3-4 големи домата, цепнати съвсем леко накръст откъм долната част, се бланшират за 30 сек. във вряща вода, след което се потапят в леденостудена вода за 2-3 мин.
Люспата се обелва изключително лесно, в повечето случаи, при добре узрели домати, просто се смива.
Доматите се разрязват и почистват от семенната част.
Нарязват се на едри кубчета.
Заливат се със сос "Морне" и се поднасят украсени с клонка магданоз.
За да бъда коректен и да не ви карам да търсите въпросния сос, винаги давам и моите варианти на рецептите за сос "Морне".
Забележка: Всъщност, основата на този много известен и приятен сос е сосът "Бешамел", към когото добавяме жълтъци, кашкавал и готварска сметана или мляко. Този нетривиален вариант на сос "Бешамел" е извънредно вкусен и може да се ползва към всякакви печени или варени меса, задушени зеленчуци или салати.
СОС "МОРНЕ"
ПРОДУКТИ:
30 г масло,
30 г брашно,
500 мл прясно мляко,
2 жълтъка,
100 г настърган грюйер, пармиджано или обикновен кашкавал,
на върха на ножа индийско орехче,
сол,
бял (черен) пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Маслото разтопяваме в подходящ съд и добавяме брашното.Загряваме 1-2 мин, като разбъркваме. Сваляме съда от огъня и сипваме млякото като разбъркваме.
Връщаме на котлона и оставяме течността да заври на слаб огън, като продължаваме да разбиваме. Оставяме 3-4 мин., докато сосът се сгъсти. Сваляме от огъня, добавяме жълтъците и сиренето и разбъркваме добре. Посоляваме и поръсваме с бял пипер и индийско орехче.
СОС "МОРНЕ"- 2
ПРОДУКТИ:
30 г масло,
30 г брашно,
500 мл прясно мляко,
2 жълтъка,
100 г настърган грюйер, пармиджано или обикновен кашкавал,
на върха на ножа индийско орехче,
сол,
бял (черен) пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Маслото разтопяваме в подходящ съд и добавяме брашното.
Загряваме 1-2 мин, като разбъркваме. Сваляме съда от огъня и сипваме млякото като разбъркваме.
Връщаме на котлона и оставяме течността да заври на слаб огън, като продължаваме да разбиваме. Оставяме 3-4 мин., докато сосът се сгъсти. Сваляме от огъня, добавяме жълтъците и сиренето и разбъркваме добре. Посоляваме и поръсваме с бял пипер и индийско орехче.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens