Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

29 септември 2011 г.

Зимнина през годините

Както вече обещах, представям ви списък на зимнината, която съм (сме, със съпругата ми) приготвял през изминалите години.
Всяка от изброените в списъка позиции е съпроводена с рецепта, така че, ако ви хареса нещо, най-напред го потърсете в блога (повечето от рецептите са представени в блога), а след това ме попитайте, ще ви дам всяка рецепта от списъка, която ви е харесала. Няма да подреждам списъка, но само ще ви кажа, че описвам три групи - напитки, зимнина в буркани със или без стерилизация и зимнина за във фризер. Някои рецепти са в по 3-4, че и 5-6 различни варианта и всяка рецепта е изпробвана и уточнена през годините.

швепс и сироп от бъз
сироп от вишневи листа
лимонада
уиски
три вида коняк
айерконяк
малиново вино
сироп от ябълки

царска туршия - три вида
препърлени небелени зелени чушки
рязани печени чушки
лютеница - 7 вида
патладжани с червени чушки
кетчуп
чорбаджийски чушки
моравска салата
смесена пъстра туршия
чушки за пълнене (в буркани)
печени чушки със сол
кьопоолу и само печени патладжани - натюр
нарязани зелени доматчета
мариновани гъби
пърлени чушлета
кисели краставички - три вида
парени червени чушки
бърза туршия
пълнени камби, печени на фурна - за фризер или в буркани
пикантна лютеница
салата от патладжани
ябълков оцет
кисело зеле
пролетна зеленчукова смес
рязани камби по студен начин
лютеница със сирене
смесена туршия с рязани камби с вряла вода
пълнени чушки (камби) за фризер
за фризер - бамя, зелен фасул, тиквички, печени небелени зелени чушки, сурови зелени чушки на парченца, моркови
домати
пържени патладжани
дренки - компот и сироп
сладко от праскови със сироп от дренки
праз - фризер
лютеница от готово доматено и пиперково пюре
люти чушлета
люти чушки с парченца зелени чушки - пържени
мармалад от сини сливи
мармалад от дюли и круши
магданоз
лютивка
ядене - пържени зелени чушки и патладжани с доматен сос
пържени чушки и моркови

Ичен пипер

 Тази изключително оригинална рецепта от Смядово, която получих по имейла. Така е, да не си мислите, че в Смядово правят само луканки... :)) 
Публикувам с голяма благодарност и без промяна съдържанието на имейла, като единствено съм си позволил в скоби мои коментари по рецептата.
"Казвам се Цветелина и съм писала във форума на ...... (от коректност спестявам името на сайта и форума) под името cveteto99.
За съжаление, форумът вече не е това, което беше. Сега следя с интерес твоя блог и някои други блогове и форуми. Ако публикуваш по-често рецепти ще съм много доволна ))).
За съжаление, от известно време не мога да пиша във форума на ...... по незнайни причини, а много искам да споделя една рецепта от нашия край.
Живея в Шумен, но родом съм от Смядово. В този сезон много типично за нас е да правим един пълнен пипер, който наричаме ИЧЕН ПИПЕР. Приготвя се бързо и е готов за консумация след няколко дни. Пускам ти рецептата, ако решиш, можеш да я споделиш с повече хора.

Необходими продукти:  зелена капия, избушена и почистена от семките
Пълнеж:  праз, моркови, червен и зелен пипер, малко зеле, сол
Зеленчуците за пълнежа се насичат на дребно в специален уред за насичане, който представлява един метален цилиндър с дървено дъно и кръстата метална сечка, заварена на метален прът. В нашия край всяко семейство има такъв уред. В крайна сметка зеленчуците изглеждат като настъргани на много едро ренде. В никакъв случай не се мелят или настъргват на дребно, защото си пускат сока и пипера става кашкав. (Мой коментар: аз мисля, че това успешно, че и по-добре, може да се постигне с ренде Бьорнер). Съотношението на зеленчуците е 1:1 (Коментар: всъщност, в обемни части 1:1:1:1:1/4, защото зелето е този фактор, който довежда до бързото втасване), като от зелето се слага по-малко, или ако се сложи повече, пиперът втасва по-бързо и съответно има по-малка трайност и трябва да се консумира за по-кратко време.
Зеленчуците се подправят само със сол и чубрица на вкус. (Коментар - уф, длъжен съм да напомня, че не понасям аромата на чубрица, но това си е лично мой проблем... :( Лично аз бих добавил 1-2 люти чушлета и магданоз или месестата част на листото на целината, т.н. селъри).
Пиперките се пълнят със сместа, като се затапват с кръгче морков.
Нареждат се в трилитрови буркани или по-голям дървен, или метален съд. Отгоре се поставя венче от лозови пръчки (или вишневи), слагат се и няколко лозови листа (или вишневи). Прави се студена саламура от сол и вода. Не мога ди ти кажа съотношението, защото никога не мерим, гледаме да стане соленичка вода. (Коментар - аз бих посъветвал саламурата винаги да се прави не по усет, а в точни пропорции, това осигурява идеалната повтаряемост и константност на рецептата. Бих предложил за тази рецепта 35 г морска сол на литър вода. Саламурата се вари до разтварянето на солта и след охлаждане се прецежда през няколко слоя марля). Наливаме внимателно върху пиперките, слагаме покривало на съда, но не запечатваме. Слагаме съда на пъстра сянка или директно на слънце. Пиперът е готов за консумация след 3-4 дни. Неповторим вкус."

Цвете, от името на всички мои читатели и от мое име - хиляди благодарности!
А от мене получаваш като подарък три персонални рецепти по зададени от тебе продукти, независимо от какъв род и вид ще бъдат рецептите.
Като решиш, обади ми се на имейла. :))