ШВЕПС ОТ БЪЗ
І вариант-
25 литра вода
3 кг. захар
13 цвята бъз
3-4 пакетчета лимонтузу
2-3 лимона ( настъргани с корите )
Периодически се разбърква.
Ферментира 5-6 дни.
Прецежда се и се бутилира.
ІІ вариант-
8 литра вода
1 кг. захар
5 цвята бъз
1 пакетче лимонтузу
1 лимон, настърган с кората
СИРОП ОТ БЪЗ
20-25 цвята бъз
1 кг.захар
1 лит. студена вода
1 пак. лимонтузу
Цветовете се заливат с водата и след 12 ч. се прецеждат. Добавя се захарта и лимонената киселина.
След стопяването на захарта се бутилира и стерилизира 15 мин.
Никой не коментира. Никой не е пробвал рецептите ли? Заложих сироп по друга рецепта, а сега ще слагам "швепс" по твоята. Резултата ще коментирам след около седмица явно. Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеСтана чудесен сок, но не съм го бутилирал и една част преферментира - стана нещо като пенливо вино. Ще правя пак и искам да знам дали след бутилирането го стерилизираш или не.
ОтговорИзтриванездравей, Радуш! Сокът от бъз разчита на лимоните и лимонтузуто като консерватор, но ако го бутилираш, с или без добавката на зърно ориз в бутилката преди да я запечаташ, ще стане разкошна пенливо, естествено газирано безалкохолно питие. Но, ако вече е започнала ферментацията на т.н. "швепс", а и ако си сложил по-малко захар от предвидената, не ти остава нищо друго, освен да го чакаш да стане на прекрасен бъзов оцет... :))
ИзтриванеИ тая година заредих едно бидонче за швепс. А от прекрасния оцет дори все още имаме :)
ОтговорИзтриване