Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

5 октомври 2010 г.

Котлети от сьомга на скара с фюжън-гарнитура

Рибата:
4 големи котлета от сьомга мариноваме за 2-3 часа в следната марината:
4 с.л. зехтин, сокът от един лимон, настърганата кора от същия лимон, стрък розмарин, 1 глава лук – настърган, 2 с.л. светъл соев сос. Всъщност, това е вид дресинг, който използваме за марината.
След определеното време за престой в маринатата (всъщност, това е минималният престой, може да се маринова и по-дълго време, оптималното време е 12 ч.) почистваме котлетите от маринатата и ги намазваме с дресинг от равни части зехтин и лимон.
Печем по 4 мин. от всяка страна на открита скара или на грил-тиган.
При обръщането, също намазваме с дресинга.
Хронологически, обаче, това правим съвсем накрая, за да бъде рибата топла точно преди сервирането.

Картофите :
Гарнитурата от картофи приготвяме полусоте.
От едри картофи режем 12 напречни филийки с дебелина 3 см., които подреждаме в тенджерка.
Заливаме ги с вода почти да ги покрие, добавяме 100 гр. краве масло, 1 с.л. ябълков оцет, стръкче розмарин и десетина зрънца сушена хвойна.
Варим на среден огън, докато напълно се изпари водата, останат на мазнина и започнат лекичко да загарят.
Изваждаме ги и ги оставяме добре да изстинат. С подходяща цилиндрична форма избождаме във всяка филийка средноголям кръгъл отвор.

Лукът:
Голяма глава лук нарязваме на много ситно и смесваме с много ситнонарязан магданоз.

За гарнитурата:
1. 300 гр. коктейлни скариди се поставят в тавичка и се изпичат на слаб огън поне 1 час, като се внимава да не загорят.
След като изстинат се поставят във фризер за 1 час.
Както са замразени се смилат в блендер като накрая се добавят 60 гр. масло, 1 ч.л. лимонов сок и половин ч.л. сол. Смилането се продължава, докато се получи гладък пастет.
2. Половин кг. спанак (може и замразен) се вари 15 мин. в половин литър вода с едно пилешко бульонче. Отцежда се добре и се миксира до гладко пюре.
3. Приготвяме овкусено и оцветено олио.
В малък дълбок съд се загряват 3 с.л. олио до запържване, сваля се от огъня и след 2-3 минути се добавя половин ч.л. финосмлян лютив червен пипер,половин ч.л. куркума и 1 ч.л. кафява захар. Загрява се на водна баня до стопяването на захарта.
Изчаква се да изстине напълно и олиото се прецежда през много фина цедка.
4. В последния момент, преди да свалим филето от скарата, препържваме 50 гр. краве масло с 1 с.л. едросмлян сухар.

Сервирането:
Още преди да е опечена рибата, се приготвяме за сервирането.
В голяма плоска чиния се поставя лист от китайско зеле.
Отстрани, по дължина на листа, с леко застъпване, поставяме три филийки от сотираните картофи, отвора на които е запълнен с пастета от скариди.
Върху всяка филийка слагаме по купчинка от лучено-магданозената смес, която е осолена в последния момент.
На противоположната страна на листото правим ивичка от спаначеното пюре.
Когато филето е готово, поливаме върху листото малко от препърженото масло и върху него поставяме горещото филе.
Върху филето също поливаме малко от препърженото масло и капваме 4-5 капки от подлютеното олио.
Украсяваме спаначеното пюре с клонка магданоз.
Подходящо питие – Мерло или Тамянка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens