Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 декември 2011 г.

Спаначено суфле с яйце

Една много диетична рецепта за четири порции.
4 много пресни яйца
80 г. много ситно настърган пармезан
1/2 ч.л. сол Самардала
1/2 ч.л. ситносмлян бял пипер
100 г. замразен спанак

Най-напред включваме фурната да се загрее до 220С.
Отделяме жълтъците от белтъците и ги поставяме всеки в отделна чашка или малка купичка.
Посоляваме белтъците и ги разбиваме на твърда пяна. Смесваме настъргания пармезан с белия пипер.
Размразеният спанак отцеждаме много добре и го смесваме с 2/3 от настъргания пармезан и белия пипер. Разбиваме добре.
Много внимателно смесваме спанака с белтъците.
Застиламе тавичка с хартия за печене, разделяме сместа на четири равни части и ги поставяме като купчинки на разстояние една от друга върху хартията за печене. С дъното на ракиена чашка или малък супен черпак, леко намазани с мазнина, правим вдлъбнатина в белтъците. Поръсваме във всяка вдлъбнатина с по малко от останалия пармезан с бял пипер.
Поставяме тавичката в загрятата фурна и печем 3 минути. Изваждаме тавичката и във всяка вдлъбнатина изсипваме внимателно по един жълтък. Връщаме тавичката и печем още 3 минути.
Внимателно изваждаме суфлетата и ги поставяме в предварително загрети чинии.
Поръсваме с много ситно нарязан пресен лук и сервираме топли.


6 коментара:

  1. От къде мога да се снабдя със сол Самардала?

    ОтговорИзтриване
  2. Зависи къде живееш... Принципно, самардалата, като растение, вирее около Сливен, Стара Загора и Бургас, но като подправка може да се намери почти по всички пазари в по-големите градове, на сергиите за подправки. Разбира се, смесена със сол, такава е технологията на съхранението й, затова е позната най-вече като "сол Самардала". На мене ми я носят напролет от Сливан и аз си я преработвам сам и така знам точното количество на солта, която слагам, иначе рискът да ти продадат сол с мъничко самардала е огромен... Солта самардала трябва да има хубав пастелен зелен цвят и силен и пикантен аромат на нещо средно между чесън и лук. Но трябва да те предупредя, че около 30% от хората възприемат тази много пикантна миризма като "аромат" на прясно вулканизирана автомобилна гума... :))
    Между другото, в големите вериги магазини, на щандовете за подправки има и Самардала, при това с достатъчно добро качество. В Пловдив има в Карфур и на всички пазари.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за инфото, ще пробвам да потърся в местното Метро (от В.Т. съм).
    По принцип, с какво се комбинира най-добре?

    ОтговорИзтриване
  4. Освен в Уикипедията, погледни и тук: http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=24&t=2084,където има и мое малко участие. В този сайт пиша отдавна и съм известен с ника gotin. Най-изчерпателна информация ще получиш от този линк. Ако, въпреки всичко, нещо още те интересува, моля, напиши ми.

    ОтговорИзтриване
  5. Купих си от Метрото, и, както беше споменал, солта значително доминираше. Въпреки това ми допадна на вкус и сега остава да пробвам как върви с картофки, сандвичи или яйца (както препоръчват по форумите).

    ОтговорИзтриване
  6. Честито!:))
    Всъщност, солта Самардала, поради принудително доминиращото съдържание на солта, се използва като и вместо сол. На практика, това е сол, ароматизирана с подправката Самардала. По абсолютно същия начин, може да бъде ароматизирана сол с пера от пресен чесън, със стар чесън или със зелената част на целината, например...
    Стига човек да иска да експериментира, разбира се. :))

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens