Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

9 декември 2011 г.

Идеалната закуска

Много отдавна се каня да ви напиша за тази идеална и перфектна закуска. Разбира се, веднага правя уговорката, че е "идеална" и "перфектна" единствено по моя вкус.
Тази закуска е идеална за всички, които искат да се хранят здравословно, за всички вегетарианци и хора, които искат по някаква причина да поемат добре балансирана и пълноценна храна в сравнително малък обем, без да товарят стомаха си излишно. Като калоричност и по критериите на храненето в Зоната е направо безупречна.
Представете си нещо, вид комбинирана храна, която е нискокалорична, винаги много вкусна и може да се консумира по всяко време на денонощието, без риск да напълнеете от нея. Представете си също, че можете да я купите буквално на всяка крачка (производителите да се замислят за тази пропусната, неразработена още търговска ниша, която може да бъде една златна мина...).
Тази закуска напълно успешно може да замести плуващите в мазнина баници, дюнери, кифли, пици, т.е., закуските, които основно съдържат тесто и много мазнини.

Сигурно вече се чудите за какво ли чудо на кулинарията става дума...:))
Представете си симпатична половин- или еднолитрова тетрапак-опаковка със залепено за нея пликче с нещо допълнително и с надпис "Вашата идеална закуска".
Сега ще разберете за какво става дума, а то, както всичко гениално, е и много просто (пуста скромност, не мога да се отърва от нея...:))).
Става въпрос за смес от 400 г. хубаво кисело мляко (една стандартна кофичка), разбито със 150 г. истинско доматено пюре. Това ще ви даде точно половин литър невероятно вкусна храна с консистенцията на гъста боза. А в пликчето към опаковката ще има 5 кръгчета сухарчета от типа "Бейкролс", но направени от ръжено или пълнозърнесто брашно.Като вариант, би могло да се използва стандартно квадратно ръжено или пълнозърнесто сухарче, с размера на гръцките, които се продават навсякъде. Разбира се, добре би било да има и еднолитрова такава опаковка, за да може да се консумира и като обяд или на два пъти през деня.
Имайте предвид, че това може да бъде идеалната продължителна диета, която много трудно ще ви омръзне. Разбира се, с или без сухарчетата.
Та, по всяко време, когато ви се прияде нещо, просто си купувате такава опаковка комплектна закуска за много скромна сума (ако производителите не са твърде алчни..), хапвате, всъщност, по-скоро пийвате приятна напитка с консистенцията на боза и без угризение на съвестта, като не забравяте да изпратите мислена благодарност в комплект с целувка на създателя на това удоволствие, в случая на мене - Sapiens...:))
Между другото - това е храна, която можете да носите със себе си при пътуване, на екскурзия и на работа, защото е с малък обем и много пълноценна. Ха-ха, а тези, които не могат без месо - за тях - плюс една-две  изпечени по ваш вкус вратни пържоли и 3-4 татарски кюфтета с много лют пипер в каймата... :))
В една доза от 500 мл. (между другото, напълно достатъчно да хапнете до насита, без да ви натежи...) и 2 филийки ръжен сухар с тегло около 16-20 г. има:
въглехидрати - за киселото мляко - 18 г.
                            - за доматения сок  - 21 г.
                            - за филийките - около 10 г.
протеини          - за киселото мляко - 14,4 г.
                            - за доматения сок  -  4,5 г.
                            - за филийките      - около 2 г.
мазнини           - за киселото мляко - при 2% - 8 г.
                                                                    - при 0,1% - 0,4 г.
                            - за доматения сок  - около 1 г.
                            - за филийките      - под 0,1 г.


Едно лирично отклонение: Преди доста години ми се наложи да престоя в болница около месец в очакване за операция, като през това време на практика с почти нищо не ме лекуваха, а изчакваха да дойде подходящият момент за операцията. Та, през този месец аз се храних с точно такава храна - в половин тетрапак-опаковка хубав доматен сок доливах една кофичка разбито кисело мляко, допълнително го хомогенизирах чрез яко раздрусване и десетина кръгчета "Бейкролс". Това ми беше храната за целия ден. И не си мислете, че консумирах това като диета, това си беше чисто кулинарно наслаждение, а е известно на всички, че съм голям лакомник...
Това, което ви описах в началото, всъщност е опитът ми след това и усъвършенстване на вкусовото съотношение до идеалното.
У дома много често си правя тази закуска, но замествам бейкролсчетата с ръжено сухарче, както вече ви обясних. И през времето установих, че най-добрият вариант е с употребата на качествено концентрирано доматено пюре, вместо с доматен сок.
Много силно ви съветвам да се доверите на кулинарния ми вкус и да си направите тази закуска.
И още нещо - упреквате ме, че вече рядко пиша нови рецепти. Така е, но за това си има причина - когато не ми пишете и е коментирате рецептите ми, аз нямам стимул да пиша нови, защото не зная какво мислите за всяка една от моите рецепти. Затова пишете ми и коментирайте рецептите, които сте направили, независимо от това, дали са ви харесали или не. За мене е много важно всяко ваше мнение и особено за тази рецепта. :))

Весели и щастливи коледни и новогодишни празници на всички!
Много мир, щастие и успехи във всяко семейство!
Разбира се, и много обилно и вкусно похапване по празниците!
Да сте живи и здрави!

4 коментара:

 1. Това, че не винаги коментираме тези интересни рецепти, не означава, че не ги гледаме с интерес! :)
  Специално тази ми се вижда доста любопитна и необичайна. Харесвам всичко, свързано с домати. Не съм комбинирал тях само с кисело мляко.Предполагам, щом си ги пробвал и ги препоръчваш, ще си заслужава.
  Никога не пропускай да споделяш нови достижения или експерименти! Немалко хора те ценят.
  Весели празници и на теб!

  ОтговорИзтриване
 2. :)) Много благодаря за хубавите думи!
  Изпробвай рецептата, уверявам те - няма да съжаляваш.
  Благодаря и за пожеланията! :))

  ОтговорИзтриване
 3. Има ли нещо общо с вкуса на доматената супа със сметана? Сега са пости и не мога да пробвам рецептата. Много ми е любопитна.

  ОтговорИзтриване
 4. Не, няма нищо общо, освен малко като външен вид.
  Едното си е супа с термична обработка, а другото са два натурални продукта, просто смесени...
  В едното има доста калории от сметаната (която всъщност си е необезводнено масло...), а другата е изключително толерантна в калорично отношение, особено, ако се използва кисело мляко с 0,1% мазнини.
  Колкото до постенето, ще ти отговоря с част от един виц "Абе, скоро разбрах, че кравата била растение...".:))Отдавна вече няма кисело мляко и сирене с краве мляко, така, че можеш да си го консумираш спокойно и по време на пости...

  ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens