Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

28 септември 2010 г.

Интересна и вкусна пролетна салата "Сапи"

Добре измит и почистен, 250 г спанак се нарязва на ситно.
Към него се добавят
- сърцевината на една бяла маруля (или половин салата Айсберг)
- само перата на 3 връзки чесън и 3 връзки лук,
- зелените свежи листа на 3 връзки репички,
- 100 г кашкавал, нарязан на кубчета или къси ивици,
- 150 г сварено пилешко месо, нарязано на ситно (или накъсано на конци, ако е от бялото месо)
- 4 твърдосварени яйца, (белтъците - нарязани на едри кубчета в салатата, а жълтъците - в дресинга).
Салатата се обърква много добре и се полива с дресинг приготвен от четирите жълтъка, половин ч.л. сол, 1с.л. зехтин (олио), сокът от един лимон и 3 с.л. кисело мляко.
Дресингът се полива върху салатата, без да се разбърква.
Това става в момента преди сервирането.

Забележка: В моя оригинален вариант, към зеленчуците бяха добавени и половин връзка левурда (див чесън)| и голяма шепа листа от радика (листата на глухарчето), но отчитайки екзотичността на този вид зеленчуци, не ги включих в това представяне. В интерес на истината, споменавам  ги само заради любителите, които биха могли да ги намерят и добавят.

По повод на коментар, че "4 яйца са твърде много":
Всъщност, салатата е доста по обем и зелените съставки с много доминират над количеството яйца. Салатата като количество е за повече от 4 души, а яйцата са само 4.
"На "първо четене" единствено ми идва на ума да се заместят част от яйцата като се сложат едросчукани лешници, но малко ме смущава не вкусът, а структурата - когато дъвчеш мека салата не е никак приятно да пренастройваш дъвкателния си апарат, за да сдъвчеш неочаквано попаднало парче твърд лешник или друга ядка.
Ако става въпрос единствено за вкуса, може да се добавят фино стрити.
И, ако се добавят фино стрити, нищо не пречи да се добавят в дресинга, като заместят жълтъците. Всичките или част.
Така едновременно ще отпаднат и част от жълтъците, а може би и кашкавалът, от което като цяло салатата само ще спечели, като стане по-лека."

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens