Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

19 май 2011 г.

Домати с ориз или Ориз с домати "конфи" на фурна

Винаги съм се опитвал да реабилитирам тази незаслужено оплювана и много подценявана рецепта. Причините за това са ясни на всички българи...
Но, всъщност, това е една напълно деликатесна рецепта. Силно ви съветвам да я направите. И да потиснете лошите спомени.
Няма лошо ядене. Има некадърни готвачи. 
900 г. бланширани и обелени дребни домати
1 чаша ориз
250 г. почистен лук
2 с.л.. зехтин
1 ч.л. червен пипер
малка щипка лют пипер 

захар за поръсване
2,5 чаши топла вода
около 2 ч.л. сол
1 вр. магданоз

Нарязаният на ситно лук заливаме с малко вода, добавяме половината сол и задушаваме. Като поомекне, добавяме 1 с.л. зехтин, червения пипер и още съвсем малко задушаваме.
Отделно задушаваме добре промития ориз с останалата част от зехтина, докато "стане леко стъклен". Сглобяваме в голяма купа, като добавяме останалата сол, лютия червен пипер и половината нарязан магданоз. 

Подреждаме доматите, срязани на половинки и обърнати надолу, в подходяща тавичка, поливаме ги отгоре с тънка струйка зехтин, поръсваме ги с по мъничко захар и сол и ги печем на 150° за 1 час.
След изваждането им от фурната, върху тях изсипваме и внимателно разпределяме лучено-оризовата смес.
Печем на слаба фурна - около 140°, докато оризът набъбне и всичката вода се поеме. След изваждането от фурната, поръсваме обилно с останалата част нарязан магданоз.
Нищо не се пържи, само се задушава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens