ПРОДУКТИ:
1 кг. месо ( свинско, телешко, а защо не и пилешко от бутчета),
125 г. масло,
5 с.л. брашно,
сол, черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Месото нарязваме на хапки, поръсваме със сол и черен пипер.
Оставяме да престои половин час в хладилника.
В тенджерата, в която ще готвим яденето загряваме маслото, прибавяме месото и го изпържваме добре.
Отцеждаме мазнината, заливаме месото с 6 чаши топла вода и варим още 30-40 мин. според месото (телешкото 40 мин.).
Оставяме да изстине. Пресипваме в друг съд. Отделяме месото от бульона.
Отново използваме тенджерата, в която последно ще остане гулашът.
В измитата и подсушена тенджера изсипваме отцедената преди това мазнина, загряваме. В загрятата мазнина запържваме брашното, докато започне да порозовява.
Към края на пърженето добавяме на върха на ножа лют червен пипер или капка подлютено олио.
Разреждаме със студения бульон до рядък сос.
Добавяме месото и доваряваме 15 мин.
Преди сваляне от огъня, подправяме със счукан чесън и половин обелен и нарязан на кубчета лимон.
Поднасяме с гарнитура от пържени или задушени картофи. Или картофи соте.
Тук са събрани моите авторски кулинарни рецепти и технологии, както и някои хубави оригинални рецепти, с разрешението на авторите им, или указание за източника им.
Коментари и мнения
"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."
ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".
Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...
За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev
към истинският чешки гулаш се добавя малко захар за овкусяване и сметана за варене.Иначе написаното едобре,по всичко личи,че изпитвате удоволствие да готвите и правите с любов и уважение към себе си и хората около вас.Анечка
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара!
ОтговорИзтриванеЗная за добавянето на захар, но истинският гулаш не е чешки, а унгарски, а те наблягат малко повече на лютичкото и червения пипер като елемент.
Благодаря за милите думи и оценката!
В крайна сметка, аз направих този блог за вас...7))