Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

3 март 2012 г.

ЗОНАТА. Състояние на перфектно здраве и жизненост чрез оптимизиране на ежедневното ни хранене. Живот без лекарства и болести.

Зоната... Зад този харизматично и доста енигматично звучащ термин се крие едно изключително ценно, дори уникално, откритие за всеки човек.
За това трябва да благодарим едновременно на създателя на системата "Хранене в Зоната" - д-р Бари Сиърс, на нобеловите лауреати Бергстрьом, Самуелсон и Вейн и съвсем не на последно място, на д-р Мария Генкова-Папазова, човекът, на когото България дължи запознаването с д-р Бари Сиърс и неговата Зона.
Зоната, това е всъщност съвършеното равновесие на функциите на нашия организъм и метаболизъм чрез балансиране на храненето. Здравето - това всъщност е възможно най-правилното хранене, което се осигурява единствено от Зоната.
Следователно, съвършеното равновесие чрез възможно най-правилното храненето в Зоната е равно на здраве за вашия организъм и за вашата личност.
Чрез правилното хранене в Зоната, ние осигуряваме съвършеното и здравословно равновесие на хормоните глюкагон и инсулин, както и на тъканните (клетъчните) хормони със светкавично и мимолетно действие - айказаноидите.
Това равновесие се постига единствено чрез хармонизирането на количествата протеини, въглехидрати и мазнини, които приемаме по време на всяко едно хранене.
Балансът между протеините (белтъчините), въглехидратите (захарите) и мазнините води автоматично до баланс между хормоните инсулин, глюкагон и айказаноидите (клетъчните хормони с неоткриваемо поради мимолетното си действие), което осигурява правилното и хармонично функциониране на цялата ни хормонална система, което от своя страна пък води до правилното функциониране на целия ни организъм, а това на по-прост език се нарича Здраве.
Интересното в целия този процес е, че ние, благодарение на гениалното прозрение на д-р Бари Сиърс - създателят на системата, наречена от самия него "Хранене в Зоната", регулираме безкрайно сложната и фина хормонална система на нашия организъм чрез един твърде груб метод - ежедневното ни хранене.
Чрез правилното дозиране на необходимите ни (индивидуално, персонално!) протеини, въглехидрати и мазнини, ние регулираме дейността на относително "грубата" антагонистична двойка хормони - инсулин и глюкагон. Но, чрез идеалното балансиране на тази хормонална двойка, с помощта на айказаноидите, ние постигаме нещо направо невероятно - идеално балансираме цялата изключително сложна и фина хормонална система на своя организъм.
Резултатът е съвсем не особено желаното от много хора отслабване, а нещо несравнимо по-ценно - здраве, подмладяване и правилно фунциониране на целия ни организъм. Ефектът на отслабване, всъщност е вторичен ефект от хармонизирането на целия ни организъм.
Затова аз страхотно се ядосвам, когато разни лелки и какички с наднормено тегло ме обсипват с въпроси относно Зоната, като се започне например от това, да им изчисля КТМ- крехката телесна маса спрямо ТТМ- теглото на телесните мазнини, за да се намери чрез няколко прости изчисления и справки в таблици най-важното - количеството протеини, необходими на организма ни за 24 часа. Въпросните белтъчини са нещо абсолютно индивидуално за всеки един организъм и се изчисляват строго персонално, при това - най-добре всеки сам да го направи съвестно и коректно за себе си. И се свърши с това, да им направя меню за ежедневното им хранене в Зоната според определения брой ХБ- хранителни блокове, като един ХБ съдържа абсолютен баланс между протеиновите, въглехидратните и мазнинните блокове, които, съответно са 7 г. протеини, 9 г. въглехидрати и 1,5 г. мазнини. За да зарежат тези си добри намерения да свалят двайсетина килограма тлъстини от себе си само при първите затруднения е и ограничения.
Нямате си представа на колко много хора и с цената на колко много труд съм помогнал да навлязат в Зоната, за да се откажат само след седмица или месец...
А всичкото това абсолютно ясно и досадно коректно е обяснено в няколкото преведени в България книги на д-р Бари Сиърс и първата му (чест и слава!) преводачка и популяризаторка - д-р Мария Генкова-Папазова със съавторки.
Така или иначе, аз разбирам, че дори това съвършено ясно обяснение все пак е трудно за някои хора, затова отдавна бях решил да напиша едно по-подробно, но по-елементарно обяснение по тази тема, което да бъде ясно за всеки един човек, който се интересува от храненето в Зоната.
Ще започна оттам, че независимо с какво се храним, какво изобщо консумираме, ние всъщност се храним, т.е., храним клетките на организма си единствено с глюкоза - това е истинската ни и единствена храна.
За тази цел, каквото и да попадне в стомаха ни, чрез т.н Цикъл на Кребс   и една доста сложна система от най-различни ензими, се разлага до все по-прости съставки, докато накрая се получи глюкоза, която е истинската храна за клетките ни и се транспортира чрез кръвта ни до всяка точка на организма ни.
Това обяснение е твърде елементарно, но такава е и целта ми - да дам най-просто и понятно обяснение на изключително сложните процеси в безумно сложната "машина" - нашият организъм.
Значи, чрез сложната система от ензими, трите основни хранителни съставки на ежедневната ни храна се свеждат до глюкоза, т.е, до Храната за клетките ни. А това става по следния начин-
- протеините се разлагат до аминокиселини
- въглехидратите се разлагат до прости захари
- мазнините се разлагат до мастни киселини.
А всичкото това - аминокиселини, прости захари и мастни киселини се разлага и трансформира до глюкоза, което е и крайната цел на всяко едно наше хранене, т.е. - храна за клетката.
Между другото, най-големият консуматор на глюкоза е нашият мозък, той консумира не по-малко от 10% от цялата попаднала в организма ни енергия.
Затова, когато започнем неистово да се прозяваме, не просто ни се спи, а мозъкът сигнализира, че има крещяща нужда от храна- от глюкоза. Затова, ако в такъв момент изядем една супена лъжица захар, ще "живнем" за броени секунди...
Сега малко за хормоните и дейността им. Мъдростта на Природата е обединила по двойки нашите хормони, като е заложила един много ценен и интересен механизъм - действието на всеки от хормоните в двойката е с мощен и абсолютно противоположен на другия хормон физиологичен ефект. Затова се наричат и антагонисти.
Всички хормони в нашия организъм са т.н. антагонистични двойки, т.е., нещо като Ин и Ян в действие...
Например - високото ниво на инсулина означава ниско ниво на глюкагона.
Най-просто казано, ако един от хормоните "прекали" в дейността си, то другият моментално  "го дръпва за пеша" и възстановява равновесието между тях. И обратното, всъщност, те се самоконтролират, а това е едно уникално и напълно удивително постижение на Великата Природа.
Например - инсулинът отговаря пряко за складирането на енергията в черния дроб и дава разрешение за ползването й. А глюкагонът пък, освобождава складираната в черния дроб енергия под формата на въглехидрати до глюкоза и осигурява нормалното хранене на главния мозък с глюкоза. Като при това осигурява пряк достъп до мастните депа - складове, в които инсулинът далновидно и предвидливо складира масти, от които после лесно да се получи ценната глюкоза.
МНОГО ВАЖНО
Поетото излишно голямо количество храна, (предимно въглехидрати от хляб, тестени произведения и захари) стимулира отделянето на повече инсулин, който пък се стреми да складира излишната и непреработена енергия в мастни депа. А глюкагонът, пък се стимулира основно от протеините в храната ни. Затова изключително важно е:
1. Количеството поета храна
2. Съотношението между протеини и въглехидрати при всяко хранене.
ОЩЕ ПО-ВАЖНО
Най-грубо казано, здравето ни зависи изцяло от равновесието, балансът между двата хормона - антагонисти ИНСУЛИН и ГЛЮКАГОН, които контролират изцяло:
1. Нивото на кръвната ни захар - глюкозата, енергия предимно за мозъка ни и
2. Производството на айказаноидите- новооткритите тъканни или клетъчни хормони, които са основен регулатор на всички наши физиологични функции. "Лепилото", което свързва по уникален начин всичких наши органи на клетъчно ниво.

Есенцията на системата на д-р Бари Сиърс
се състои
1. В употребата на протеини, въглехидрати и мазнини в подходящи за конкретния индивид пропорции.
2. Но, в крайна сметка, абсолютно всичко зависи от хормоните или по-точно от тяхната реакция на храната, която консумираме.
3. Добрите айказаноиди. 


Един протеинов блок ПБ сдъдържа точно 7 г. протеини.

Първо правило - На едно ядене не консумирайте повече от 145 г. бяло пилешко месо без кожа или еквивалентите му.
Един протеинов блок съдържа 7 г. чист протеин или
28 г. пилешко, пуешко или говеждо месо
42 г. риба
2 белтъка
1/4 ч.чаша обезмаслена извара
28 г. много твърдо тофу.
Второ правило - консумирайте точното количество протеини, необходими за храненето на вашата крехка телесна маса - нито повече (хормонален дисбаланс!), нито по-малко (протеинов глад!).
Съвет от мене - използвайте широко протеин на прах и тофу.
Бобовите растения се водят за протеиносъдържащи, но всъщност не са източник на протеини за нашия организъм. При тях усвояването на протеиновото им съдържание се блокира от целулозната им обвивка и за нас те не съществуват като протеиново съдържание. За сметка на това, обаче, въглехидратната им стойност не се препятства от нищо и в случая доминира.
Т.е. може бобовите да се водят за протеиносъдържащи, но организмът ни ги възприема като въглехидратни.
Трето правило - съотношението между протеини и въглехидрати трябва задължително да бъде 3:4 или 9 г. въглехидрати балансират хормонално 7 г. протеини.Значи 9 г. увеличаващи инсулина въглехидрати са 1 въглехидратен блок.
За въглехидратите важи същото правило - нито повече, нито по-малко!
Приемането на въглехидрати трябва да бъде основно от плодове и зеленчуци и много по-малко от скорбяла, зърнени храни, паста, хляб.
Много важно - при всяко хранене броят на протеиновите блокове по 7 г. задължително трябва да бъде равен на броя на въглехидратните блокове по 9 г. и на мазнинните блокове от по 1,5 г. мазнини.

Примерно: 3 хранителни блока (ХБ) трябва задължително да съдържат 3 протеинови блока (ПБ)(3х7 г.= 21 г. протеини), 3 въглехидратни блока (ВБ)(3х9 г.=27 г. въглехидрати) и 3 блока мазнини (МБ)(3х1,5 г.=4,5 г.мазнини). Или протеини: въглехидрати : мазнини = 7г:9г:1,5г, а в блокове 1ПБ:1ВБ:1МБ.

По отношение на мазнините трябва да се избягват: червените меса, жълтъци и карантия, а могат да се ползват: бяло птиче месо, риба, зехтин, маслини, ядки, авокадо, бадемово масло.
Трябва да се избягват максимално наситените мазнини (от животински произход, най-страшните са пилешките!). По-голямото им количество втвърдява клетъчните мембрани и образува мастни плаки по вътрешността на кръвоносните съдове. Полиненаситените мазнини ускоряват този процес, а най-важната полиненаситена киселина е т.н. арахидонова киселина, която е родоначалник на т.н. "лоши" айказаноиди.
Въпросната арахидонова киселина се съдържа в големи колричества в: мазните червени меса, пилешката подкожна мазнина, яйчения жълтък и карантията. Изброените храни трябва много щателно да се избягват!
Важно: Максималното количество блокове за едно хранене не трябва да надвишава 5 ХБ.

Реално много добра комбинация - Пилешка пържола от филе (естествено, без кожата, нали... :)) ) с леко задушени или съвсем сурови гъби, салата от зеле с моркови с малко зехтин и много лимонов сок.

Важни правила:
1. Да се изпива задължително по 1,8 л. вода - 8 х 220 мл. или по 220 мл. вода 20 мин преди хранене.
Изпреварвам въпросите ви - 220 мл. вода преди хранене не разрежда стомашните киселини по време на храненето, защото са изминали 20 мин. и концентрацията се е възстановила.
2. Плодове и зеленчуци - да, паста, хляб, зърнени, скорбяла - не.
3. Често хранене, с по-малко калории.„
4. Малки количества протеини с ниско съдържание на мазнини при всяко ядене:
- пилешко варено месо (филе)
- белтъци от твърдосварени яйца
- обезмаслено сирене
- обезмаслена извара
- тофу (соево сирене)
5. Малки количества мононенаситени мазнини при всяко ядене.
6. Не повече от 5 ч.пауза между две хранения.
7. Не повече от 5 хранителни блока за едно хранене.
8. Задължително за деня трябва да имаме не по-малко от 8 протеинови блока.
9. Задължително трябва да изконсумираме за деня всичките си протеинови блокове.
10. Дебелеем не от инсулина, а от мазнините!
11. Обърнете внимание и употребявайте микроводорасли и яйчен заместител - например яйчен протеин на прах.
12. С цената на всичко - намаляване на арахидоновата киселина и лошите айказаноиди (ще обясня подробно по-надолу).

Айказаноидите са суровина за незаменимите мастни киселини, които ние не произвеждаме, а ги внасяме изцяло с храната си отвън.
Осемте незаменими мастни киселини са разделени в два класа - Омега-3 и Омега-6.
Омега-6 са много важни за Зоната, защото са градивен елемент за "добрите" и "лошите" айказаноиди.
Но! Прекалената им употреба също е вредна.
Омега-6 ненаситените мастни киселини се съдържат основно и в голямо количество в слънчогледовото олио, шафрановото и соевото масло. Шафрановото и соевото масло са непопулярни в България, а олиото трябва много щателно да избягваме.
Незаменимите и ценни за нас Омега-6 мастни киселини получаваме основно от: пилешкото филе, изварата и растителните протеини.
Омега-3 ненаситените мастни киселини са много важни за нас, в тях се съдържа т.н. АПК - айкозопентенова мастна киселина, която помага да се избегне свръхгенерирането на лошите айказаноиди.
Източници на АПК са:
сьомгата, скумрията и рибата тон, както и перли рибено масло.
Правила:
1. Избягваме наситените мазнини (животинските, от мазни червени меса, карантия, жълтъци)
2. Консумираме умерено Омега-3 полиненаситени мастни киселини, които се съдържат в рибеното масло.
3. Консумираме предимно мононенаситени (есенциални) мастни киселини. Те са хормонално неутрални - не влияят на инсулина и айказаноидите и не променят вискозитета на клетъчните мембрани.
Източници на мононенаситени (есенциални) мастни киселини са:
маслини, кайсиеви ядки, бадеми, лешници, кашу, шамфастък, авокадо.

Ако инсулинът и глюкагонът са вратата към Зоната, то айказаноидите (тъканните, клетъчните хормони) са самата Зона!
Фамозните и абсолютно мимолетни айказаноиди са суперхормоните на нашето тяло. Те действат на изключително къси разстояния - излъчени от секретиращата клетка, те мигновено се връщат обратно към нея. Те не навлизат в кръвния поток и на практика са неоткриваеми, защото не могат да се извлекат и изследват от кръвта. Поради изключително мощното си физиологично действие, те често се самоунищожават секунди, след като са изпълнили задачата си. Мистериозни и мимолетни хормони-камикадзе, това са суперхормоните, които се произвеждат от всяка наша клетка и са "лепилото", което споява клетките на нашето тяло.
Както и  всички останали хормони, айказаноидите се подчиняват на същите правила. Те са биологична система за фина регулация на физиологичните ни функции и точно като останалите хормони, също са антагонистични.
И, тъй като са най-мощната хормонална контролираща система, равновесието между тези техни противоположни функции е предпоставка и гаранция за добро здраве, а дисбалансът между тях определено води до болести.
Природата е заложила една твърде важна роля на клетъчните хормони - те са "изходящият контрол" - окончателната и безпрекословна система за проверка и постигане на равновесие във всяка една наша клетка.
И така, съвсем накратко "перфектната троица" хормони Инсулин-Глюкагон-Айказаноиди стоят в основата на изключителната идея на д-р Бари Сиърс - Храненето в Зоната.
Сега е моментът да изясним този термин - Зоната.
Формално, терминът е взаимстван от спортната терминология и жаргон.
Но, всъщност, "разшифроването" му е сравнително просто - ако плюскаме до тотално преяждане и насита, ние максимално затрудняваме организма си и го караме да работи на максимални обороти, като този "хиперметаболизъм" не дава толкова сили и енергия, колкото отнема, че на всичкото отгоре и излишната храна моментално се трупа в мастни депа за съхраняване за бъдещи "черни дни", които обикновено не идват, но пък депата във вид на яко шкембе, дупе, бутове и общ тлъстинен покров ни създават ниското самочувствие на физически и сексуално непривлекателни индивиди. Обратното - прекомерно оскъдното хранене, което не дава достатъчно сили и енергия, макар и да ни е сравнително по-леко, отново не ни прави нито по-привлекателни, нито по-здрави, нито по-силни. Истината, както винаги, е по средата, а именно - в Зоната на Здравето.
А Зоната - това е относителното и условно пространство, в което нашият организъм се чувства в перфектна, идеална форма. Значи, ако се храним с необходимите и строго изчислени за нашия собствен организъм балансирани хранителни блокове от протеини, въглехидрати и мазнини в перфектната им пропорция 7г:9г:1,5г, то ние се намираме в Зоната, т.е., в зоната на здравето, на възможно най-добрата физическа и интелектуална форма на нашето тяло и организъм. Всяко отклонение от тази хармония, вече е излизане извън тази зона, със съответните последствия.
А реалните резултати от храненето в здравословната Зона - намаляване до спиране на всякакъв вид лекарства, рязко увеличаване на менталните и физически възможности, прилив на жизнена енергия, боледуванията са преди всичко изключения, естествено регулиране и оптимизиране на телесното тегло без никакво чувство за глад и без "йо-йо" ефект, просто съвършено недвусмислено говорят за изключителната полза от този вид здравословна система на хранене, довеждаща до балансиране на всички жизнени функции на организма ни, което естествено води до дълголетие и много по-комфортен стил на живот.
Е, опитах се да ви обясня малко по-простичко, по-популярно и лежерно принципите на храненето в Зоната и някои "задкулисни" теоретични неща в тази връзка. Силно се надявам, малко от малко съм успял и вече ви е мъ-ъ-ъ-ничко по-ясна въпросната "загадъчна" Зона.
Всъщност, самият термин - "Зона", според мене отблъсква много хора със загадъчната си и мистична форма. Реагирам изцяло интуитивно като филолог. Ако същата тази "Зона", която е едно уникално, невероятно откритие на д-р Бари Сиърс, беше наречена, примерно, "Състояние на перфектно здраве и жизненост чрез оптимизиране на ежедневното ни хранене", със сигурност щеше да има значително повече привърженици.
Понеже от много време се занимавам творчески със Зоната, притежавам едни създадени от мене таблици на храни със съдържанието им на протеини, въглехидрати и мазнини в грамове за 100 г. продукт, както и таблици, в които същите продукти са представени във вид на 1,2 и 3 протеинови или въглехидратни блока.
Мога да ги изпратя на всеки, който поиска, срещу предоставянето на имейл-адрес.
Освен това, ще отговоря на абсолютно всички въпроси, свързани със Зоната, но тук, в блога, за да могат максимално много хора да имат достъп до отговорите ми.
Силно се надявам да сте получили отговор на въпросите, които са ви вълнували.   

30 коментара:

 1. Анонимен07 март, 2012

  Аааа, не! Сапи, защо ни причиняваш това? Искам си мазнотийките, въглехидратките и другите гадорийки. Ако я докараме дотам да си изчисляваме калориите...?
  Иначе много хубава и научно обоснована статия, ще я препоръчам на познати (но без мен ;))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Хе,хе,хе, то и аз си искам и вратната пържолка, и тънконарязаната луканчица или леко препечен суджук, поне 150 г. прясно краве масълце във всяка манджичка, овче сирене и балкански кашкавал (ама истински, от истинско овче мляко...), синьо сиренце с поне 60% масленост, някъде към 5-6 татарски нервозни кюфтака с много тлъста каймица, че да са много сочнички... Придружени от едно яко парче гъши дроб, леко загрято на плоча, една гигантска порция пържени картофки (в масчица стават най-хубави, да не спорим...) И още много, много такива вкусотийки, че съм доста голям гастроном, освен че съм кулинар...
   Добре, ама хич не ми се иска 3-4-5 пъти над нормата лош холестерол и триглицериди, които да докарат 1-2 инфаркта или инсулта... Е, точно пък тази перспектива никак, ама хич никак не ми се нрави, да знаеш... :))
   Макар че хората казват "конят ако умре, поне от зоб да умре", аз предпочитам техният кон да умре, а не моят...:))

   Изтриване
  2. И така, и не така.Всеки организъм работи различно. При еднакъв хранителен режим се получават различни крайни резултати,както натрупани килограми, така и показания за лошия холестерол и т. н.Сигурно има златна среда за всеки индивид и не така строги сметки, но това значи почти системно научно изследване и вероятно води със себе си хипохондрията? Все пак много интересно. За първи път срещам материали за "Зона"-та.
   Какъв е начина да получа малко по-пдробна информация?

   Изтриване
  3. Колкото до по-подробна информация - това на първо място са преведените от д-р Мария Папазова книги на д-р Бари Сиърс - "Храненето в Зоната" и още поне пет, свързани с това, книги, по-голямата част на д-р Бари Сиърс и няколко от състав, в който по правило участва и д-р Мария Генкова - Папазова, една също толкова уникална личност, колкото и самият д-р Бари Сиърс. Във всяка една от тези книги може да се получи максималната информация за теорията и практиката на храненето в Зоната.
   Аз просто съм се опитал да направя тази информация по-достъпна за всеки читател, независимо от неговата осведоменост относно биологията и дълбоките и сложни процес (особено хормонални) във всеки един от нашите организми. А, ако сте учили съвестно биология или медицина, всичко, описано от д-р Бари Сиърс ще Ви бъде напълно познато. Макар, че "хванах" доста лекари с доста стаж и опит, които просто не са чували за айказаноидите изобщо...
   Но това единствено показва, че ако човек, след като завърши висшето си образование, не продължи да чете, неминуемо се рутинира и става един полу-професионалист, който само имитира перфектно, че "всичко знае и всичко може"...
   А по повод на "точните сметки", не си правете илюзии - просто няма как да избягате от тях, като попрочетете повечко, ще разберете, че е така. И защо е така... За съжаление, истината е такава - без упоритост, дисциплина, точност и пунктуалност, не може да се постигне този фантастичен ефект от храненето в Зоната. Не може да се храним както ни дойде и както ни се иска, като се уповаваме на жалките си познания и си мислим, че спазваме някакви "диетични" правила и да постигнем генерална промяна в организма си и този уникален оздравителен ефект. Както винаги съм казвал - отслабването ни най-малко не е прекият ефект от това хранене, а паралелен, вторичен, съпровождащ целият този оздравителен процес.
   И все пак, източникът за точна и ясна информация съвсем не съм аз, а д-р Бари Сиърс, с помощта за България на д-р Мария Генкова - Папазова. Търсете и четете няколкото преведени и издадени (и многократно преиздавани...)у нас книги на д-р Бари Сиърс.
   За Ваше успокоение, ще Ви кажа, че лично аз, при всичките си знания и осведоменост, се наложи да прочета ТРИ пъти "Храненето в Зоната", за да прозра наистина гениалната идея и ,по-точно, гениалната и простота чрез елементарното, но подредено ежедневно хранене, да вкараме организма си в идеален синхрон и да се излекуваме от купища, при това дори и хронифицирани отдавна, болести. И да преустановим приемането на поне 90% от лекарствата си като вид и количества.

   Изтриване
  4. Анонимен16 януари, 2013

   Много хубав блог,с удоволствие го разглеждам. Аз съм в Зоната от почти една година, и не мога да се позная вече, като един младеж съм. Намерих един много подробен сайт за зоната, от там си взимам грамажите за всички храни. www.vzonata.com въпреки че вече почти ги знам на изуст :)

   Изтриване
 2. :)) И аз ще си позволя да отговоря по подобен начин - "и така, и не така"...
  Метаболизмът на едно човешко същество е нещо константно като явление, макар че , на практика всеки един човек си има собствен, индивидуален в нещо и с нещо метаболизъм. Но, има си неща, които нямат варианти - това е работата и синхрона на хормоналната ни система - няма и не може да има варианти в това, че инсулинът натрупва в депа излишната енергия във вид на тлъстини, нито в това, че глюкагонът "работи" в обратната посока - освобождава тези запаси от депата.
  И е доказано от медицината и цялата известна наука, че плюскането на тлъстини безотговорно и безотчетно със 100% гаранция води до затлъстяване, съответно - до инфаркти и инсулти. Не напразно, поради тази си безхаберност и безотговорност, която аз наричам неинформираност от простотия, България е несменяемо години наред на първото или на едно от челните места в света по инфаркти и инсулти на глава от населението...
  С всичко може да се спори, но със статистиката - не бива...:)) Макар, че е доказано, че няма такова нещо в нашия живот и в нашето общество, което да не би могло да бъде манипулирано.

  ОтговорИзтриване
 3. Здравейте,отдавна съм запозната със Зонта и съм абсолютно убедена ,че това е правилния начин на хранене.Преди 4 години я започнах,но както се казва за "ден до пладне".От 25 дни обаче се храня стриктно по Зоната, след като разбрах ,че имам изключително сериозен здравословен проблем, както се казва "като се обърне колата,пътища много"- в моя случай само един. Препрочетох си отново книгите на д-р Бари Сиърс и д-р Мария Папазова и я подкарах.Имам някой съмнения относно готвенето.Всички продукти в таблиците са в сурово състояние - месо и зеленчуци.След като се сготвят теглото им вече не е същото .Това особено важи за месото.Няма ли това да доведе до промяна на грамажа при пресмятане на точното количество продукти?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се, че започвате отново със Зоната, но не се радвам, че това става принудително, вече като необходимо и окончателно лекарство... Лично аз, въпреки, че принципно съм изключително стриктен като събирам информация за нещо, едва след третото щателно прочитане на "Храненето в Зоната", успях да вникна във величината, подробностите и гениалността на идеята на д-р Бари Сиърс.
   Първо, не във всички таблици и не всичко абсолютно продукти, включително и от месата са дадени с грамажи в сурово състояние. Принципно е така, дават се грамажите на несготвен суров продукт за 100 г., но има много таблици, в които има и риба, и меса, и други продукти, които са термично обработени. Това леко обърква, не не е трагедия.
   Разбира се, след като поставяш въпроса за месото, (извинявай, без предупреждение минавам на "ти", не от просташко фамилиарнечене, а защото така е прието при контактуването в Интернет...), трябва да си наясно, че същият проблем сто и при абсолютно всички продукти, включително и най-вече и при всички видове зеленчуци. В крайна сметка, дадените грамажи са нещо относително, макар и точно. Много по-важно е съдържанието на продукта, класифицирано в хранителни блокове или на основните основните "атоми" - съдържанието на протеини, въглехидрати и мазнини в съответните 100 г. суров продукт. След преработката на продукта те остават същите, само дето продуктът е намалил обема си. Затова, примерно, ако има някакви данни за 100 г. прясно зеле, те ще бъдат едни, да кажем Х, а ако имаме същите данни за вече сготвено прясно зеле, то те би трябвало да бъдат 1/4 или 1/10 от Х (съвсем условно казано), защото просто продуктът си е смалил обема, обикновено за сметката на течностите в него. Абсолютно същото разсъждение се отнася и за останалите продукти, включително и за месата. Поздрави и много, много успехи! Любо
   Апропо, имейл-адресът ми го има в началото на блога и ако потърсиш повече неща като съвети, ползвай го спокойно, аз се старая винаги да отговарям на писмата до мене своевременно и доколкото мога - компетентно. :))

   Изтриване
 4. Аз мн харесвам публикацията ви и искренно съжалявам ,че не я открих преди да прочета книгата на Бари Сиърс,защото тук наистина всичко е доста по- достъпно и ясно за възприемане от обикновения читател,за което ви благодаря! Ще съм ви и мн благодарна ,ако ми изпратите и споменатите по- горе от вас таблици за продуктите на адрес da_nee@abv.bg Чест и почитания : Дани

  ОтговорИзтриване
 5. Аз искренно съжалявам ,че не открих по- рано вашата публикация,преди да прочета книгата на Бари Сиърс,щеше да ми е много по- лесно със всичките тези мед.обяснения,но все пак се спревих след повторното препрочитането на някои глави в книгата;) Мн благодаря за яснотата ,с която сте представили всичко тук,ще съм ви Мн благодарна и ако ми изпратите споменатите по- горе таблици с продукти на адрес da_nee@abv.bg. Чест и почитания : Дани

  ОтговорИзтриване
 6. Разбира се, с удоволствие ще Ви изпратя таблиците и всичко, което имам относно Зоната. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 7. Анонимен19 януари, 2013

  Здравейте, много искам да вляза в Зоната, но нещо не ми стана ясно. Моя дневен прием на блокове е 7 блока. Разделих 7 блока на 5 хранения и получих 1.5блока протеин на 1 хранене. Сега вече не разбирам как да си изчисля количеството храна на едно ядене. Например закуската...разбирам, че трябва да е в равни количества ПВМ, но не знам какъв е грамажа. Както и за обяд, следобедна закуска, вечеря и нощната закуска. Ще ви бъда благодарна за отговора!

  ОтговорИзтриване
 8. Анонимен23 януари, 2013

  Здравейте Любо,

  Кавам се Георги и от края на октомври 2012 започнах да се храня по Зоната. Първостепенната ми цел бе да намаля теглото си, което бе 99 кг. защото имам двустранна коксартроза. В момента съм 85 кг и с цели 14 см. по-малка талия. Прочетох с голям интерес първата книга на д-р Сиърс "Зоната" и книгата на д-р Папазова "Ние и зоната" и много от нещата станаха ясни. Все пак имам някои въпроси, на които още не съм намерил отговор. Ще ги споделя тук и се надявам да ми отговорите.

  1.Относно количеството на даден продукт като един блок протеин, въглехидрат или мазнина. Какво имам впредвид. В таблиците, които се дават за зоната заст от продуктите се дават в грамове и тук няма никакво двусмислие. Но примерно 3бр. маслини е 1 блок мазнини - има малки маслини, има и много големи маслини. Считам, че не е коректно опеделянето по този начин. Как аз реших за себе си този казус - постарах се и намерих от сайт http://www.bb-team.org/hrani състава на различни храни и изчислих, че 10 гр. маслини ми е 1 МБ. Прав ли съм да постъпя така?

  2.Някои от продуктите имат кора. Дали като се каже например, че 60 гр.киви е 1ВБ, то това е теглото на кивито с или без кората му?

  3.Бях изчислил по данни на по-горе цитирания сайт, че суровото зеле 1ВБ е 273 гр.(На сайта на BB Team за зеле(сурово) се дават 5,8 г. въглехидрати на 100 гр. зеле и 2,5 гр. фибри, т.е чистите въглехидрати без фибрите са 3,3 гр. което прави (100/3,3)*9 около 273 гр. зеле за 1БВ). Обаче в таблицата за зоната зелето 1ВБ е 400 гр. Защо се полуава така? Аз ли не мога да изчислявам, не са ми верни изходните ли данни? За мен е важно да мога да изислявам правилно по етикета на даден продукт колко грама от този продукт е 1 ВБ,ПБ или МБ. В крайна сметка ако изчисленията са грешни няма да се получи балансиране на блоковете и от там няма да се постигне очакваното действие - влизане в Зоната. Затова ще Ви помоля да ми изпратите Вашите таблици на е-мейл gogoiv@abv.bg.

  4. Чудех се дали след термична обработка на даден продукт се променя съдържанието на въглехидратите, протеините и мазнините. От отговор по-горе се разбра, че въпреки че теглото на продукта се променя, съдържащите се в него въглехидрати, протеини, мазнини остават същите. Този факт улеснява изключително много изчисляването на грамажа за блок сготвен продукт. Например ако имаме 100 гр. сурово пилешко филе това е 100/28 = 3,571 блока протеини. След обработка на това филе то става примерно 70 гр. Тогава 70/3,571 = 19,6 гр за 1 БП

  Вероятно по нататък ще имам и други въпроси.
  Поздрави,
  Геоги

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Този коментар бе премахнат от автора.

   Изтриване
  2. Здравей, Георги! В скоро време ще ти отговоря на посочения имейл и ще ти изпратя таблиците и моята кореспонденция, от която много хора са научили доста повече и по-ясно нещата, относно Зоната, отколкото от прочитането (обикновено незадълбочено и небрежно...) на книгите на д-р Бари Сиърс и д-р Мария Генкова - Папазова...
   Пожелавам ти големи успехи във възстановяване на здравето ти, защото мазоли ми излязоха вече да повтарям, че основното цел на храненето в Зоната съвсем не е ОТСЛАБВАНЕТО, както повечето си мислят погрешно, а именно - ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПАРАМЕТРИТЕ НА ЧОВЕШКИЯ МЕТАБОЛИЗЪМ ЧРЕЗ ОПТИМИЗИРАНЕ НА РАБОТАТА НА ХОРМОНАЛНАТА СИСТЕМА НА ЧОВЕКА.
   Отслабването е само и единствено косвен, страничен, но присъщ ефект на уникалната система на храненето в Зоната.
   Моля всички, които се занимават със Зоната или тепърва проявяват интерес и започват с тази система, да осъзнаят тази огромна разлика.

   Изтриване
 9. Анонимен18 април, 2013

  Здравейте..и аз се опитвам да спазвам зоната,но срещам и доста объркваща информация.
  например да вземем киселото мляко.при таблицата на спиърс един 1 блок е 120 грама.
  в книгата на папазова е 220 грама.ще ви помоля да ми изпратите вашите таблици и всичко свързано със зоната.предварително ви благодаря..имейла ми е,,niko488@abv.bg

  ОтговорИзтриване
 10. Много ми хареса блога ти Сапиенс.И аз се обърках с киселото мляко - в крайна сметка какъв грамаж да ползваме.

  ОтговорИзтриване
 11. Харесва ми блога ти Сапиенс.И аз имам проблем с киселото мляко - колко грама са правилното количество?

  ОтговорИзтриване
 12. В една кофичка кисело мляко от 400 г с 0,1% масленост (на 100 г, разбира се...)се съдържат протеини и въглехидрати като за 2 хранителни блока, т.е. това е възможно най-естествено балансираната храна, която можете да употребявате без да се замисляте изобщо. Разбира се, и въглехидратите, и протеините зависят много от производителя и могат да варират доста силно, но аз говоря за нормално, истинско кисело мляко, от истинско краве мляко, а не за уникалните ментета, които се продават в опаковка за кисело мляко... Значи, моето мнение е, че в една кофичка кисело мляко се съдържат 2 хранителни блока (ХБ) от по равни (приблизително, но пренебрежимо минимално) количества мазнини, въглехидрати и протеини. Значи, една чаша, или половин кофичка е 1 ХБ.

  ОтговорИзтриване
 13. Анонимен21 август, 2013

  Относно киселото мляко - много го обичам и много го ям съответно.
  Но не 0,1%, а 2%. Не ям повече от кофичка дневно, а през лятото още
  по-малко. Много ли анти-зонално е..?

  И това с обезмасленото сирене - ами то като гледам какво се продава
  в магазините, едва ли е много маслено, няма ги вече едновремешните сирена
  и кашкавали от истинско мляко..Аз си хапвам краве сиренце и чат-пат по малко
  кашкавал - не Балкански обаче;) Разучавам все още рецепти за манджички, за да
  си изберя някакви по-лесни и бързи, и да започна стабилно да се зонирам.

  Хубав блог, поздравления!

  ОтговорИзтриване
 14. Анонимен05 май, 2014

  Sapiens,здравей!Да си призная малко (само малко)съм разочарован .Аз до скоро(2 месеца)редовно преглеждах твоите рецепти и съжденията върху тях.Но моя личен лекар ме насочи към този начин на хранене и живот.Да живот ,защото и аз съм от големия отбор на битовите алкохолици (малко но редовно) и лапачи .Много обичам да приготвям храна за мен и хората край мен.Това си има и своите минуси.Но в момента се чувствам много добре,не си меря кръвното и се кефя на факта ,че не съм гладен и консумирам по малко.Прочетох статията и разсъжденията -няма начин да не се съглася с теб.Приветствам всички от ЗОНАТА ,смело и само напред.Ефекта от този начин на живот и хранене върху мен е много благоприятен .Редовно си въртя педалите ,вървя и пеша доста,абе с две думи добра е схемата.Sapiens, ще сям ти благодарен да получа твоите (без съмнение прецизни) таблици.
  Бъди здрав и все така прецизен и полезен за нас които те четем.Поща:www.toni2toni@abv.bg

  С почит:Антонио Йотовски

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей, Антонио! Благодаря ти за хубавите думи, но не разбрах от кое точно си останал разочарован... Любо :)) Разбира се, веднага ти пращам таблиците и всичката си кореспонденция относно Зоната.

   Изтриване
  2. Антонио, отговорих ти веднага и ти изпратих всичко, относно Зоната, но ми върнаха имейла. Най-вероятно имаш нещо сгрешено в този адрес, който си ми дал.

   Изтриване
 15. Анонимен06 май, 2014

  Здравей! "Розочарован"-защото вече само ще си говорим за "вратняци "и онези готини картофи в микровълновата ,сушено (кайзеровано)филеи др.Все храни присъствали до скоро на нашата скромна маса.Весели празници.


  С почит :А.Йотовски

  ОтговорИзтриване
 16. Здравей,
  Аз доста късно разбрах за този начин на хранене. На всичко отгоре съм диабетик (тип 2, засега само на Глюкофаж). Моля за мнение и съвет - мога ли и има ли някакви особености. Ако не е нахално - изпрати ми материалите, които трябва да изчета и прилагам. E-mail: thristoskov@gmail.com
  Почитания,
  Тодор Христосков

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей, Тодоре! Не само, че може, но и трябва...:)) По-късно, когато попрочетеш и ти стане малко по-ясно, ще разбереш защо трябва. Ще ти изпратя на имейла всичко, което имам по въпроса. Моят съвет е, първо да се снабдиш с книгата на д-р Бари Сиърс за Зоната или с добре преведената книга "Хранене в Зоната" на д-р Мария Генкова - Папазова и колектив. Да натрупаш малко информация и да направиш (сам!) изчисленията, които е необходимо да направиш. В началото ще ти се стори "ужас!", но по-късно ще разбереш, че повечето неща и изчисления са твърде елементарни, както и изчисленията за храненето. Всичко около Зоната по-скоро плаши с някаква математическа трудност, но , можеш да ми вярваш, това след година (ако издържиш, разбира се... :)) ), става такъв навик, че само с поглед ти става ясно от кое колко да вземеш. Ако сериозно си загрижен за здравето си, съветвам те да започнеш. Но, ако искаш само да свалиш десетина килограма, по-добре не започвай. Храненето в Зоната изисква изключително сериозно и съвестно отношение и се отплаща с уникални резултати - сериозни и хронифицирани болести, които хората влачат с години и си мислят, че ще си отидат с тях, просто за 2-3 месеца изчезват. От шепата с десетина - дванайсет таблетки дневно, просто остават само 1-2, че и то наполовина намалени по сила. Изобщо не се шегувам, изпитал съм всичко на гърба си. Прочети всичките коментари към темата и най-вече тези, които ще ти изпратя. Успех и ако нещо не ти е ясно - питай. Любо.

   Изтриване
  2. Между другото, в тази тема съм описал много подробно всичко, което ти е необходимо, затова бих те посъветвал да я изчетеш, ако трябва и три пъти последователно...

   Изтриване
 17. Анонимен12 януари, 2015

  СТРАХОТНА СТАТИЯ :) МОЖЕ ЛИ И НА МЕН ТАБЛИЦИТЕ / iyordanova @mail.bg/ БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

  ОтговорИзтриване
 18. Анонимен24 януари, 2015

  Сега разбрах за Зоната, може ли да ми пратите таблиците на nas2@abv.bg.

  ОтговорИзтриване
 19. Много добра статия! Бихте ли ми изпратили таблиците на zheru.runa@gmail.com
  Благодаря Ви предварително.
  С уважение,
  Надя

  ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens