Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

21 септември 2010 г.

Пиле саламура. Саламурика. Тетевенска саламура.

наричано още "Пиле саламурика"

ПРОДУКТИ:
половин пиле или 4 бутчета,
2 гл. лук,
3 с.л. олио,
черен пипер, сол на вкус,
3 скилидки чесън,
300 мл. вода,
джоджен,
200 гр. (1/2 бурканче) печени чушки и домати.

Пилешкото месо се прави на порции и се задушава с олиото.
Когато поомекне, се добавя лукът, нарязан на ситно.Посолява се.
Когато омекне напълно лукът, се слагат чушките и доматите, скилидките чесън, налива се и водата. Като поври малко, се добавя черният пипер.
Ври 15 мин. и преди да се свали от огъня, се добавя малко джоджен.

Рецептата има нужда от четири обяснения:
1. Яденето не е яхния, а е по-близко до супа, като рядка яхния е.
2. Употребените чушки и домати се приготвят през лятото като чушките се пекат по установения начин, почистват се и се нарязват на парченца, а доматите се пекат в тава цели, необелени, разрязани на половинки, посолени.
Когато са готови, тавата се оставя, докато изстинат под лек наклон.
Течността се оттича, а се взема само месестата изпарена част от доматите, като люспата се отделя много лесно.
Така изпарените домати се объркват с чушките и се затварят в бурканчета.
Целта е точно тази манджа, но тази приятна комбинация би могла да се ползва за още много други неща, в най-различни ястия, както и за салата, като бурканчето се изсипва в купа, размачква се с вилица и се добавя или ситно нарязан пресен, или стар лук, или през зимата - ситно нарязан праз. Добавя се само малко олио и няколко капки оцет.
Разбира се, червени чушки почти всеки има затворени или могат да се купят, а домати могат да се поизпарят допълнително и да заместят тази комбинация.
Все пак,  през есента да не забравите да си затворите от тази приятна зимнина.
3. Да не се бърка с подправката за рибена чорба от североизточна България - Саламурика, която представлява смес от:
морска сол,
оцет,
чесън,
девисил,
лют червен пипер, едро смлян (чили),
и прясна люта чушка,  счукана съвсем на ситно.
В различните варианти се допуска добавянето на копър и домати във вид на пюре, от консерва или летни, обелени и настъргани.
4. Да не се бърка и с Тетевенската саламура, която е вид много оригинална и характерна рибена чорба, която се консумира студена, като мезе или много гореща, много кисела, много солена и много люта, сутрин, след яко препиване, за избистряне на погледа и добиване на вкус към живота... :))




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens