Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

9 септември 2010 г.

Много вкусно прясно зеле по специална рецепта

Най-напред нарязваме 1,5 - 1,8 кг. зеле на средни парчета.
В тенджерата, в която ще готвим зелето, наливаме 3-4 с.л. олио, загряваме го добре, сваляме от котлона и след 30 сек. изсипваме една препълнена ч.л. червен пипер. Разбъркваме веднага и наливаме половин литър вода.
Поставяме отново тенджерата на огъня, изчакваме водата да заври и на части изсипваме зелето, като между всяка част посоляваме по малко, добавяме 4-5 зърна бахар, леко спукани, разбъркваме, за да се разпредели мазнината с червения пипер и изчакваме зелето да омекне леко и поспадне. По желание, можем да добавим малко лют червен пипер или 2-3 пресни люти чушки.
Всичко това се върши на силен огън и под капак, за да може от образувалата се пара зелето по-бързо да омекне. Когато това стане, добавяме още чаша вода, намаляваме огъня и варим още 20 мин.
През това време разбъркваме няколко пъти, като внимаваме да не разтрошим лютите чушки.
След като зелето е почти готово, добавяме 2-3 с.л.домати, нарязани на кубчета или същото количество домати от буркан.
Варим още 15 мин. на отворен капак, за да се изпари излишната течност.
Сокът, който се образува е много вкусен, затова аз не се старая да го изпарявам напълно.
Тези, които обичат по-гъсто зеле, могат да го запекат на фурна за 15-20 мин., но когото зелето още не е напълно увряло.
Баба ми казваше "Зелето обича повечко мазнинка...", така че, ако искате зелето (прясно или кисело) да стане много вкусно и ако количеството мазнина не ви притеснява, дайте му достатъчно "мазнинка".
Ако се чудите какво толкова и е особеното на тази рецепта - ами, леко запържената мазнина, заедно с прекрасния аромат на леко запържения червен пипер, заедно с интересния аромат на бахара. Като цяло, това придава особено приятен вкус и аромат на ястието.
Тази рецепта съм я правил и с нарязано на едри кубчета пушено пуешко филе - става фантастично!
Пуешкото филе отделя при варенето някаква желатиноподобна съставка, която леко желира цялото ядене след като изстине и това го прави особено интересно като вкус и аромат.

МНЕНИЕ: Страхотно се получи това зеле! Именно бахарът придаде този леко нетипичен, но много приятен вкус. Направих го малко по-пикантно (равни количества червен и лют червен пипер плюс чушлето), защото съпругът ми предпочита пикантно. И тъй като беше за гарнитура на печени пилешки бутчета, вместо сол и вода, добавих просто бульона от варенето на бутчетата (имаше доста сол, тъй като ползвах пилешки бульон на кубче). Пекох зелето и бутчета заедно само на грила на минифурната за 25 мин. Резултатът беше превъзходен и за двете.
Мерси за идеята, gotin! Усмивка

5 коментара:

  1. Зелето стана перфектно!
    Благодаря много за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  2. Зелето стана перфектно!
    Благодаря много за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен09 август, 2012

    Запържен в мазнина червен пипер е смърт за всеки човек с проблеми в храносмилането.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23 юли, 2014

    Стана супер! Браво за рецептата.

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens