Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

23 май 2011 г.

Свински гърди върху карамелизиран лук

Рецептата е оптимизирана на 11.07.2011 и 01.09.2013 г.
5 големи глави каба-лук (сочен и немного лютив лук)
600 г. мариновани свински гърди с повече месо, от долната част на ребрата
2 с.л. олио
2 ч.л. сол
12 ч.л. захар
3 с.л. оцет, за предпочитане балсамико - тъмен
200 мл. бира или бял пелин

за поръсване на месото преди печенето  
1 ч.л. смляна смес от  90% зърна бял или черен пипер и 10% бахар (приблизително 20 зърна черен пипер плюс 3 зърна бахар)
за мариноването:
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. лют червен пипер
1/4 ч.л. смлени синапени зърна
1/4 ч.л. смлени зърна бахар
В месото напречно и надлъжно правим дълбоки нарези (до ребрените кости), за да стане месото на кутийки с размер примерно 2,5 на 2,5 см.
  и го мариноваме с посочените подправки за 12-24 ч. .
Може да ползвате всякакво голямо парче свинско месо с известно количество сланинки по него. Още по-добре би станало с пържоли от свински врат.
Намазваме много леко с мазнина дъното на тавичка и поръсваме с малко сол, много малко черен пипер и малко повечко захар и балсамов оцет.
Подреждаме колкото може по-нагъсто кръгли резени лук с дебелина около 1 см., като попълваме и дупките между кръгчетата. Много добре става и ако нарежете лука на много едри кубчета. Така ще влезе повече лук, а карамелизираният лук определено си е страхотен деликатес...
Поливаме всеки резен лук с по малко олио, поръсваме със сол (солта - не повече от 2 ч.л. общо за цялата рецепта), щипка захар, черен пипер, 8-10 капки оцет балсамико - тъмен.
Печем лука в незагрята фурна (горе и долу на 3), докато започне да се карамелизира и леко да загаря, примерно за около 160 мин. Когато правите рецептата с лук, нарязан на кубчета, не забравяйте, че трябва да се разбърква внимателно на всеки 15 мин., за да не загори.
Дотук това е съвсем самостоятелна рецепта за карамелизиране на лук, която може да се комбинира успешно с всякакъв вид меса. А може да се ползва и като самостоятелно ядене, гарнитура или уникално мезе.
Върху така подготвения лук поставяме парчето мариновани свински гърди с ребрената част надолу, почистено от мариноващата смес, поръсено със указаната смес от подправки за печенето и го поливаме с тънка струйка олио. Всичкото употребено олио в рецептата трябва да бъде в рамките на 2 с.л..  Наливаме внимателно отстрани 150 мл. бира или бял пелин и покриваме тавата с лист алуминиево фолио, леко сгънато надлъжно на две места по средата, така че да образува стрехичка.
Печем 25 мин. (при цяло парче месо)"4+4" (горен нагревател на 4-та, долен нагревател на 4-та степен), обръщаме месото, печем още 15 мин., махаме фолиото и печем още 5 мин (до видимо запичане) на "2+3", като поливаме поне един път с отделения сок.
Лукът задължително трябва да остане на мазнина и съвсем леко да се запече отгоре и отдолу.
Важна забележка: По-наблюдателните сигурно вече са забелязали, че в мариноващата смес няма сол (ако някой се интересува, да ме пита, ще обясня точно защо). По тази причина, месото се посолява от двете страни, едва когато е почти напълно изпечено. И без да прекалявате, защото по време на поливането, вие всъщност го поливате с подсолена и подправена течност и мазнина.
Ако има още останала течност (не мазнина!), печем на 0+4, докато течността се изпари, лукът се карамелизира леко и започне да загаря.
По време на печенето не ползваме вентилатор, защото ще изсушим месото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens