Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

13 октомври 2010 г.

Сироп от вишневи листа

Колкото и да ви е чудно, гарантирано най-хубавият вишнев сироп става не от вишни, а от вишневи листа, които са по-ароматни от самите вишни... Представям ви една много стара рецепта, която за съжаление не е много популярна, защото консервативният българин не вярва на неща, които не са стандартни според неговата ментална функция... Пробвайте и ще видите, че това наистина е възможно най-ароматния сироп с аромат на вишни.
2 шепи вишневи листа заливаме с 12 чаши вода и варим на слаб огън 2 часа.
Като поизстине, прецеждаме течността през двоен слой марля и я оставяме една нощ, за  да се утаи. На сутринта отливаме течността до утайката и я прецеждаме през кърпа.
Пропорцията между сока и захарта трябва да бъде 1:1,5.
В случая 4 чаши от сока с 6 чаши захар варим до сгъстяването на сиропа (знаете как се пробва...).
Накрая, след сваляне от огъня, добавяме 1/2 ч.л. лимонтузу и оцветяваме с малко червена фруктова боя.

4 коментара:

  1. Ще опитам, но ето и моята рецепта за сиропче от вишни:
    200 листа, 200 вишни, 2 кг захар, 2 кг вода се вари 20 минути. Прецеждаш през марля и наливаш в шишета. държи се на тъмно!
    Това е всичко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасно! Сигурно хубавите рецепти са колкото целия китайски народ, но в случая тази рецепта елиминира зависимостта от сезона, в който има вишни и може да се направи по всяко време на годината, стига да имате съхранени изсушени или пресни вишневи листа. Още повече, че самите плодове - вишните, не дават нито силен аромат, нито силен цвят, листата са в пъти по-ароматни от самите вишни. Но, при всички случаи, добавянето на вишни ще се отрази определено по-добре на подобен сироп.

      Изтриване
  2. Анонимен22 юни, 2016

    2 шепи е много неточно понятие, както 6 чаши - с каква вместимост са шепите и чашите само бог знае :)

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко на този свят е леко относително...:)) И вишневите листа са с доста различна големина, и чашите с които мерим водата, също не са точно понятие, има по 200, 250 и 300 мл. Затова една такава 100-годишна рецепта не може да претендира за съвременните понятия за точност. А, и, листата са толкова ароматни, че и две малки шепи да са, и две големи, това просто няма да повлияе на конкретния сироп, разбира се, с чашите е същото. Приемете, че се слагат с вашите шепи и с водната чаша, с която обикновено си мерите, когато готвите. Все пак, не е нито кафена, нито чаена, а водна. Успехи!

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens