Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

5 октомври 2010 г.

Ликьор от дренки

С любезното съгласие на Асен38 ви представям този изключителен

ЛИКЬОР ОТ ДРЕНКИ
900 г дренки
500 мл чист спирт (95%)
листата от една ароматна роза
3 cм ванилена пръчица, разделена по дължина
костилките от 15 дренки
300 г бяла кандирана захар
2,5 л червено вино със слаб черешов аромат
100 мл качествен тъмен ром


Дренките се измиват и почистват от дръжките (ако имат).
Всяка една се притиска, за да спука леко, за да поеме по-лесно спирта и ароматите.
Взима се достатъчно голям съд, добре е това да бъде прозрачно стъклено шише. 15-те костилки се начукват и прибавят към дренките.
Прибавят се листенцата от розата, ванилията и спирта (най-добре е с 95% Alk.)
И започва най-неприятното - чакането, търпение за цял 1 месец.
Съдът с дренките и спирта се поставя на слънчево и топло място и ежедневно се разклаща. След едномесечния престой се прибавят кандираната захар, виното и рома.
Съдът с ликьора продължава да стои на светлото и топло местенце - колкото по-дълго, толкова по-добре.
Накрая ликьорът се прецежда и прибира в шишета, а "пияните" дренки се хапват като мезе!
Страшен ликьор и страшно мезе става!

Обяснение:  Думата "кандиран" обикновено означава "захаросан", затова за мене това е тавтология, но нямам правото да променям една авторска рецепта. Изпратил съм запитване до автора, и когато получа отговор, веднага ще го публикувам тук.

Отговор от автора:  Авторът, който много отдавна живее извън България, ми обясни, че всъщност съвсем правилно съм разбрал, това наистина е "захаросана захар", колкото и парадоксално да звучи това.
Става въпрос за т.н. "небет шекер", или за нерафинирана (или рафинирана) захар, която чрез прекристализиране от захарен сироп в топло състояние, по естествен път, се получават големи кристали.
В случая става въпрос за такава захар, но бяла, т.е. рафинирана.
На практика, това няма кой знае какво значение и спокойно може да се ползва обикновена бяла захар. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens