Сигурно повечето от вас като чуят "суфле" или "пудинг", се стряскат като от нещо сложно и много изтънчено... Е, няма нищо подобно...
Както повечето знаят, много обичам да развенчавам такива митове...
Разликата между суфлето, пудинга и една обикновена яхния е, че яхнията се готви по-сложно...
Какво отличава суфлето и пудинга от дргите ястия - наличието на разбити на пяна белтъци и готвенето му на водна баня. И едно абсолютно задължително условие - по време на печенето - никакво отваряне на фурната!
Ето ви един много вкусен и прост за приготвяне суфле:
ПРОДУКТИ:
две пилешки филета (бялото месо от едно пиле)
2 моркова
около 1 кг. карфиол
1 средна тиквичка
2 яйца
1 чаша сварен ориз
3 с.л. разтопено масло (или 3 с.л. зехтин)
четвърт връзка ситнонарязан магданоз
четвърт връзка ситнонарязан копър
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
на върха на ножа прясносмляно индийско орехче
ПРИГОТВЯНЕ:
В достътъчно голяма тенджерка наливаме и оставяме да заври 2 л. вода, подсолена с 3 ч.л. сол.
Докато чакаме да заври, накъсваме карфиола на цветчета, нарязваме тиквичката на две надълго, бялото месо на четири парчета - всяко филе на две части.
Като заври добре водата, хвърляме всички продукти вътре, плюс целите моркови и варим 10 мин. от възобновяване на вренето.
След десет минути изваждаме всичките продукти и нарязваме всичко на ситни кубчета.
Към нарязаните продукти добавяме ориза, маслото, подправките и разбитите жълтъци.
Разбиваме с щипка сол на твърда пяна белтъците и с много внимателно ръзбъркване ги добавяме към останалите продукти.
Изсипваме бъдещото суфле в дълбок съд от йена-глас, намазан леко с масло. Разбира се, без капак...
Печем 30 мин. на водна баня в загрята до 180° фурна.
И - никакво отваряне на фурната през тези 30 мин.!
Тук са събрани моите авторски кулинарни рецепти и технологии, както и някои хубави оригинални рецепти, с разрешението на авторите им, или указание за източника им.
Коментари и мнения
"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."
ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".
Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...
За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens