3 цели пилешки
бутчета
1 чаша ориз
300 г. измит,
изчистен и нарязан на ситно спанак
100 мл. олио
4 чаши пилешки
бульон
1 голяма или
2 средни глави лук
4 ч.л. подправка
МАГИ-Десет зеленчука
1 ч.л. сол
½ ч.л. смлян
черен пипер
½ връзка
магданоз
Нарязваме
на средно едро лука (аз ползвам ренде
Бьорнер) в отделна купичка и го осоляваме
с 1 ч.л. сол. Объркваме го добре и го
оставяме да се осоли и да пусне малко
сок.
Ако използваме
замразен спанак, в тенджерка изсипваме
1 с.л олио, поставяме замразения спанак
и оставяме на котлона, докато напълно
се размрази и заври. Внимавайте и го
наблюдавайте, защото когато се размрази,
започва да пръска. Сваляме от огъня.
В тенджерка
наливаме 4,5 чаши вода и оставяме да
заври. Поставяме бутчетата, които могат
да бъдат охладени или дълбоко замразени.
Изчакваме водата отново да заври,
добавяме 4 ч.л. подправка МАГИ или сол и
варим 5 мин. Сваляме от огъня и изваждаме
бутчетата в отделен съд. Като поизстинат,
обезкостяваме бутчетата, като нарязваме
месото на едри парчета.
В тефлонова
тенджерка (по възможност) изсипваме
около 100 мл. олио, оставяме го добре да
се загрее и добавяме пилешкото месо.
Разбъркваме бързо, за да не се залепи и
бъркаме през минута, докато започне
леко да се запържва и престане да се
лепи по дъното. Пържим месото докато
започне леко да порозовява. Добавяме
осоления лук и продължаваме да пържим,
като периодически разбъркваме. Пържим
докато и лукът омекне и започне леко да
порозовява.
Изсипваме
месото с лука в подходяща тава. Върху
него изсипваме спанака, една чаша ориз
(аз ползвам Басмати или Ризон) и наливаме
4 чаши от бульона, в който са врели
бутчетата.
Поръсваме с
черния пипер и леко разклащаме, за да
се разпредели оризът равномерно.
Най-отгоре
нарязваме на едри пластинки около 300 г.
от най-евтиното сирене.
Поставяме
тавата в загрята до 200° фурна и печем 35
мин. горе и долу на 4, по средата на фурната
и още 25 мин. горе на 3, долу на 2. Когато
се поеме течността и оризът се засуши,
а сиренето и месото леко се запечат,
изваждаме тавичката и обилно наръсваме
с нарязан магданоз.
zvu4i vkusno puk i sam fen na spanaka(presen!)
ОтговорИзтриванеsamo kadeto ne sam se zaigraval taka sas sirence ... nqkoi put shte go probvam i vqrvam 4e shte mi haresa :) puk (li4no za mene si) kam tova shte si dobavq ostrani i malko prqsno narqzano domat4e i .. shte ka4im malko kilogrami :D