Уникална авторска рецепта, доказателство, че пилешкото филе може да бъде изключително нежно, сочно и деликатесно с много малко труд и усилия. Достатъчно е просто точно да се спази описаната технология на приготвянето на рецептата. Без отклонения.
Рецептата без всякакви изменения може да бъде изпълнена и на аерогрил. ПРОДУКТИ:
600 г. пилешко бонфиле (може и филе)
3 големи гл. лук
2 яйца
1 ч.л. захар
1 с.л. тъмен оцет балсамико
3 моркова
1/2 ч.л. гранулиран чесън
1 с.л. смлени орехи
едно пакетче чипс
30 г. кашкавал
Мариноваме за половин час бонфилетата в марината от 1/2 с.л. сол, едросмлян черен пипер, 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. гранулиран сушен чесън и вода, колкото почти да ги покрие.
Настъргваме на едро ренде трите моркова, леко ги осоляваме. На дъното на равномерно намазана с мазнина тавичка нарязваме и внимателно разпределяме 3 глави лук на среднодебели кръгчета. Посоляваме равномерно, поръсваме с по мъничко захар всеки резен и капваме по няколко капки балсамико. Покриваме с настърганите моркови. Поливаме на тънка струйка с много малко олио или зехтин.
Поставяме в загрята до 220° фурна (по средата) и печем 140 мин., до омекване и зачервяване на лука и морковите.
Разбиваме 2 яйца с 1/2 ч.л. сол и малко черен пипер. Постепенно прибавяме към тази смес 1 с.л. нишесте, 1 с.л. смлени орехи, 1 ч.л. сушен лук и хомогенизираме до гладка кашичка, след което добавяме настъргания на едро ренде кашкавал и отново объркваме.
Отделно си приготвяме плосък съд със ситно натрошен чипс.
Изваждаме тавата и върху резените лук и морковите разпределяме бонфилетата, добре оваляни в яйчената смес и след това в натрошения чипс.
Печем в много силнозагрята фурна от 8 до10 мин., без да обръщаме. Най-добре на вентилатор.