Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

16 юни 2011 г.

Свежа лятна мусака

Нарекох това ядене "мусака", защото най-много ми заприлича на мусака, но по тази логика, бих могъл да го нарека и "лазаня" или "пица", защото има елементи и от трите яденета.

6-8 филии ръжен хляб
400 мл. гъст доматен сос
3-4 с.л. зехтин (олио)
5-6 печени обелени чушки
около 150 г. хубаво овче сирене (изцяло въпрос на личен вкус)
4 домата

сол на вкус
(не обичам относителни мерки в моите рецепти, но в случая просто няма как - хлябът е с различни размери, чушките и доматите - също...)
Поръсваме дъното на тавичка с малко зехтин и с лъжица разпределяме толкова доматен сос, че да покрием цялото дъно с тънък слой. Много леко посоляваме.
Покриваме неплътно цялото дъно на тавичката с парченца от филийки хляб (виж забележката). Върху тях с лъжицата разпределяме толкова доматен сос, че добре да ги покрие. Правим това на два пъти, като след първото намазване изчакваме няколко минути, за да "дръпнат" филийките, след което отново намазваме богато. Поръсваме с малко зехтин. Настъргваме на едро ренде 1/3 (на око) от сиренето.
Отваряме всяка чушка и я срязваме от двете страни, за да станат две плоски парчета. С тях покриваме плътно филийките. Настъргваме останалото сирене, като се стараем да го разпределим равномерно по повърхността на тавичката.
Покриваме изцяло с много тънки резени от домат, поръсваме с малко сол и отново със струйка зехтин.
Съвет: Добре би било да си направите труда и да бланширате и обелите доматите, за да не ви се мотаят после в устата тънките люспички от необелените резени. :))  Но, все пак, не забравяйте, че  "Мързелът е основният двигател на прогреса"... :))
Печем в незагрята фурна, горе и долу на ІІІ-та степен (от четири), за 45 мин.
Консумира се напълно изстинала. Разбира се, с добре охладена бира или бяло вино.

Забележки: 1. Мазнината. Моля, имайте предвид, че за готвене аз принципно използвам само зехтин екстра върджин, затова там, където видите "зехтин", смело замествайте с мазнината, която на вас ви е приятна или сте свикнали. За рецептата това няма съществено значение, а там, където има, аз винаги предупреждавам.
2. Доматеният сос. Аз имах подръка леко подсолен и леко сгъстен доматен сос от смлени домати, но вие можете да използвате всякакъв доматен сок. Най-добре е да пасирате консерва белени домати в доматен сос, защото това ще бъде най-близко до идеята, без да изпарявате допълнително.
3. Чушките. Най-добре е да ползвате домашна консерва печени чушки, но аз използвах купен буркан печени белени червени чушки. Тук въпросът е да намерите такива чушки без киселина като консервант. На етикетите задължително си пише дали са с или без оцет или друга киселина.
4. Хлябът. Аз ви съветвам да използвате готов нарязан хляб, за да бъдат филийките с еднаква дебелина. А защо "неплътно" и "на парченца"? Защото по време на печенето филийките се раздуват и ако са цели филийки, че и плътно подредени, те могат да се раздуят толкова, че да избутат част соса и мазнината извън тавичката, което ще доведе до преливане, оливане на тавичката и дъното на печката и активно загаряне и пушене във фурната. Много по-добре е, ако използвате изсъхнал няколко дни хляб.
5. Солта. При правенето на рецептата внимателно дозирайте солта и се съобразявайте с продуктите, съдържащи в себе си сол.