Всъщност, доказано най-страхотното мезе за ракия.
ПРОДУКТИ:
10 зелени люти чушки
1 вр.копър
2 краставици
3 скилидки чесън
1 ч.л. сол
2 с.л. оцет
3 с.л. олио
100 мл. вода
Изпичаме лютите чушлета, посоляваме ги и ги поливаме с олиото и оцета.
Обелваме и нарязваме на много ситно скилидките чесън. Добавяме ги при чушлетата. Нарязваме и копъра, може да не е съвсем на ситно. Добавяме и водата. Внимателно разбъркваме.
Настъргваме обелените краставици на едро ренде и ги добавяме върху чушлетата.
Затваряме с капачка и обръщаме буркана обратно.
Оставяме да престои 3 дни в хладилник, обръщаме буркана и мезето е готово за консумация.
Тайната в рецептата е, че като мезе се ползва само отцедената от маринатата настъргана краставица. Когато изконсумираме настърганата краставица, отново настъргваме и добавяме в маринатата. До изчерпване на лютивината на чушлетата.
Накрая вече може да се ползват и самите чушлета, които вече не са толкова люти и са добили фантастичен пикантен аромат от краставицата и копъра.
Забележка: Копърът се добавя към саламурата на чушлетата и не бива да се смесва с краставицата, единствено се използва неговият аромат в саламурата.
ПРОДУКТИ:
10 зелени люти чушки
1 вр.копър
2 краставици
3 скилидки чесън
1 ч.л. сол
2 с.л. оцет
3 с.л. олио
100 мл. вода
Изпичаме лютите чушлета, посоляваме ги и ги поливаме с олиото и оцета.
Обелваме и нарязваме на много ситно скилидките чесън. Добавяме ги при чушлетата. Нарязваме и копъра, може да не е съвсем на ситно. Добавяме и водата. Внимателно разбъркваме.
Настъргваме обелените краставици на едро ренде и ги добавяме върху чушлетата.
Затваряме с капачка и обръщаме буркана обратно.
Оставяме да престои 3 дни в хладилник, обръщаме буркана и мезето е готово за консумация.
Тайната в рецептата е, че като мезе се ползва само отцедената от маринатата настъргана краставица. Когато изконсумираме настърганата краставица, отново настъргваме и добавяме в маринатата. До изчерпване на лютивината на чушлетата.
Накрая вече може да се ползват и самите чушлета, които вече не са толкова люти и са добили фантастичен пикантен аромат от краставицата и копъра.
Забележка: Копърът се добавя към саламурата на чушлетата и не бива да се смесва с краставицата, единствено се използва неговият аромат в саламурата.
Здравейте, така и не схванах къде отива копъра :(
ОтговорИзтриванеХм, мислех, че рецептите ми са пределно ясни за всеки... Ами, просто тази рецепта се състо и от две, на практика, отделни и независими части - едната е саламурата с лютите чушлета, а другата е настърганата краставица. Саламурата с чушлетата е за неколкократно ползване, затова съм писал, че се "зарежда" с настъргана краставица неколкократно, а това означава, че правиш саламурата, и за да не се омешва с копъра, поставяш копъра на най-напред, на дъното, и после всичко останало. Най-отгоре е само настърганата краставица, която, след като престои определеното време, се изважда с решетъчна лъжица и се ползва само тя като мезе. Всичко останало се ползва още няколко пъти, като само се сменя настърганата краставица. Така постепенно ароматите се смесват и двете съставки печелят от това смесване. Поздрави! :)) Любо
ОтговорИзтриване