Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

28 май 2011 г.

Истинската гръцка салата

по материали от Интернет
Истинска гръцка салата по всички правила на салатното изкуство... Някой може да каже - какво пък толкова, обикновена салата...
Истинската гръцка салата е различна от това, което можете да консумирате в ресторант. Има си правила за приготовлението и, ако искате да поднесете гръцка салата, ще трябва да ги спазите. 
1. домати - червени, месести и сладки. Ако нямате такива домати - нама да има и гръцка салата!
2. краставици- обелени и нарязани на тънки резенчета.
3. лук - червен и сладък. Глава червен лук се разрязва на две, чак тогава се обелва от люспите и се слага в микровълновата за една минута. Така лукът придобива сладък вкус. Опитайте!
4. чушка - половин зелена чушка е достатъчна. Реже се на пръстени. В истинската гръцка салата чушката се използува като подправка, а не като основен компонент.
5. маслини - черни или кафяви, не много големи, с костилките. Мразя обезкостилени маслини.
6. риган - сушен или пресен, най-обикновен.
7. сирене - в никакъв случай не се употребява меко сирене. Трябва да е бяло, твърдо и солено. Ако е обезсолено, ще бъде меко и няма да може да се нареже на кубчета. И нашата гръцка салата няма да бъде красива!
8. оцет - тук вече е разрешена замяната. Вместо  с оцет, може да поднесете салатата с нарязан на четвъртинки лимон. Или лимонов сок от прясноизцеден лимон.
9. зехтин - разбира се,  единствено от най-хубавия и качествен студенопресован зехтин!

Вярно, обикновена салата, но приготвена с истински гръцки дух!
Е, това ми беше идеята за летните горещини. Какво по-хубаво от една чиния хубава гръцка салата и черен хляб за вечеря? И известно количество силно изстудено Узо...
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens