Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

28 юни 2015 г.

Сос Ткемали

Сливите Ткемали, които са в основата на този невероятен грузински сос, при всички случаи могат да бъдат заместени с най-обикновени кисели джанки.
За наш късмет, освен в Грузия, въпросните жълти сливи Ткемали, растат единствено в България. Има и един друг вид - отвън тъмновиолетови, а отвътре - червеникави, също кисели, с тази специфична киселина, която имат единствено джанките и която е толкова уникална, колкото и лимонът или лаймът са уникални като киселина, но в друг спектър. В Северна България им казват основно джанки, но в Южна България са известни само като сливи или афъзки, като афъзките, дори и зелени, леко сладнят и са доста по-едри. От тях не става Ткемали, но също може да се ползват за подкиселяване - на сарми, зелен фасул или подобни супички. С една дума, колкото по-кисели такива плодове намерите, толкова по-хубав сос Ткемали ще си направите. Убеден съм, че около мястото, където живеете има поне няколко такива дръвчета, които никой не ги бере, защото са безумно кисели... Е, точно такива ни трябват.
Под учудените погледи на кварталните клюкарки си набирате един килограм джанки от едно такова дръвченце. Правите си толкова известното и екзотично Ткемали без всякакви проблеми и всички ваши познати кулинари и гурмани люто ви завиждат за което...:))
Значи, рецептата за Ткемали, най-общо казано, е следната:

1 кг. кисели джанки
1 пресна червена люта чушка (може и повече, ако обичате люто)
1 глава чесън
4 ч.л. сол
половин връзка копър
стръкче мента (в класическото Ткемали задължително се използва подправката Омбало или Блатна мента, но обикновената мента плюс джоджена вършат абсолютно същата работа... Апропо, аз не обичам мента, както и чубрица, затова обикновено ги пропускам...)
2-3 листенца пресен джоджен (може и повече)
1 ч.л. силен ябълков оцет

Трябва ви едно средноголямо сито за брашно и тенджера, в която да влезе..
В тенджерата наливате достатъчно вода, слагате ситото и отгоре насипвате всичките сливи.
Оставяте да заври и да поври под капак поне 15 мин. 
Оставяте джанките да поизстинат и ги претривате през ситото, за да отделите семките и люспите от месестата част.
Получавате една гъста, лепкава и пикантно-кисела маса.
Отново претривате, но получавате по-водниста маса, която ще се наложи малко да поизпарите.
Поставяме претритата маса в тенджерка, добавяме солта, нарязаната на ситно люта чушка, ситно нарязаните копър, мента и джоджен, и варим при непрекъснато бъркане 10 мин. от завирането. Опитва се, гадината, да пръска, затова бъркате съвестно и непрекъснато.
След като изстине достатъчно, добавяме счуканите с малко от солта скилидки чесън и 1 ч.л. хубав силен ябълков оцет.
Прехвърляме сместа в блендер или купата на пасатор и правим всичко на хомогенно гъсто пюре.
Затваряме в бурканче и съхраняваме в хладилника.
Този невероятен сос можете да използвате за всякакви меса или за добавяне като подкиселяващо-ароматизираща подправка в почти всички супи и ястия, които "носят" киселко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens