Така жилавата хартия за печене няма да ви бяга "като жива", а се лепва за дъното като с лепило.
Поръсвате с малко сол и ситносмлян черен пипер (аз винаги предпочитам бял заради по-силния му аромат и по-лютив вкус).
Напомням ви за любимата ми рецепта - смес от подправки: 20% бахар плюс 80% бял пипер, смлени заедно. Който чете редовно моите рецепти, знае, че използвам с предимство тази смес почти при всяко готвене, мариноване или скара. Добавянето на малко бахар (наричан в арабските страни "Кралят на подправките") прави тази смес изключително елегантна и рязко подсилва чудесния аромат на черния пипер, а количеството на бахара е точно толкова, че да не се опитва да доминира и да не променя аромата на черния пипер.
Подреждате плътно резените зеле и попълвате неизбежните дупки с нарязаните външни листа. Отново поръсвате със сол и смлян черен пипер. Зелето е сладникаво, особено печено, затова е добре да бъде достатъчно посолено, но пък има опасност да го пресолите, защото и синьото, и топеното сирене, с които ще го покриете, са доста солени. Приблизителната точна мярка е половин ч.л. сол под зелето и 1 ч.л., наръсена отгоре. Черният пипер е изцяло по вкус, но на зелето принципно върви повечко черен пипер.
Поливате с 2-3 с.л. мазнина зелето и наливате половин чаша вода. Печете не по-малко от 1 час във фурна с нагряване горе на 2, долу на 4 и терморегулатор на 200 градуса, по средата на фурната.
Докато зелето се пече, си подготвяме пилешките бутчета. Става въпрос за долни бутчета. Аз използвах 10 долни бутчета, но спокойно могат да се поберат в тавата поне още 5.
Най-напред си приготвяме относително дълбоко и широко съдче за галетата за овалване. Искам да споделя с вас, че обикновено предпочитам овалването да става в богата и ароматна смес, затова, вместо скромната и традиционна галета, практикувам овалване в счукани солети или чипс, разбъркани с начукани орехи и настърган пармезан. Затова се старая да оптимизирам количеството смес за овалване, за да не остане и да се хвърля от тази ценна смес. Оптимизирането става с много опит и точен кулинарен усет, но на практика рядко се случва да се улучи точното количество. Според мене е по-добре да правите допълнително смес за овалване, отколкото да изхвърляте от сместа, защото след овалването в нея, тази смес не може да се съхранява. Идеята ми е да имате под ръка от съставките на сместа, за да не се мотаете излишно в най-напрегнатия момент...
В друго съдче изсипваме 4 пълни с.л. брашно и правим кладенче в средата.
В трето съдче чукваме три яйца, добавяме малко сол, черен пипер, лъжичка дижонска горчица и 2 с.л. сухо мляко. Разбиваме добре яйцата с подправките и сипваме по малко от сместа в брашното, като бъркаме докато се поеме на порции цялата яйчена смес. Трябва да се получи гладка смес с гъстотата на рядка боза.
Подсушаваме бутчетата с хартиена салфетка и всяко бутче потапяме в яйчената смес и веднага овалваме добре в сместа за овалване. Оваляните бутчета подреждаме в голяма плоска чиния, поднос или тавичка. Оставяме ги да чакат да стане зелето.
Изчакваме зелето да се опече много добре. Ако на места позагори, не се притеснявайте, загорялото е много вкусно. Изваждаме тавата със зелето и върху всеки резен поставяме плочка синьо сирене, а около тях поставяме пластинки топено сирене. Целта е при последващото запичане, сирената да се разтопят и да пропаднат между листата на зелето. Няма да ви описвам какъв деликатес се получава, когато това зеле изстине напълно, т.е., на другия ден...
Върху сирената подреждаме подготвените бутчета, поръсваме всяко бутче с малко мазнина, връщаме тавата във фурната и печем 25 мин. при температура 220 градуса и нагряване горе и долу на 3. Изваждаме тавата, обръщаме бутчетата и дозапичаме още 15 мин. Докато бутчетата са съвсем горещи още, можем да ги поръсим с настърган пармезан или да настържем на ситно ренде кашкавал. Аз ги предпочитам така, но можете да ги запечете в още горещата фурна за не повече от 5 мин., за да разтопи и разтече кашкавалът.
Апропо, винаги се чудя защо го правя това ядене с пилешки бутчета, след като зелето със "имплантираните" сирена, след изстиване и престояване на другия ден, става убийствено вкусно (ако остане до другия ден, де...).
Яденето е страхотно вкусно и много представително както топло, така и студено. Отнася се както за зелето, така и за бутчетата.
Това е от мене, бъдете здрави и весели, радостни новогодишни празници, здраве, мир и любов. Маите да си ядат ушите, ние сме по Грегорианския календар и по него няма катаклизъм през 2012 г.
Всъщност, доказано е, че катаклизмите си ги правим ние, с глупостта, алчността, безотговорността и безхаберието си...
Особено големи поздрави на един прекрасен човек и приятел - Жани от Каламата, Гърция!