Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

9 декември 2011 г.

Краставичена лютивка

Всъщност, доказано най-страхотното мезе за ракия.

ПРОДУКТИ:
10 зелени люти чушки
1 вр.копър
2 краставици
3 скилидки чесън
1 ч.л. сол
2 с.л. оцет
3 с.л. олио
100 мл. вода


Изпичаме лютите чушлета, посоляваме ги и ги поливаме с олиото и оцета.
Обелваме и нарязваме на много ситно скилидките чесън. Добавяме ги при чушлетата. Нарязваме и копъра, може да не е съвсем на ситно. Добавяме и водата. Внимателно разбъркваме.
Настъргваме обелените краставици на едро ренде и ги добавяме върху чушлетата.
Затваряме с капачка и обръщаме буркана обратно.
Оставяме да престои 3 дни в хладилник, обръщаме буркана и мезето е готово за консумация.
Тайната в рецептата е, че като мезе се ползва само отцедената от маринатата настъргана краставица. Когато изконсумираме настърганата краставица, отново настъргваме и добавяме в маринатата. До изчерпване на лютивината на чушлетата.
Накрая вече може да се ползват и самите чушлета, които вече не са толкова люти и са добили фантастичен пикантен аромат от краставицата и копъра.
Забележка: Копърът се добавя към саламурата на чушлетата и не бива да се смесва с краставицата, единствено се използва неговият аромат в саламурата.

2 коментара:

  1. Анонимен30 януари, 2014

    Здравейте, така и не схванах къде отива копъра :(

    ОтговорИзтриване
  2. Хм, мислех, че рецептите ми са пределно ясни за всеки... Ами, просто тази рецепта се състо и от две, на практика, отделни и независими части - едната е саламурата с лютите чушлета, а другата е настърганата краставица. Саламурата с чушлетата е за неколкократно ползване, затова съм писал, че се "зарежда" с настъргана краставица неколкократно, а това означава, че правиш саламурата, и за да не се омешва с копъра, поставяш копъра на най-напред, на дъното, и после всичко останало. Най-отгоре е само настърганата краставица, която, след като престои определеното време, се изважда с решетъчна лъжица и се ползва само тя като мезе. Всичко останало се ползва още няколко пъти, като само се сменя настърганата краставица. Така постепенно ароматите се смесват и двете съставки печелят от това смесване. Поздрави! :)) Любо

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens