Уникална рецепта, особено за летните горещини.
Всъщност, според мен, най-страхотното мезе за ракия.
Всъщност, според мен, най-страхотното мезе за ракия.
ПРОДУКТИ:
30 зелени люти чушки ("яко 'юто...")
2 вр.копър
4-5 средни млади краставици
7 скилидки чесън
1 ч.л. захар
5 ч.л. сол
6 с.л. оцет
6 с.л. олио
500 мл. вода
1. Изпичаме (или опукваме в много малко мазнина) лютите чушлета и ги поливаме с кипнатата и поизстинала смес от вода, захар, сол, олио и оцет.
Обелваме и нарязваме на много тънки филийки скилидките чесън и ги добавяме при чушлетата. На дъното на буркана поставяме копъра ненарязан, на китка, вързана с конец.
2. Настъргваме обелените краставици на едро ренде и ги добавяме върху чушлетата. Затваряме с капачка и обръщаме буркана обратно.
Оставяме да престои 3 дни в хладилник, обръщаме буркана и мезето е готово за консумация.
Тайната на рецептата е, в това, че като мезе се ползва само отцедената от маринатата настъргана краставица. Когато изконсумираме настърганата краставица, отново настъргваме и добавяме в маринатата. До изчерпване на лютивината на чушлетата. :)) Накрая се ползват и самите чушлета, които вече съвсем не са толкова люти и са добили фантастичен пикантен аромат от краставицата и копъра.
Забележка: Копърът се добавя към саламурата на чушлетата и не бива да се смесва с краставицата, единствено се използва неговият аромат в саламурата. Затова се поставя ненарязан, като китка, за предпочитане на дъното на буркана.
30 зелени люти чушки ("яко 'юто...")
2 вр.копър
4-5 средни млади краставици
7 скилидки чесън
1 ч.л. захар
5 ч.л. сол
6 с.л. оцет
6 с.л. олио
500 мл. вода
1. Изпичаме (или опукваме в много малко мазнина) лютите чушлета и ги поливаме с кипнатата и поизстинала смес от вода, захар, сол, олио и оцет.
Обелваме и нарязваме на много тънки филийки скилидките чесън и ги добавяме при чушлетата. На дъното на буркана поставяме копъра ненарязан, на китка, вързана с конец.
2. Настъргваме обелените краставици на едро ренде и ги добавяме върху чушлетата. Затваряме с капачка и обръщаме буркана обратно.
Оставяме да престои 3 дни в хладилник, обръщаме буркана и мезето е готово за консумация.
Тайната на рецептата е, в това, че като мезе се ползва само отцедената от маринатата настъргана краставица. Когато изконсумираме настърганата краставица, отново настъргваме и добавяме в маринатата. До изчерпване на лютивината на чушлетата. :)) Накрая се ползват и самите чушлета, които вече съвсем не са толкова люти и са добили фантастичен пикантен аромат от краставицата и копъра.
Забележка: Копърът се добавя към саламурата на чушлетата и не бива да се смесва с краставицата, единствено се използва неговият аромат в саламурата. Затова се поставя ненарязан, като китка, за предпочитане на дъното на буркана.
Пробвах рецептата и наистина краставичките станаха страхотни. Но копърът се беше поналепил за тях, пък ако почна да ги мия, ще отиде на вятъра хубавото сосче. Следващият път ще направя саламурата предварително - ще кипна оцета с олиото(дори ще сложа лъжичка захар (идеален консервант и балансьор на киселото), копъра, и след това ще я прецедя. После слагам чушлетата, чесъна и отгоре краставичките.
ОтговорИзтриванеИ както Любо отбеляза, може това бурканче да се използва неколкократно, така че намерете от по-лютите чушки.
Благодаря отново за чудесните идеи!
Поздрави - Вальо!
Охх, много ми харесва ..! И ми доде идея - настъргани зеле и моркови. Ще хрупам и ще сърбам. Мнение от баш майстора?
ОтговорИзтриванеЩе ти липсва аромата на краставицата, със сигурност. Може, но при една особена технология на нарязване на зелето и настъргване на морковите - от зелето се отрязва сравнително плосък капак и след това се нарязва на тънки и дълги ивици. Морковите ще трябва да настържеш на тънки ивици по дължината, примерно с картофобелачка. Но мисля, че ще трябва да смениш и ароматизиращия копър с китка магданоз - ненарязана, вързана и на дъното.
ИзтриванеТочно така си го представях.. Благодаря. Остава да добия ищах.
ОтговорИзтриване