Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 май 2011 г.

Ядене "трепач"! Обикновено "Пилешко с ориз", но "фюжън" вариант

Тази рецепта е инспирирана от публикация с неизвестен автор в Интернет.
Представям ви я в напълно авторизиран фюжън - вариант.
  
1 пиле около 1,2 кг.
корени за супа
2 ч.л. сол
100 г. краве масло
1/2 кг. ориз
главичка чесън
30 г. филирани бадеми
връзка пресен джоджен (1 ч.л. сух)
настърганата кора от един лимон
филии черен хляб

черен пипер на вкус

Загряваме до завиране 2 л. вода с добавени в нея корени за супа, 2 ч.л. сол (или кубче зеленчуков бульон, или 1 с.л. подправка MAGGI - Десет зеленчука, вместо солта) и 60 г. масло. Оставяме да поври 10 мин.
Пилето измиваме добре отвън и отвътре и го поставяме във врящия зеленчуков бульон. Ври, докато уври, или поне 30 мин.
Изваждаме пилето и го обливаме със студена вода (да побелее месцето).
Бульонът прецеждаме. Ще ни трябва.
В голяма дълбока йенска тенджера, на дъното, подреждаме 1 пръст дебели филии черен хляб (ръжен или типов, ама истински! Добре е да е престоял). Върху тях разстиламе 2 ч.л. счукан с малко сол чесън. Наливаме от бульона до нивото на филийките.
В останалия бульон сваряваме на слаб огън половин килограм ориз с нарязаните листа от 1 връзка пресен джоджен (или 1 ч.л. сушен), докато оризът поеме всичкия бульон. Обикновено това става за 20 мин. на слаб огън.
След като малко поизстине, разпределяме приблизително половината от сварения ориз с джоджена върху хляба с чесъна, поръсваме с черен пипер и настърганата кора от един лимон, и покриваме с другата половина от ориза.
Накъсваме или нарязваме пилето на подходящи порционни парчета и всяко парче леко поръсваме с по малко сол и черен пипер.
Запържваме бадемите в 40 г. прясно масло за 1-2  минути и ги изваждаме.
Всяко парче от месото запържваме в маслото от бадемите по 2 мин. от всяка страна, на среден огън. Леко запържените парчета месо разпределяме върху ориза.
Обираме останалото масло и го изсипваме върху пилето. Поръсваме със запържените бадеми.
Сервирането е "вертикално" - като мусака, реже се на порции и се гребва порцията до дъното, с парче пилешко, ориз и филийка.

Надявам се това ядене да ви достави истинско удоволствие... :))