Тази рецепта направих като подарък на моята добра приятелка от Гърция Жани.
С нейно разрешение я публикувам в блога.
ПАНИРОВКА:
4 ч.л. нишесте
2 ч.л. брашно
сол - 1/2 ч.л.
бял пелин - до консистенция
захар - 1/2 ч.л.
1/4 ч.л. вейдзин
ПРОДУКТИ:
500 г. тиквички
4 с.л. олио
1 с.л. сусамово олио
Избирате съвършено млади тиквички и, без да ги белите, ги нарязвате най-напред надлъжно на среднотънки ивици (със страна примерно 6-7 мм.), а след това на жулиени от 3-4 до 5 см.
Посолявате ги леко и оставяте да се отдели сок, както при патладжаните.
След това ги промивате и подсушавате.
Правите си панировката, т.е.,кляра, като смесвате сухите съставки и разреждате до необходимата консистенция с пелина. Ако нямате под ръка пелин, разреждате с обикновено бяло вино или бира. Накрая, изцяло по желание, добавяте 1 ч.л. соев сос и 1 ч.л. оцет балсамико. Не съм ги включил в рецептата, защото оцветяват кляра, независимо, че така става много по-ароматен и вкусен. Клярът трябва да бъде с консистенцията на рядка боза.
ВАЖНО: Преди да потопите тиквичките в кляра, ги напудряте с малко брашно.
Потапяте на порции нарязаните тиквички в кляра и ги изпържвате в малко количество силнозагрято олио, в което сме добавили малко сусамово олио.
Разбира се, най-добре е да използвате уок и газов котлон.
С нейно разрешение я публикувам в блога.
ПАНИРОВКА:
4 ч.л. нишесте
2 ч.л. брашно
сол - 1/2 ч.л.
бял пелин - до консистенция
захар - 1/2 ч.л.
1/4 ч.л. вейдзин
ПРОДУКТИ:
500 г. тиквички
4 с.л. олио
1 с.л. сусамово олио
Избирате съвършено млади тиквички и, без да ги белите, ги нарязвате най-напред надлъжно на среднотънки ивици (със страна примерно 6-7 мм.), а след това на жулиени от 3-4 до 5 см.
Посолявате ги леко и оставяте да се отдели сок, както при патладжаните.
След това ги промивате и подсушавате.
Правите си панировката, т.е.,кляра, като смесвате сухите съставки и разреждате до необходимата консистенция с пелина. Ако нямате под ръка пелин, разреждате с обикновено бяло вино или бира. Накрая, изцяло по желание, добавяте 1 ч.л. соев сос и 1 ч.л. оцет балсамико. Не съм ги включил в рецептата, защото оцветяват кляра, независимо, че така става много по-ароматен и вкусен. Клярът трябва да бъде с консистенцията на рядка боза.
ВАЖНО: Преди да потопите тиквичките в кляра, ги напудряте с малко брашно.
Потапяте на порции нарязаните тиквички в кляра и ги изпържвате в малко количество силнозагрято олио, в което сме добавили малко сусамово олио.
Разбира се, най-добре е да използвате уок и газов котлон.
Първо-поздравления за труда,който си вложил за създаването на блога! И сега по-скоро въпрос,отколкото коментар.Защо ми се отлепва кляра от тиквичките при пърженето???Някъде бъркам!!!
ОтговорИзтриване(Аз съм Rade6ki от форума на DIR.BG.Вече не пиша там,че доста негативни емоции предизвикват злобните коментари на някои от форумците)
Поздрави!
И кажи какво пропускам,че не ми се получава панировчицата!
Здравей! Аз отдавна съм свикнал със злобните коментари... :))
ОтговорИзтриванеЗа да се отлепва един кляр, при това рядък, единствената причина е овлажняването на късчетата тиквичка. Това става, ако са посолени, дори съвсем леко. За да нямаш проблеми, просто напудряй леко тиквичките преди да ги потапяш в кляра и се старай да направиш кляра наистина рядък. Освен това, понеже тиквичките са много сочен зеленчук, а сокът няма къде да отиде при панирането, той се отделя след панирането и отлепя кляра. Затова предварително посолявай (както патладжаните)тиквичките, но вече нарязани, остави да се отдели сок, подсуши ги и ги напудри с малко брашно. Така клярът няма да ти се отделя. Коригирам и рецептата в този смисъл. Благодаря ти за коментара!
Идеята е чудесна, нарязах тиквичките както за картофки и станаха чудни,Жани
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за коментара!
ОтговорИзтриванеТака и трябва - да станат "чудни". :))