Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

21 януари 2011 г.

Ориз с праз, сини сливи, кайсии, стафиди и маслини. "Сладостната тръпка на император Ли У" :))

Праз, сини сливи, кайсии, стафиди, ориз, маслини.  Вариант + телешко (свинско) 
Яденето по принцип е постно, но може да бъде сготвено без каквито и да е проблеми с телешко или свинско месо.


ПРОДУКТИ: 
1 кг. праз
1 каф. чашка смлени домати
1 ч. ориз (аз предпочитам Басмати)
20 сушени сини сливи без костилки, заедно с 20 тъмни стафиди и 10 сушени кайсии
1 каф. ч. зехтин
1 с.л. подправка МАГИ-"Десет зеленчука" (2 ч.л. обикновена сол)
опционално 600 г. телешко от плешка
1 с.л. смлени орехи
1 с.л. коняк (бренди)
прясноизцеден сок от 1 лимон
Заб.: Ако решим яденето да бъде с месо,  нарязваме телешкото (свинското) на средни кубчета и го изпържваме на малки порции в 1 с.л. мазнина, на силна температура, с цел "запечатване".
От предишната вечер накисваме сините сливи, кайсиите и стафидите в малко вода с малка щипка сол и с.л. коняк (бренди), за да омекнат.
Забележка: Солта не е за осоляване, а за да спомогне за вътрешноклетъчния обмен и по-бързо и лесно да омекнат и поемат вода сушените плодове.
Нарязваме на ситно праза и го задушаваме в мазнината, докато омекне. Посоляваме с подправката, добавяме орехите и разбъркваме. Задушаваме без капак още 2-3 мин.
Добавяме сините сливи, кайсиите и стафидите, заедно с  месото към задушения и омекнал праз (ако искаме да бъде постно - вместо месото - 20 маслини), добавяме и доматите и задушаваме 5 мин.
Добавяме промития до светло ориз, разбъркваме внимателно и наливаме 3 ч. гореща вода. Задушаваме на среден огън 10 мин., поставяме кърпа или дебел слой домакинска хартия под капака, изключваме нагряването и оставяме така 20 мин.
Вариант - изсипваме всичко в тавичка и запичаме 15 мин. на фурна, предварително загрята до 150°.
Преди сервирането напръскваме всяка порция с по няколко капки прясноизцеден лимонов сок.