Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

21 декември 2011 г.

Житната диета на Петър Дънов, варианти и захранване след диетата

Отдавна се каня да ви напиша за тази уникална диета. Всъщност, това не е точно диета, а периодичен начин за освежаване и прочистване на целия организъм, без да се фиксираме в някакъв религиозен смисъл. Макар, че с пълен успех върши работата и на перфектна диета.
Общо за трите варианта, които ви предлагам, важи следното:
1. Половин час преди всяко хранене се изпива чаша хладка вода, а два часа след изяждане на дозата можете да пиете вода колкото ви се иска, като имате предвид, че когато се храните по този начин е добре да пиете достатъчно вода, например от порядъка на 2 до 2,5 литра за денонощието.
2. Всичко се дъвчи много старателно и продължително.
3. Всеки вариант от тази диета е характерен с това, че не чувствате зверски глад, освен ако не сте свикнали да преяждате на всяко хранене. Но за всеки организъм тази доза храна е достатъчна да възстанови енергията му. Още повече, ако сте мотивирани за такова хранене.
4. Всички ядки са сурови.
5. За да се спази идеята на Петър Дънов, желателно е нищо да не се вари. Ако е необходимо, може само да се попари с вряла вода. Но, както казахме, Петър Дънов е казал, че житото може да се свари за 1 мин., за да нямате проблеми при дъвченето.

Житната диета на Петър Дънов се състои в следното: 100г. добре измито жито се разделя на три равни части, за три хранения през целия ден, като  всяка част се дъвчи, докато стане на каша, и се поглъща. Това е храната за целия ден. И в това се състои цялата диета на П.Дънов.
Малко по-облекчената  диета, съобразена и с по-възрастни хора или с такива, които имат някакви здравословни проблеми или проблеми с дъвченето, също описана от Петър Дънов, е следната:
100 г. грухана пшеница или едър булгур се измива много добре с топла вода и от вечерта се накисва, също в топла вода, колкото да  покрие житото с 2 пръста. Като престои през нощта, пшеницата поема вода, набъбва и омеква достатъчно, за да се дъвчи. Това количество пшеница  след накисването става 180 г.
Ако и това омекване не е достатъчно за някои хора, житото може да се свари от 1 до 10 мин., след което да се покрие и задуши, както се прави с киселото мляко и да се остави така докато изстине. Така житото се разпуква и става много по-лесно за дъвчене.
За по-възрастните хора или с някакви здравословни проблеми, към всяка част от житото се добавя по една ябълка (ако можете, без да я белите) и по 3 ореха.
Много важно е всичко да се дъвчи много, много бавно и продължително време.

Дотук, това беше оригиналната диета на Петър Дънов, която е твърде драстична за неподготвен човек, затова аз ви представям още два, не по-малко интересни варианта, и  не по-малко полезни, освежаващи и пречистващи. Все пак, независимо от това, че много от хората ще са постили, коледните и новогодишни празници предполагат яко ядене, както се казва "на корем", при това предимно тлъстичко свинско...
И на доста хора ще им се прииска да освежат организма си.

Вариант с овесени ядки
Този вариант е по-разширен и е интересен с това, че при него няма почти нищо за дъвчене, защото овесените ядки омекват много.
100 г. овесени ядки, без значение какъв вид и качество са, но е добре да бъдат от по-фините, се заливат с 40 мл. вряла вода и се разбъркват добре.
Отново се консумират по 1/3 от общото количество за едно хранене, плюс ябълката и трите ореха, като можете да заместите орехите с някакъв друг вид ядки, например, три лешника или три бадема, изобщо, ядки, които са ви вкусни и ги предпочитате. Лично аз не ви съветвам да употребявате фъстъци. Защо, това е много дълго за обясняване, но само ще ви кажа, че фъстъците са единствените ядки, които притежават особен вид киселина, която не е много полезна за организма.
Към всеки от вариантите на диетата можете да добавите за всяко хранене и по 1 с.л. мед, ако почувствате много голям глад, но ви предупреждавам, че винаги когато се консумират концентрирани въглехидрати, организмът реагира със засилено чувство за глад. Затова, само ако наистина не издържате...

Вариант, който е съобразен с храненето в Зоната
Всеки от описаните два варианта на диетата съдържа основно въглехидрати, затова, за да се балансират тези въглехидрати със съответното количество белтъчини (протеини), можете да добавите към всяка доза от храненето и по 25 г. протеин на прах 80% (продава се в магазините за фитнес-храни, в БИЛЛА и Кауфланд, вероятно и в други големи вериги магазини), плюс 20-30 мл. вода, защото прахообразният протеин поема много вода при разтварянето си.
Така тази разтоварваща диета става изключително полезна за организма ни, включително и за хранещите се в Зоната на д-р Бари Сиърс.

Сега - нещо изключително важно!
Добре е да направите диетата в пълния й обем, т.е. 10 дни. В повечето случаи, хората правят диетата за около 5 дни, до седмица.
Не всеки може да се лиши за толкова време от любимата си обща храна, което, всъщност е въпрос изцяло на дългогодишен навик.
Затова, веднага след диетата е крайно необходимо, дори абсолютно задължително, да се направи т.н. "захранване".
Петър Дънов съветва това да стане за един или два дни след диетата, независимо от продължителността й, като за целта се използва една елементарна картофена супичка.
Ето ви и рецептата за тази супичка, без конкретни грамажи, просто като състав, така че вие да можете да варирате при приготвянето й.
- картофи
- магданоз
- сол (по време на цялата диета не сте яли никаква сол, освен естествено съдържащата се в продуктите, която е нищожно количество)
- кисело мляко
- лимонче
- черен пипер
Освен това, което съветва Дънов, аз бих добавил и морковче, карфиол и/или броколи, или малко зеле.
Добре би било да се храните с тази супа поне два дни, преди да преминете на обща храна.
И още нещо, което трябва да знаете - във всяка от рецептите или супата не присъства (и не трябва да присъства) нито грам мазнина, освен съдържащата се в ядките.

Това е, пожелавам ви весели коледни и новогодишни празници и който реши, че има нужда, да направи това прекрасно разтоварване - диета след празниците, или когато реши през годината, за това няма регламент. :))