Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

18 юни 2011 г.

Алмодроти де калавасикас (огретен от тиквички на фурна)

Яденето се прави много лесно и бързо и е от традиционната испано-еврейска (сефарадска) кухня.
Вкусът е много свеж и е доста нискокалорично за обема си.

Рецептата е моя авторизирана интерпретация на оригиналното еврейско ядене.

1 кг. тиквички
300 г. сирене
2 с.л. зехтин (масло)
2 яйца

1/2 вр. копър
щипка бял пипер
щипка сол
по желание - индийско орехче на върха на ножа

Настъргваме тиквичките на едро ренде. Посоляваме, като принципно слагаме много малко сол, защото в сиренето има достатъчно.
Добавяме  нарязания копър, белия пипер и "една идея" индийско орехче. След 15 мин. изстискваме всичко много добре (изстисканият сок е около една чаша и е невероятно вкусен! Изпийте си го.).
Разбъркваме настърганите, овкусени и изстискани тиквички със зехтина.
Намачкваме сиренето, добавяме разбитите с малка щипка сол яйца и объркваме с тиквичките. Разстиламе сместа в леко намазана тавичка и печем в незагрята фурна до хубаво порозовяване (горе и долу на 3 от четири степени). Обикновено това става за около 90 мин.
По желание, в сместа може да се добави допълнително и четвърт връзка ситнонарязан магданоз. 
Съвети: 
1.Направете яденето на по-тънък слой, не повече от 3 см.,т.е., в малко по-голяма тавичка, така ще се изпече по-бързо и по-равномерно.
2.Яденето става още по-свежо, ако се смесят тиквичките с попарени и нарязани листа спанак и пера от пресен лук, но оригиналното еврейско ястие е само с тиквички.
3. За тези, които са заклети месоядци, същата рецепта става прекрасна, ако просто добавим в сместа и объркаме около 500 г. кайма.

Забележка: Толкова съм впечатлен от разкошния вкус и простотата на това ядене, че си обещах да го правя през няколко дни, докато има тиквички на пазара. Много горещо ви съветвам - направете го!

3 коментара:

  1. Опитах тази рецепта, защото вкъщи много обичаме и ядем тиквички, а и защото ми изглеждаше много здравословна. Децата хапнаха, но за съжаление ние с мъжа ми не я намерихме за особено впечатляваща. Сякаш й липсваше нещо, поне за нашия вкус. Опитах се да се ориентирам в мрежата какво е било съдържанието на първоначалната рецепта. Доколкото разбирам, включвала е повече мазнина, повече яйца, галета, както и жълто сирене, тип грюер, в добавка към бялото. Струва ми се, че така вкусът би бил по-богат и на нас би ни допаднала повече. Разбира се, би била и доста по-калорична. Ще съм благодарна ако пишеш какви промени си направил ти в оригиналната рецепта. Бих искала да дам на това ястие още един шанс. Поздрави,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Зара! Едва ли в Мрежата може да се намери "оригиналнаТА" рецепта на една много старо и много традиционно еврейско ядене, защото това се е правило във всяка еврейска къща и вариантите неминуемо са хиляди... В това, което ти си издирила в Мрежата, няма нищо общо с ТАЗИ оригинална рецепта, която аз публикувам с нищожни промени. Тази рецепта е взета от книжка с традиционни еврейски рецепти, събрани от Ивет Анави от Пловдив и издадена от Издателски център "Шалом" - София, бул. Ал.Стамболийски 50, през 1994 г. Ще ти преразкажа "оригиналната" рецепта, според г-жа Анави, за да добиеш представа за оригинала, който тя си спомня. Говорих с мой добър приятел, евреин, който ми каза, ча майка му е правила тази рецепта по по-различен начин... :))
      Значи, в оригиналната рецепта присъстват (сравни)
      1 кг. тиквички,
      сирене или извара 300 г.,
      масло - 2 с.л.,
      2 яйца,
      настърган кашкавал - 1 каф. чашка,
      сол на вкус.
      Това са оригиналните продукти.
      Технологията на приготовлението е следната:
      Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се изстискват. Половината от изстисканите тиквички се разстилат в намазана с олио тавичка. Намачканото сирене се смесва с едното яйце и се изсипва върху тиквичките в тавичката. Отгоре се изсипва другата половина от тиквичките. Маслото се начупва на малки бучки и се слага най-отгоре. Поръсва се с настърган кашкавал и се пече в умерена фурна. Това е оригиналната рецепта.
      Както виждаш, моята намеса е по-скоро хигиенно - козметична... :))
      Искам да ти кажа, че във въпросната книжка имаше и почти напълно подобна по технология гозба, но с участието на спанак. Продуктите са следните:
      1 кг. спанак, попарен и отцеден добре,
      200 г. сирене,
      3 яйца (двете в сместа, едното просто изсипано разбито отгоре),
      3 с.л. масло.
      Останалото е както при другата рецепта.
      Поздрави и успехи в готвенето!
      P.S. Принципно, в такива рецепти аз се старая да ги правя по-малко калорични и съобразени с "Храненето в Зоната", но ако искаш да се товарите с калории, винаги можеш да си добавяш в повече и да заместваш зехтин или олио с масло, както и да увеличаваш дозите сирене и кашкавал. Така, вероятно, ще стане по вашия вкус... :))

      Изтриване
  2. Благодаря! Ще опитам и по този начин и ще пиша каже станало. Рецептата, която намерих в мрежата не съдържаше много повече мазнина: 4 вместо 2 лъжици зехтин и 3 вместо 2 яйца. И, както писах, малко счукан сухар и малко грюер (аз бих го заменила с пармезан, вероятно).
    А какво мислиш за добавянето на малко чесън? Може би заради начина , по който тук правим соса към тиквичките, все ми се струва, че вървят с чесън... Също, в рецептата от книжката, която си написал, какво правиш с второто яйце? Най-отгоре ли го слагаш? Ще пробвам някаква смесица от тези варианти.

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens