Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

19 октомври 2010 г.

БОБ - технология за правилното готвене на всички видове бобови растения

Как се готви правилно и вкусно боб-чорба, боб-яхния и боб, запечен на фурна    
Опит за технология за правилното готвене на боб (стар фасул, зрял боб)

Около готвенето на това просто, но много засищащо ядене съществуват доста неясноти и неточности, дори откровени заблуди, които преминават от поколение в поколение без съществена промяна.
Такова твърдение е твърде екстремно, затова ще се опитам веднага да се обоснова и аргументирам.
Във всички срещани досега от мене рецепти за готвене на ястия от боб като основен източник на вкуса на ястието пряко или по подразбиране се сочи бобът, бобените зърна. В това има не повече от 5% истина и това е първата неточност.
Вкусът и ароматът на сварените бобени зърна е много слаб и трудно може да бъде наречен пикантен. Колкото и да варим бобените зърна в подсолена и овкусена с подправки и зеленчуци вода, те не поемат нито от солта, нито от ароматите.
За да се убедите в това, просто от напълно готовата вече боб-чорба или боб-яхния извадете лъжица бобени зърна, промийте ги добре с вода и ги опитайте. Ще се убедите, че не са нито солени, нито са поели аромати от подправките. Просто са добре сварени и толкова. Стават за бобена салата, ако, разбира се, добавим нарязан и осолен лук, олио, оцет и малко червен пипер, т.е., ако пак ги овкусим.
Всъщност, каква е истината?

Какво представлява бобеното зърно
Основното съдържание на зърната на бобовите растения са белтъчините или протеините. Точно те правят боба толкова засищаща храна. Най-много протеини от бобовите растения се съдържат в соята и лещата. Това чудесно хранително съдържание, обаче, е опаковано в доста плътна, изградена изцяло от почти несмилаема целулоза, люспа. И точно тази целулозна люспа, по-точно, борбата на храносмилателната ни система с нея, е основната причина за прословутите обилни газове.
Точно тя, а не съдържанието на бобеното зърно, е причината за тези газове. Това е втората неточност и заблуда.
Нашите баби емпирично са открили тайната на най-правилния начин да готвим бобовите растения – накисването за една нощ, за да набъбне целулозната люспа и да се свари по-лесно, бавното и продължително варене на слаб огън и употребата на газогонни билки като ароматни подправки (джоджен, чубрица, риган).
Друго, което трябва задължително да се знае, е фактът, че белтъчините в бобеното зърно принципно по нищо не се различават от яйчения белтък, поне по отношение на т.н. "пресичане". В тази прилика се крие и най-голямата опасност при готвенето на боб и бобови растения.
В желанието си бързо да сготвят боба, неопитните домакини поставят тенджерата на силен огън, а това вече е фатално – белтъчините в бобовите зърна се пресичат, бобът се втвърдява и , за да уври му е необходимо много, много дълго време, а често и след двучасово варене такъв боб продължава да „дрънка”. На коя ли домакиня не се е случвало това и с боб, и с леща, и най-вече с грах. И те започват да обвиняват качеството на боба , а не своето незнание и  неграмотност, водещи до погрешни действия. 
Обаче, точно такива погрешни действия не са допускали нашите баби в отминалите по-спокойни времена – слагали са боба да се вари в дебелостенно глинено гърне на верига над огъня в огнището, което е осигурявало най- правилното готвене – бавна и продължителна термична обработка, на слаб огън, с плавно и постепенно повишаване на температурата на готвене. Точно това е гарантирало сваряването на твърдата целулозна люспа, при това без да се пресече или превари белтъчното съдържание на бобеното зърно.
Много важна забележка: Според изследванията на д-р Бари Сиърс („Хранене в Зоната”), бобът и лещата (разбирай принципно всички бобови растения) и да съдържат протеини, то те са във форма, която много трудно се усвоява, именно поради твърде високото съдържание на целулоза в люспата. За бобовите растения е по-добре да мислим като за добър източник на въглехидрати, а не на протеини (внимание, диабетици!) и просто можем да забравим за протеиновото им съдържание.

Как да сготвим „перфектния” боб  
Тайната вече я разбрахте – готвене на слаб огън, бавно и продължително.
Най-правилно и гарантирано това става в тенджера под налягане. И без досадното предварително накисване.
Предварителното накисване върши работа само, ако готвим в обикновена тенджера, както и прословутото хвърляне на първата вода и други подобни манипулации (сода за хляб и т.н.).
Най-вкусният боб се готви като след спадане на налягането в тенджерата (чрез периодично повдигане на клапана, а не чрез поливане на тенджерата със студена вода!) и отваряне на капака, направим и добавим комбинирана запръжка в стила на националните ни кулинарни традиции и като сгъстим малко (чорбата) или повечко (яхнията) с препечено на сух тиган брашно, което също е традиция в нашата кухня.
Ако ще правим такава запръжка, когато зареждаме тенджерата под налягане, не слагаме червен пипер и домати, и слагаме по-малко лук и мазнина.
Най-хигиеничният боб се готви като (пак в тенджерата под налягане (съжалявам за тези, които по различни причини не приемат ползването на този невероятно удобен и пестящ време уред...) ) сложим боба, водата, всички зеленчуци, всички грудкови и сухите листни подправки, солта, мазнината и размити в малко хладка вода 1-2 с.л. препечено брашно. Варим на много слаб огън час и половина.
След спадане на налягането и отваряне на капака добавяме единствено ситнонарязан пресен магданоз.
Разбира се, ако не разполагате с тенджера под налягане или изпитвате „свещен страх” от това чудо на кулинарната изобретателност, то съвсем спокойно можете да сготвите прекрасен боб и в обикновена тенджера.
Правилата са същите – бавно и продължително варене на слаб огън. В началото на съвсем слаб огън за половин час, след което увеличаваме съвсем малко огъня, само колкото леко да къкри. Така ще осигурите идеалното сваряване на бобаи няма да имате стомашни проблеми. Разбира се, при този начин на готвене бобът се накисва поне за 3-4 часа, а най-добре класиката – цяла нощ.
*Тук е мястото да спомена много интересния факт – единствено при готвенето на боб в обикновена тенджера не само се допуска, но е и задължително доливането на студена вода.

В началото варим без сол и подправки, само с 1 глава едронарязан лук и морковите. Едва когато бобът е почти уврял слагаме другите зеленчуци, солта, лютата чушка, малко мазнина, кубче бульон (по желание) и грудковите подправки – целина, пащърнак. Малко по-късно добавяме и предвиденото количество домати.
Когато бобът и зеленчуците са напълно уврели правим запръжка от олио, ситнонарязан лук, лъжичка червен пипер, 1/2 чаша домати и лъжица-две препечено брашно за придаване на по-голяма плътност.
Съвсем накрая, след сваляне от огъня, добавяме сухите листни подправки и пресните подправки и покриваме с капак.

Принципно, разликата между боб-чорба и боб-яхния е само в количеството вода и количеството препечено брашно за сгъстяване.

Нестандартна рецепта за готвене на боб в открита тенджера
В тенджерата, в която ще готвим боба наливаме 1 с.л. олио, загряваме го добре, добавяме малка главичка лук, нарязан на ситно и един среден морков, нарязан на къси ивички или кубчета. Запържваме до омекване на морковите. „Гасим” със 7 1/2 чаши хладка вода и добавяме 1 чаша предварително накиснат за една нощ боб. Варим по указания по-горе начин и накрая правим класическата запръжка и сгъстяване.
Този начин аз наричам „предварителна запръжка” и така готвя повечето супи.
*Отделно съм описал продуктите, необходими за готвенето на боб-чорба, боб-яхния и боб, запечен на фурна, направил съм списък на зеленчуците – добавки, пресните и сушени ароматни подправки, грудковите подправки, неспецифичните подправки и съм описал как се прави препечено на сух тиган брашно.

Правила и съвети при готвенето на боб
• Готвим на слаб огън, бавно и продължително.
• Никога в началото на готвенето не повишаваме рязко температурата, не заливаме или слагаме боба във вряла вода.
• Когато готвим в открита тенджера , винаги накисваме боба предварително.
• Когато готвим в открита тенджера , към боба в началото добавяме само малка глава едронарязан лук.
• Сол и домати поставяме едва когато бобът е уврял напълно.
• По време на готвенето винаги добавяме студена вода.
• За придаване на плътност винаги използваме препечено на сух тиган брашно.
• Когато правим запръжка не трябва да допускаме лукът или червеният пипер да се препържат (препърженият лук плува на повърхността на чорбата, а препърженият червен пипер горчи). Ако все пак това се случи, изхвърляме и започваме отново.
• Ако искаме да имитираме, че в бобената яхния са врели пушени кокали, достатъчно е като подправка да използваме 1/2 ч.л. сминдух (на места наричан "крива мерудия") и на върха на ножа смлян чимен (семената на сминдуха).
• Ако искаме да имитираме, че бобът е с парченца месо, сваряваме шепа соеви кубчета в 1 л.силно подсолена с 2 кубчета бульон вода с добавени 1 с.л. масло или маргарин и 1с.л. сминдух. Варим 20 мин на силен огън и оставяме да изстинат в бульона. Добавяме ги в ястието 10 мин преди сваляне от огъня.
„Наложен боб” се прави като направим запръжка от 5-6 големи глави лук, изпържен до розово в 5-6 с.л. олио и поръсен с 2-3-4 ч.л. червен пипер. С тази запръжка заливаме порция гъста боб-яхния или боб, запечен на фурна.
• Ако решим да правим боб със зеле, добрата пропорция е 4:1 за сметка на киселото зеле. Вкусът на това ястие е много по-добър ако още отначало варим боба със зелето.
• След като добавим препеченото брашно за сгъстяване, оставяме яденето да заври отново като бъркаме непрекъснато, защото брашното има вредният навик да се утаява на дъното и да загаря.
• Зелечуците добавяме, едва след като сме се уверили, че бобът е полууврял.
• Истински добър боб можем да направим само в тенджера под налягане, в това съм твърдо убеден и категоричен. Тогава слагаме всички продукти още в началото, с изключение на пресния магданоз, .

Продукти, необходими за приготвяне на боб-чорба, боб-яхния и боб, запечен на фурна
(мярката 1 водна чаша = 250 мл. обем за сухи или течни продукти)
Продуктите са за тенджера с обем 3 л. или за 6 порции по 330 мл.


1 чаша боб (за боб-чорба)
3 чаши боб (за боб-яхния)
7 1/2 чаши вода
3 с.л. олио
1 среден морков
1 средна глава лук
1/3 чаша нарязани зелени или червени чушки
7-8 кубчета целина
7-8 кубчета пащърнак
1/3 чаша настъргани домати или 1 среден летен домат
1 суха люта чушка
1 ч.л. червен пипер
1 1/2 ч.л. сол
1 кубче зеленчуков или пилешки бульон
пресни и сухи ароматни подправки по вкус
от 1 до 5 с.л. препечено брашно


Зеленчуци-добавки при готвене на боб-чорба, боб-яхния и боб на фурна  
Праз, стар лук, пресен лук, моркови, зелена или червена чушка, домати – пресни, от буркан или сушени, суха или пресна люта чушка, кубчета бульон
По желание: тиквички, картофи.
Пресни или сушени подправки при готвене на боб
 За разлика от пресните, сушените подправки имат по-наситен и концентриран аромат, с изключение на копъра и магданоза, които са по-ароматни пресни. Разбира се, през лятото и дългата есен винаги използвайте пресни подправки докогато е възможно.
Всъщност, вече целогодишно има пресни подправки по пазарите и големите магазини, но ако желаете, можете да използвате изобилието и ниските цени през есента и да си затворите нарязани пресни подправки във фризера и да ги ползвате целогодишно, май е по-практично, пък и няма особена разлика във аромата и вкуса.
При готвенето на боб могат да се използват широк спектър пресни и сушени ароматни подправки.
За боб-чорба са подходящи подправките с по-лек, по-ефирен аромат, а това са предимно пресните листни подправки.
За боб-яхния и боб на фурна са по-подходящи сушените варианти на тези подправки.
Освен пресните и сушени листни ароматни подправки, при готвенето на боб се използват и грудкови подправки.
Пресни листни ароматни подправки  
Пресен магданоз, пресен джоджен, пресна чубрица, пресна мащерка, салвия (градински чай), пресен риган, пресни листа от целина, пресен девисил, пресен сминдух, пресна майорана, разкошното, но все още непознато навсякъде калоферче (според мене - Кралят на подправките за боб).
Сушени листни подправки
Джоджен, риган, чубрица, девисил, сминдух, тарос, целина, мащерка, майорана.
Грудкови подправки
Целина, пащърнак, магданозени коренчета, пресен джинджифил. Грудковите подправки се поставят в яденето малко след зеленчуците – добавки.

     Към подправките, но в отделна група, трябва да споменем и солта, червения пипер, лютия червен пипер.
Съвсем отделно искам да спомена една любима моя подправка – самардалата. Това е вид листна подправка, технологично стрита, докато е прясна, с известно количество сол, затова и се продава така – като смес със сол и се нарича "сол самардала". Има яркозелен до зелено-кафеникав цвят и много специфичен, неповторим аромат. За съжаление, има и съществен недостатък - добива неприятен аромат на гума при термична обработка над 40 градуса, затова тя трябва да се добавя след като яденето е свалено от огъня или при сервиране.
Друга моя любима подправка е цедрата. Това е внимателно остърганата жълта цитрусова част от кората на лимона (и всички цитрусови плодове), която съдържа цитрусовото масло, даващо аромата на всеки цитрусов плод.
Трябва да споменем и подправките – семена на различни ароматни растения като копър, сминдух, чимен, черен и бял пипер, кориандър.

ЗАПРЪЖКИ

Традиционната и класическа за нашата кухня запръжка
В тиган се загряват 2-3 с.л. олио, добавя се 1 средна глава лук, нарязана на ситни кубчета или на „лунички”, леко се посолява и се запържва при често бъркане докато добие леко златист цвят. Тогава тиганът се сваля от огъня и се добавя 1 ч.л. червен пипер, който веднага се разбърква. Червеният пипер дава изключителен аромат на запръжката, но трябва да се внимава, защото много лесно прегаря. Тази запръжка дава едновременно пикантен вкус, аромат и цвят на ястията от боб, а и на много други супи и яхнии.

Друг вид комбинирана запръжка
Тази запръжка използвам с успех вече много години. Тя комбинира ароматизиране, оцветяване, подкиселяване и сгъстяване на ястието.
2-3 с.л. олио се загряват в тиган, добавя се 1 средна глава лук, нарязана на ситни кубчета и 1 среден морков, нарязан на кубчета или къси пръчици (къси жулиени). Леко се посолява. Морковът се запържва докато леко поомекне и „позлати” мазнината и най-вече, за да се отдели и съхрани ценният каротин, който е масленоразтворим.
Лукът и морковът се задушават докато лукът придобие приятно златист цвят. Тогава тиганът се отделя от огъня и в мазнината бързо се изсипва и разбърква 1 ч.л. червен пипер. Добавя се веднага и 1/2 чаша настъргани домати и отново се връща на огъня. Бърка се непрекъснато, докато се поизпари излишната течност от доматите.Едва тогава добавяме 1-2 (по целесъобразност) с.л. препечено брашно, разбъркваме добре, разреждаме внимателно със сок от яденето и връщаме в тенджерата. Бъркаме, за да се разпредели в цялата смес и оставяме да „клокне” няколко минути.

Брашно, препечено на сух тиган
В сух тиган, може и тефлонов (внимателно с бъркането!) изсипваме нужното ни количество брашно и започваме да го загряваме, като непрекъснато бъркаме, за да се препече равномерно и да не загори. Това става на среден огън и е доста бавна и досадна процедура. Затова ви съветвам да си направите веднъж труда и да препечете по-голямо количество брашно, да го оставите да се охлади добре и да го съхраните в буркан с херметическа капачка. Този труд ще ви спести много време за в бъдеще. Вижте и тук.

14 коментара:

 1. Анонимен21 август, 2011

  Абсолютно съм съгласен по отношение технологията на готвене на боба. Единствено не съм съгласен, че той не придава никакъв вкус на манджата (то по тази логика просто да слагаме останалите подправки и да караме без него). Или просто не съм те разбрал правилно.
  Въпросът ми е за бобчето, което е без люспи. Какво би трябвало да се промени в гореспоменатата рецепта, ако процедираме с него?
  Благодаря предварително!

  ОтговорИзтриване
 2. Отговарям ти с абсолютно удоволствие - досега нямаше такъв адекватен коментар, за което много ти благодаря!
  Явно, все още робуваш на "градски легенди" по отношение на готвенето... Всъщност, със сигурност не си проверил това, което съветвам - извади от сготвения вече боб една супена лъжица бобчета и ги измий, опитай ги и прецени имат ли или нямат собствен аромат...:))
  Същото се отнася и за "бобчето без люспи".
  Собствено, бобеното зърно дава плътност на ястието и собствен специфичен вкус, но не и аромат - ароматът на сготвения без подправки боб е почти нулев. Абе, не си ли правил никога бобена салата? Какво ще стане, ако не сложиш оцет, лук, олио? Пълна боза, т.е., нищо годно за нормално ядене... Всъщност, в темата аз съм описал всичко от подробно, по-подробно - понеже самият боб е хранително и засищащо растение, за да стане приятен за ядене задължително се поставят вкусни и ароматни билки и се прави ароматна и пикантна запръжка. Освен ароматични, обаче, билките са и изключително газогонни, което си идва точно на мястото при това ядене...:))
  Аз лично, съм против беленото бобче, защото обикновено става на каша и не ми се яде пюре или кремсупа от боб. Нищо не трябва да променяш в рецептата, освен времето за готвене - продължителното готвене е заради люспата, а не заради самото бобче. Примерно - лещата увира в пъти по-бързо, именно заради по-тънката си люспа, като изключим и много по-малкия си обем на зърното.

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен21 август, 2011

  100% си прав. Готвих бобчето няколко часа в глинен съд на бавен огън (със съответните подправки), вкусен стана, ама разкашкан. Единственото му предимство е, че после има по-малко "залпове" :)
  Определено ще заложа на изпитания стар бобец!

  ОтговорИзтриване
 4. Технологията за приготвяне на боб в тенджера под налягане е велика! Наистина винаги бобът се сварява идеално! При мен обикновено до истината се достига след около двучасово варене на едно.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. :)) И то, не винаги, нали... Много зависи от това, дали бобът е от тазгодишна реколта или е на неизвестна възраст. По магазините никога не пише на пакетите от коя реколта е, пък и никога не е пишело, доколкото имам наблюдения. И тук държавата отдавна е абдикирала, както и във всичко останало, де... Само в събирането на данъци и намаляването на пенсии и заплати винаги си е на мястото.

   Изтриване
 5. Анонимен29 януари, 2014

  Майсторе, едно голямо Благодаря за перфектните рецепти и технологии във Вашия блог! Пробвах доста от тях, но към боба в тенджера под налягане и шкембе чорбата по пловдивски имам особен афинитет! И момичетата ги харесват много! С най - добри пожелания за здраве и късмет!
  Дидо от София - ергенче

  ОтговорИзтриване
 6. Анонимен28 август, 2014

  Здравей! Влязох да поровя в нета за накисването на боба, попаднах на блога ти и .... ами да ти кажа - спечели ме! Само с едно не съм съгласна, по-скоро баба ми, която цял живот работи като главен готвач, би поспорила с теб :"Истински добър боб можем да направим само в тенджера под налягане". До сега не съм яла по-вкусен боб от нейния, независимо дали е готвен на котлон в обикновена тенджера, в гърне, или на печката на дърва на село ( тя и до ден днешен не ползва и не уважава тенджерата под налягане, което предаде и на мен). Иначе за всичко останало все едно слушам нейните наставления, с изключение на някои подправки, които са ми непознати, но с интерес ще потърся и опитам. Поздрави, нов последовател - Николова.

  ОтговорИзтриване
 7. Здравей, Николова! Радвам се, че блогът ми и рецептите ми са те спечелили. Винаги можем да поспорим относно моите идеи или решения в кулинарията, стига да ти е интересно. Съгласен съм, че човек трудно променя веднъж научено, особено в детството си, но аз съм известен като кулинар, който непрекъснато експериментира, още повече, че винаги се старая рецептите ми да са максимално изпипани и никога не пиша нещо, в което не съм 100% сигурен. Така че, просто пробвай... Макар, че, след като не си фен на тенджерата под налягане, с гаранция едва ли имаш такава в къщи, следователно, просто няма как да пробваш...:)) Но, бъди сигурна, наистина е така. Ще ти обясня защо, макар, че това го пише и в описанието ми за готвенето на бобовите растения... Навремето нашите баби са готвели боба в гърне над жарта в огнището, при това, от сутринта, поне до обяд, т.е, на слаб огън, много, много бавно. Това може да се имитира единствено на много бавен огън, но само в тенджера под налягане, в никакъв случай в обикновена тенджера. Иначе, шансът да вариш боба 3-4 часа и да ти "хрупа" е абсолютно реален. Поздрави, Любо.:))

  ОтговорИзтриване
 8. Анонимен30 август, 2014

  Здравей отново! Сготвих вкусен истински родопски боб, нооо по дългата процедура, с предварително накисване за една нощ и изхвърляне на първата вода, което ми отне около три часа. Та в тази връзка още един въпрос, при изхвърляне на първата вода следващата, с която се залива боба студена или гореща трябва да бъде, извинявам се за вероятно глупавото питане, но аз сложих отново студена, което според мен забави още и без това дългия процес. :) Поздрави, Николова!

  ОтговорИзтриване
 9. Здравей, Николова (въпреки, че ми е трудно да възприема един човек като фамилия, нещо, което ме връща в социалистическото ми детство и юношество, и просто ми напира да тура отпред едно "другарко"...:)) )! Макар, че и това съм описал в технологията си, ще ти го обясня отново... :))
  При варенето си, разбира се, в открита тенджера, не под налягане, бобът е единственото ядене, което не само допуска, но е и задължително да му се долива студена вода. Тази рязка температурна разлика много спомага за омекването на твърдата целулозна люспа на боба.Затова, просто си запомни, че трябва да се долива само и единствено студена вода. Поздрави и успехи! Между другото, в технологията си за варене на боб и бобови растения съм обяснил най-подробно и варенето в открита тенджера, освен в тенджера под налягане. Просто трябва да го прочетеш... :))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей, Любо! Бъди убеден, че много внимателно чета подробните ти указания и не бих питала каквото и да било, ако не съм прочела поне два пъти рецептата плюс цялата технология. Въпросът ми беше свързан не с доливането на студена вода по време на варенето, което ми е добре известно, а с това каква вода се налива след като сме изхвърлили първата вода изцяло. Прости невежеството ми, ако няма разлика в двете процедури, но все пак затова се допитвам до по-вещи в кулинарията от мен! С уважение към сантимента ти по "социалистическото" минало, Николова!

   Изтриване
  2. :)) Здравей, Николова! Извинявай, че не съм те доразбрал... :) След изхвърлянето на първата вода (а не съм те разбрал, защото това понятие "изхвърляне на първата вода" ми е изцяло чуждо,заради готвенето в тенджера под налягане...), принципно се долива топла вода. Защото има голяма опасност, ако долееш студена вода, да се отделят люспите от рязката температурна разлика и да стене "белен боб". Аз не го обичам, първо - защото обикновено се разкашква и второ - защото добива вкус не на боб, а на каша от боб. Значи, да ти дообясня - когато бобът ври в собствената си люспа, той добива вкус и консистенция на кестен, но когато е освободен от люспата, наистина ще се свари по- добре, но няма да е същото. Представи си, че вариш обелени кестени. Точно по тази причина, аз винаги варя картофи с обелката. Да не говорим, че винаги, когато мога, предпочитам просто да измия добре, с четка, картофите и да ги нарежа с обелката за готвене или пържене. Звучи доста екзотично, но на запад това се счита за изключително изискан кулинарен вкус. Поздрави и питай винаги, с удоволствие ще ти отговоря. Любо :))

   Изтриване
 10. Здравейте:)
  Мене ме интересува как се стерилизира сготвен боб?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей! Готов, сготвен боб, се стерилизира като всяка друга консерва, т.е. бурканът не се пълни догоре, за да се осигури евентуално раздуване на съдържанието на консервата, затваря се с капачка - обикновена или винтова, слага се да се вари на бавен огън, докато заври и оттам нататък се отмерват минутите на варене. Месото и бобовите растения, както и тези растения, които имат дребни семки, обикновено се варят доста продължително - за месото до 2 часа, за бобовите - не по-малко от 40 мин. до час. По-важното е да се знае, че след затварянето и варенето, бобът почти не се променя, т.е., може да се вари и 3 часа и няма да се превари. Поздрави! Любо.:))

   Изтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens