НОВОГОДИШНА ЗАПЕЧЕНА МАРИНОВАНА
САРМА-ПЪРЖОЛА
Реших да се изненадам този път сам за Новата година...:))
И експериментът стана толкова удачен, че с най-голяма
гордост ви го представям за одобрение. Наистина, за пръв път ям свинско месо
толкова невероятно крехко...
ПРОДУКТИ:
6 вратни пържоли с кокал (обичам да глозгам кокалче...)
6 големи листа кисело зеле
1 кг. нарязано кисело зеле
2 с.л. червен пипер
малка щипка лют червен пипер
3 ч.л. ситно смлян черен пипер
1/2 ч.ч. олио (зехтин)
2 скилидки чесън
От голяма кисела
зелка отделяме 6 от най-големите горни
листа. От по-вътрешната част нарязваме около 1 кг. от киселото зеле.
Вратните пържоли ги мариноваме за 24 часа (е, ако сте на
зор, може и много по-малко...:)) ) по следния начин:
Правим си смес-паста от следните съставки: 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. ситносмлян черен
пипер, смлян с 2 зърна бахар, много
ситно счукани скилидките чесън и 2 с.л. олио. С тази паста намазваме равномерно
всяка пържола от двете страни и ги подреждаме плътно една върху друга и една до
друга на две купчинки по три в кутия с капак. Оставяме ги на ниска температура
в хладилника (или на балкона :)) ).
Зелевите листа подготвяме, като поизрязваме дебелата жила,
за да не ни пречи при завиването.
ЗАБЕЛЕЖКА: по всички канони,
би трябвало леко да "запечатам" вратните пържоли преди да ги готвя,
но ако ги бях запечатал както бяха мариновани с чесъна, от него щеше да се
появи тежък аромат на запържен чесън, който не понасям... Затова предпочетох да
не ги запечатвам, за да запазя невероятно финия нюанс от чесъна. И определено
не сбърках... Което съветвам и вас. Но, ако принципно не понасяте чесън, тогава
можете да запечатате за по 1 мин. на страна всяка пържола. Това само ще се
отрази положително на вкуса на ястието.
След мариноването остъргваме мариноващата паста, тя вече си
е свършила работата и не ни е нужна.
Върху голяма дъска или направо върху кухненския плот или
масата (е, така или иначе ще изпоцапате всичко и ще миете после...) разгъваме
големия зелев лист, намазваме го добре с олио и поръсваме с малко черен пипер и
повечко червен, подреждаме резенчета кисела краставичка, и върху всичко това
поставяме маринованата пържола. Върху нея отново подреждаме резенчета кисела
краставичка и завиваме листа като сарма.
На дъното на тавата поръсваме малко олио и го размазваме
върху цялото дъно.
Поставяме всяка завита пържола надлъжно на тавата, така, че
ги подреждаме на две групички по три плътно прилепени сарми-пържоли.
Нарязаното зеле овкусяваме като го поръсваме с 1 с.л. червен
пипер, чаша зелев сок и 1/2 чаша , и объркваме добре.
Върху така подредените пържоли разпределяме
нарязаното и овкусено зеле.
Печем 2 часа по
средата на фурната, на 180 градуса, като нагревателят отгоре е на 2-ра степен
(от 4), а долният нагревател е на 3-та степен.
След около час печене поглеждаме, разбъркваме нарязаното
зеле, за да се позапече равномерно, и ако има нужда, доливаме още малко зелев
сок.
След изтичането на двата часа, изваждаме тавата и
отстраняваме запеченото нарязано зеле, като оголваме сармите, за да се запечат
и те добре.
Превключваме на 3 отгоре и на 2 отдолу и печем по още 20
мин. от горната и долната страна, след
което изваждаме тавата и отново ги
покриваме с нарязаното зеле.
Моят съвет е да сервирате сармите върху канапе от картофено
пюре гарнирани, разбира се, със запеченото нарязано кисело зеле.
Да ви е вкусно!
Разбира се, хубавото червено вино е по подразбиране...
А аз ви обещавам невероятно кулинарно удоволствие.:))
Звучи много апетитно, а и свинското със зеле все пак е класика. Прав си за запечатването, с чесъна лесно може да се прецака работата. Той, както и с повечето люто или кисело (любими мои вкусове) си е най-тънкия момент - или правиш невероятно ястие, или го проваляш.
ОтговорИзтриванеИмам въпрос: грешка ли ще е ако към маринатата добавя вино или горчица? Демек ще има ли неприятно съчетание на вкусове?
Поздрави и за много години, Любо! Да ни радваш все така с хубави рецепти!
Вальо!
Здравей, Вальо, благодаря ти за поздравите и също такива от сърце! Да е спорна, весела и много щастлива, но преди всичко - здраве през Новата 2013-та!
ОтговорИзтриванеМесото се маринова успешно (т.е. "окрехкотява")основно по два начина, като се маринова в кисело мляко (айран) или нещо, което съдържа киселина, за предпочитане - млечна. Пилешкото, обаче, изисква мазнина, например олио или зехтин. Можеш да добавиш и вино, и горчица, или поотделно всяко, но има риск виното да придаде твърде алкохолен аромат, което няма да е приятно, но пък горчицата в умерени количества, може успешно да се съчетае с подобния зелев аромат. Но, по мое мнение, самото кисело зеле има неотразим аромат при печенето и едва ли има нужда да се подсилва с някакъв друг...