Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

28 септември 2010 г.

Паприкована салата от прясно зеле

1 зелка около килограм
2 средни моркова
60 мл. зехтин (олио)
сокът от 3 лимона или 2 с.л. истински винен оцет (киселината на салатата е въпрос на личен вкус и подлежи на корекция, затова ви съветвам да започнете от сокът от един лимон нагоре)
1 чаша парчета червена капия - замразени (през лятно-есенния сезон, естествено, пресни)
1 ч.л. червен пипер - препълнена
1 с.л. сушен кервиз (през лятния сезон - пресни листа)
1 с.л. сол
2 ч.л. бял пипер


Зелето нарязваме на ситно, като за салата, а морковите настъргваме на едро ренде. Поръсваме със солта и претриваме. Оставяме да престои 1 час.
В трилитрова тенджера изсипваме избраната мазнина и я загряваме до около 90°, сваляме я от котлона, оставяме да престои 20 сек. и едва тогава изсипваме вътре червения пипер, като веднага разбъркваме.
Целта е червеният пипер максимално да отдели аромата и цвета си без да прегори и да започне да горчи.
На части започваме да добавяме зелето и разбъркваме. Когато приключим, добавяме половин чаша вода.
Оставяме зелето да се загрее до завиране на течността, като често разбъркваме.
Добавяме замразените парченца червена капия и сушения кервиз- листа, поръсваме с белия пипер (внимание - прави салатата люта!) и добавяме лимоновия сок. Сваляме от котлона и оставяме да изстине.
Да не ви безпокои това, че зелето завира. За това кратко време, зелето не успява да омекне съществено и си остава приятно хрупкаво.
Салатата е много вкусна по всяко време на годината и спокойно може да замести основно ядене.
Забележка: Аз правя от години тази салата със зехтин и лимон по здравословни съображения, но е по-вкусна с олио и винен оцет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens