Автор Eдин (такъв)
Публикувано 12.09.04 13:22
Ето една рецепта за известните Лиежки гофрети:
1 кг брашно
600 г перлена захар
500 г краве масло или маргарин
350 мл мляко
100 г прясна мая (или 50 г суха)
20 г сол
4 яйца
1 ванилия (или половин пакетче ванилова захар на др. Йоткер)
Перлената захар е белгийски продукт. Може да се замени с обикновена, но тя се разтапя напълно и после не хруска. Мисля, че и в България вече се продава захар на бучки с големината на грахово зърно и различен цвят. Перлената захар е чисто бяла. Може да се използва и един класически сладкарски продукт -- жълта захар, начукана на парченца със съответната големина.
Брашното, млякото, маята, солта и ванилията се разбъркват на тесто. Оставяме го да почине 30 мин. Месейки тестото, добавяме размекнатото масло, а след това и захарта. Разделя се тестото на порции по 100 г и се оставят отново да починат 15 мин преди да започне печенето. Затопляме предварително гофретника. Не трябва да се маже предварително с мазнина. Печем по около 3 мин. на гофрета.
Чудесни са със сметана, шоколад, сладко... Може би става и с подправка "Оля -- Сапиенс-с-с"
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens